Lazanya İtalyan Mutfağının en önemli yemeklerinden biridir.
Yoğun lezzeti ve besleyici özellikleriyle mutlaka denenmesi ve menüye eklenmesi
gereken bir tariftir. Yapılış yöntemi olarak kıymalı su böreğini çağrıştırıyor.
Fakat sunumu çok daha şık oluyor.
Lazanya yapraklarını her zaman bulamayabilirsiniz. Eğer
hamur açmak da size zor geliyorsa, vereceğim tarif sizin için çok uygun
olacaktır. Ayrıca patatesin ne kadar geniş bir kullanım alanı olduğunu
göreceksiniz.
Lazanya yaprakları yerine ince dilimlenmiş patatesler
kullanılıyor. Bu da işinizi çok kolaylaştırıyor.Bu güzel reçeteyi;
nefis yemek tarifleri. com sitesinden alarak uyguladım. Birkaç küçük yorum
kattım. Kendilerine teşekkür ediyorum. Şimdi tarife geçelim.
MALZEMELER
5 adet orta boy bıçak sırtı kalınlığında dilimlenmiş patates
150-200 gram kaşar peyniri rendesi
BİR ÖLÇÜ BOLONEZ SOS MALZEMESİ
300 gram dana kıyma
½ çay bardağı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
2 adet yeşilbiber
4 diş sarımsak
2 adet domates
1 çorba kaşığı domates salçası
1tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, taze çekilmiş karabiber, fesleğen(kuru ya da taze ), pul
biber
BİR ÖLÇÜ BEŞAMEL SOS MALZEMESİ
3 çorba kaşığı tereyağı
4 çorba kaşığı un
2 su bardağı süt
1 çay kaşığı muskat rendesi
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı taze çekilmiş beyaz biber (yoksa karabiber de
olur)
YAPILIŞI
BOLONEZ SOS
1-Soğan, yeşilbiber ve sarımsak ince doğranır. Domatesin
kabukları soyulur. Küçük doğranır.
2-Bir tencereye zeytinyağı konup kızdırılır. Soğan atılır.
İki dakika soteledikten sonra kıyma eklenir. Kıymanın rengi değişinceye kadar
karıştırarak pişirilir. Yeşilbiber ve sarımsak eklenir, sotelemeye devam
edilir.
3-Biberler yumuşayınca domates salçası ve biber salçası
konup bir dakika karıştırılır.
4-Domates, baharatlar ve tuz eklenir. Domatesler eriyince
ocak kapatılır. Kullanılmak üzere soğumaya bırakılır.
BEŞAMEL SOS
1-Küçük bir tencerede tereyağı eritilir. Un birden dökülür
ve hızla karıştırarak yağla birleştirilir.
2- Sürekli karıştırarak helva kokusu gelinceye kadar
kavrulur. Karıştırma sırasında dikkatli olunmalıdır. Koku geldikten sonra karıştırma
uzatılırsa unun rengi kahverengileşir. Bu da sosun kalitesini bozar.
3-Muskat rendesi, beyaz biber ve tuz eklenip karıştırılır. Ocak
kapatılır.
4-Soğuk süt azar azar karıştırılarak boza kıvamı elde edilir.
Tekrar ocak açılır. Tencere ateş üzerine alınır.
5-Sürekli karıştırarak dibinin tutmaması sağlanır. Bu
şekilde kaynayıncaya kadar devam edilir.
6-Kaynayınca ocak kapatılır. Bir kenara alınır.Yüzünün
kabuklanmaması için ara sıra karıştırılır.
NOT:Eğer beşamel sos koyu kıvamlı olursa sıcakken biraz süt karıştırarak açılabilir.
LAZANYANIN HAZIRLANMASI
1-Fırın 200 dereceye ayarlanır. Dikdörtgen bir fırın tepsisi
yağlanır.(borcam ya da porselen tercih ederseniz
servisiniz çok şık olur.)
2-Tepsiye 2-3 kaşık beşamel sos yayılır. Üzerine ve tepsinin
kenarlarına patatesler hafif üst üste gelecek şekilde dizilir.
3-Bolonez sos ikiye bölünür.
Patateslerin üzerine yarısı yayılır.Beşamel sos ince bir tabaka halinde
sürülür.
5-Son kata sadece patates dizilir, beşamel sos sürülür ve
fırına verilir.Üzeri hafif kızarıncaya kadar pişirilir.
6-Fırından alınıp üzeri kaşar rendesi ile tamamen kaplanır.Tekrar
fırına verilir.Kaşar eriyip kızarıncaya kadar
pişirilir.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder