Üniversite yıllarım Ankara’da Hacettepe Üniversitesinde
geçti. Üniversitenin Samanpazarı’ndaki yurdunda kalıyor, yemeklerimizi de
kampus içindeki yemekhanede yiyorduk.
O yıllardan hatırladığım kadarıyla öğrenci yemekhaneleri
gerçekten çok kaliteli yemekler hazırlıyordu. Şimdi artık birçok nedenle durum
değişmiş. Ayşenur’un anlattığına göre; açık büfe uygulaması olduğu halde
sağlıklı ve lezzetli bir yemek bulmak çok zormuş.
Oysa benim hatıralarımda Ankara ile özdeşleşen birçok yemek
öğrencilik yıllarımdan kalmıştır.
Ankara Tava da bunların başındadır. Tarifi ta o zaman bir kenara not etmiştim. Çeşitli
denemelerden sonra bugünkü halini aldı. Orijinal lezzeti yakaladığımı sanıyorum. Zira
benim özel tariflerim arasında önemli bir yeri var. Özel dostlarıma ikram
ediyorum. Her eğitim öğretim yılında da öğrencilerime mutlaka öğretiyorum.
Aslında bol etli bir pilav da denebilir. Fakat Ankara'da kebaplar arasında sayılıyor.
Beğenip tarifini isteyen ve bloğumu takip ederek beni
onurlandıran tüm dostlarımla paylaşmak istiyorum.
Ankara’ya, Hacettepe Üniversitesi’ne ve evinden uzakta
eğitim gören tüm öğrencilere selam olsun.
Buyurun tarife;
MALZEMELER
500 gram dana kuşbaşı
500 gram arpa şehriye
1 adet soğan (küçük doğranmış)
5-6 adet yeşilbiber (kuşbaşı doğranmış)
2 adet domates (kabukları soyulmuş ve kuşbaşı doğranmış)
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1,5 çay bardağı sıvı yağ
1 litre et suyu (et pişirildiğinde hazır olacak)
Tuz, karabiber, pul biber
YAPILIŞI
1-İki çorba kaşığı sıvı yağ bir tencerede kızdırılır. Etler
içine alınıp mühürlenir. Mühürleme kızgın tencerede önce bir yüzünü kızartıp,
sonra diğer yüzünü çevirerek yapılır. Bu işlem sırasında hızlı hareket
edilmelidir aksi takdirde et suyunu salıp sertleşebilir. Etin yüzü tamamen
kızarınca 2 litre su eklenir. Kaynamaya bırakılır.
2-Su bir litreye inince etler kontrol edilir. Eğer
yumuşamamışsa, bir miktar sıcak su konularak yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Eğer su azalırsa, bir litreye tamamlanır kaynayınca ocak kapatılır. Bir kenara
alınır.
3-Yayvan bir tencereye kalan sıvı yağ konup kızdırılır.
Soğan ve arpa şehriye birlikte sürekli karıştırarak yaklaşık on dakika
sotelenir.
4-Arpa şehriyelerin rengi hafif kızarınca salçalar eklenir.
İki dakika karıştırılır.
5-İri doğranmış yeşilbiberler konulup iki dakika da onlar
sotelenir.
7-Baharatlar eklenir. Hafif acı güzel oluyor. Özellikle
yeşilbiberler acıysa çok yakışıyor.Fakat siz tercihinize göre
ayarlayabilirsiniz.
8-Etler suyuyla birlikte sotelenmiş sebze ve Arpa şehriyelerin
üzerine dökülür. Tuz eklenir. Bir kez alt üst edilip kapak kapatılır.
.
.
9-Suyu kaynayınca altı kısılır.15 dakika kısık ateşte
pişirilir.
10-Ocak kapatılır. Bir kez alt üst ederek karıştırılır.
Kapağı kapatılıp demlendirilir.
Yanında ayranla birlikte servis yapmanızı tavsiye ederim.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder