12 Nisan 2015 Pazar

SEBZELİ KAVURMA




Bu hafta sonu biraz et ağırlıklı yemekleri yazıyorum. Bence et yemekleri hem çok kolay olur, hem de sofraları bir anda ziyafete dönüştürür. Fakat kırmızı etin beslenmedeki önemi bazen göz ardı ediliyor. Özellikle yaz gelmeden bahar aylarında forma girmek isteyenler, diyet yapacağım derken kansızlık ve kas kaybı gibi ciddi sorunlarla karşılaşıyorlar. Oysa doğru pişirilmiş bir et yemeği doyurucu ve sağlıklı bir öğün olarak diyetlerde mutlaka yer almalıdır. Dr. Canan Karatay‘ın ısrarla üzerinde durduğu konu da işte bu. Yanında karbonhidrat olmadığı sürece et şişmanlatmaz. Aksine zayıflatır.
Fakat kavurma da pilavsız olmaz ki dediğinizi duyar gibiyim. Neyse ben tarifi vereyim. Servisi sizlere bırakayım.


MALZEMELER
1kilogram dana kuşbaşı
½ çay bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı tereyağı
1 orta boy soğan
2 domates
3 yeşil sivri biber
1 tatlı kaşığı tuz
2 litre su
Kekik, pul biber, taze çekilmiş karabiber, kimyon ve tarçın

YAPILIŞI

1-Geniş bir tencerede sıvı yağ kızdırılır. Etler tencereye alınır.
2-Etlerin bir yüzü kızarana kadar beklenir. Sonra karıştırarak her tarafının hızla kızarması sağlanır. Ocak harlı yanmalıdır.Etler hızlı bir şekilde kızarmazsa içindeki suyu salar ve sertleşir. Bu işleme mühürleme denir.
3-Tereyağı eklenir.Eriyene ve cızırdayana kadar karıştırılır.
4-Suyun iki bardağı su konulup kapak kapatılır. Suyu çekinceye kadar pişirilir.
5-Domates,kuru soğan ve yeşil biber iri doğranır.Sırası ile önce soğan, sonra da yeşil biber ve domates eklenir.Soğan pembeleşene, domates de kabuğunu bırakana kadar pişirilir.
6-Baharatlar tuz hariç eklenir.İki dakika kavrulur.
7-Suyun iki bardağı ayrılır, kalanı etin üzerine verilir.Kapak kapatılır.
8-Suyunu çekinceye kadar pişirilir.Et kontrol edilir.Eğer elle koparılacak kadar yumuşamışsa tuzu atılır.Kalan su da verilerek tamamen çekinceye kadar  pişirilir. 

NOT: Ocak harlı yanarken suyunu çektirme işlemi sırasında tencerenin dibi tutabilir.Bu nedenle ocağın başından ayrılmamalıdır.

AFİYET  OLSUN  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder