Karadeniz Bölgesinin yemekleri sıralandığında herhalde ilk
üç arasında karalâhana çorbası yer alır. Yoğun aroması ve lezzeti ile sebzeler
arasında özel bir yeri vardır.
Karadeniz’e gidip de bu çorbanın tadına bakmadan
geldiyseniz, çok şey kaybetmiş olursunuz. Fakat eğer fazlasıyla orijinal bir karalâhana
çorbası ile karşılaştıysanız muhtemelen damak tadınıza uymadığını düşünmüşsünüzdür.
Ben bu çorba ile Samsun’da görev yaptığım sırada tanıştım.
Bir kaç farklı tarifle yapılıyor. Karadeniz’in kozmopolit nüfus yapısı
yemeklerini de çeşitlendiriyor. Samsun nüfusunun önemli bir kısmını oluşturan
muhacir ve mübadiller Karadeniz’e Trakya esintileri getirmişler. Öyle ki muhacir
yemekleri ayrı bir kategori olarak karşımıza çıkıyor.
Dedim ya birkaç farklı usulde karalâhana çorbası tatma
fırsatım oldu. Fakat en çok hoşuma giden tarif, Samsun’lu arkadaşım sevgili
İlknur’un ikram ettiği muhacir usulü olanıydı. Olgunlaşma Enstitüsü Lojmanında akşamları birbirimize yaptığımız yemekleri ikram
ettiğimiz o güzel günleri özlemle yâd ediyor, Samsun’a sevgilerimi
gönderiyorum.
MUHACİR USULÜ KARALÂHANA ÇORBASI
MALZEMELER
2 demet karalâhana
1 adet havuç
1 adet kuru soğan
4 diş sarımsak
1 su bardağı haşlanmış barbunya
½ çay bardağı sıvı
yağ
4 çorba kaşığı mısır unu
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 litre su
Tuz, karabiber, pul biber
YAPILIŞI
1-Karalahanalar birkaç kez suyu değiştirilerek yıkanır.
Sapları kesilir. İnce doğranır.
2-Soğan ve havuç tavla zarı büyüklüğünde, sarımsak incecik
doğranır.
3-Tencereye sıvı yağ konup kızdırılır. Sırasıyla önce soğan
beş dakika, ardından havuç iki dakika sotelenir.
4-Salçalar eklenir. Kızarma kokusu gelinceye kadar karıştırılır.
5-Karalâhana ve sarımsak eklenir. Karalâhanalar iyice
yumuşayıncaya kadar sotelemeye devam edilir.
6-Bu arada bir kâsede mısır unu azar azar su eklenerek açılır.
İyice yumuşayan sebzelere eklenir. Bir iki karıştırılır. Karabiber, pul biber
ve haşlanmış barbunya eklenir.
7-Suyu koyulur. Kaynayınca ocak kısılır.30 dakika pişirilir.
8-Tuzu ilave edilir. Pişmişlik kontrolü yapılır. Havuçlar ve
karalâhanalar iyice yumuşayınca servise hazır demektir.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder