Bu hafta sonu biraz et ağırlıklı yemekleri yazıyorum. Bence
et yemekleri hem çok kolay olur, hem de sofraları bir anda ziyafete dönüştürür.
Fakat kırmızı etin beslenmedeki önemi bazen göz ardı ediliyor. Özellikle yaz
gelmeden bahar aylarında forma girmek isteyenler, diyet yapacağım derken
kansızlık ve kas kaybı gibi ciddi sorunlarla karşılaşıyorlar. Oysa doğru
pişirilmiş bir et yemeği doyurucu ve sağlıklı bir öğün olarak diyetlerde
mutlaka yer almalıdır. Dr. Canan Karatay‘ın ısrarla üzerinde durduğu konu da
işte bu. Yanında karbonhidrat olmadığı sürece et şişmanlatmaz. Aksine
zayıflatır.
Fakat kavurma da pilavsız olmaz ki dediğinizi duyar gibiyim.
Neyse ben tarifi vereyim. Servisi sizlere bırakayım.
MALZEMELER
1kilogram dana kuşbaşı
½ çay bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı tereyağı
1 orta boy soğan
2 domates
3 yeşil sivri biber
1 tatlı kaşığı tuz
2 litre su
Kekik, pul biber, taze çekilmiş karabiber, kimyon ve tarçın
YAPILIŞI
1-Geniş bir tencerede sıvı yağ kızdırılır. Etler tencereye
alınır.
2-Etlerin bir yüzü kızarana kadar beklenir. Sonra
karıştırarak her tarafının hızla kızarması sağlanır. Ocak harlı
yanmalıdır.Etler hızlı bir şekilde kızarmazsa içindeki suyu salar ve sertleşir.
Bu işleme mühürleme denir.
3-Tereyağı eklenir.Eriyene ve cızırdayana kadar
karıştırılır.
4-Suyun iki bardağı su konulup kapak kapatılır. Suyu çekinceye
kadar pişirilir.
5-Domates,kuru soğan ve yeşil biber iri doğranır.Sırası ile önce soğan, sonra da
yeşil biber ve domates eklenir.Soğan pembeleşene, domates de kabuğunu bırakana
kadar pişirilir.
6-Baharatlar tuz hariç eklenir.İki dakika kavrulur.
7-Suyun iki bardağı ayrılır, kalanı etin üzerine
verilir.Kapak kapatılır.
8-Suyunu çekinceye kadar pişirilir.Et kontrol edilir.Eğer
elle koparılacak kadar yumuşamışsa tuzu atılır.Kalan su da verilerek tamamen
çekinceye kadar pişirilir.
NOT: Ocak harlı yanarken suyunu çektirme işlemi sırasında
tencerenin dibi tutabilir.Bu nedenle ocağın başından ayrılmamalıdır.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder