20 Nisan 2015 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE




Yazın en sevilen yemeklerinden biridir. Zeytinyağlı taze fasulye. Bütün yaz yesek doymayız. Bu nedenledir ki derin dondurucuya en çok taze fasulye koyarız. Kışın da özledikçe yapalım diye.
Benim de kış boyunca sebzesiz kaldığım zamanlar, hep elim dondurucudaki fasulyelere gitmişti. Çünkü bizim evin en sevilen sebze yemeği zeytinyağlı taze fasulyedir. Fakat şimdi kış bitti. Derin dondurucularda fasulyeler suyunu çekti.
Bugünlerde baharı artık iyiden iyiye hisseder olduk. Sadece havaların ısınmasıyla değil, tezgâhlardaki sebze ve meyvelerin çoğalmasıyla da içimiz ferahladı. Bu hafta market alışverişi yaparken taze fasulyeleri görünce dayanamadım. Gerçekten taze sebzenin yerini hiçbir şey tutmuyor.
Akşam yemekte başköşedeydi. Elif’in gözlerindeki mutluluğu görmenizi isterdim.
Bence sizler de evdekileri dondurucu fasulyesinden kurtarıp, mis gibi bir zeytinyağlı ziyafeti hazırlayın.Baharı evinizde hissedin.

MALZEMELER
500 gram taze fasulye
1 adet irice soğan
10 diş sarımsak
1tatlı kaşığı domates salçası
1tatlı kaşığı biber salçası
½ çay bardağı zeytinyağı
1tatlı kaşığı toz şeker
1tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı su
YAPILIŞI
1-Fasulyelerin iki ucu kırılarak temizlenir. Büyüklüğüne göre iki ya da üçe bölünür. Yıkanır ve süzülür.
2-Soğan irice yemeklik doğranır. Sarımsaklar ikiye kesilir.
 
3-Yayvan bir tencereye zeytinyağı konup kızdırılır. Soğanlar atılır. İki dakika sotelenir.
4-Salçalar ve sarımsaklar eklenir. bir iki kez karıştırılır. Fasulyeler üzerine alınır. Alt üst edip kapak kapatılır.
 
5-iki dakikada bir alt üst ederek fasulyelerin hafifçe yumuşaması sağlanır.Bu sırada ocak harlı olursa, tencerenin dibi tutabilir.Bu nedenle ateş kısılmalıdır.
6-10 dakika sonra toz şeker serpilir. Bir iki kez karıştırılır.Su eklenir .Ocak tekrar açılır.
7-Kapağı kapalı olarak kaynaması başlayınca Ocaktekrar kısılır.15-20 dakika ağır ağır pişirilir.
8-Tuz eklenir.15 dakika daha pişirilir.
9-Bir çatalla fasulyelere pişmişlik kontrolü yapılır. Henüz sertse pişirmeye devam edilir.  
10-Pişince tencere kapağı açılmadan soğutulur. Aksi takdirde fasulyelerin rengi solar , kuru bir görüntü alır.
Soğuk olarak servis edilir.

AFİYET OLSUN













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder