Bugün yine Türk Mutfağının düğün yemeklerinden birini
paylaşmak istiyorum. Keşkek; Anadolu’nun hemen hemen her tarafında bilinen
pilavla ana yemek arası, doyurucu ve besin değeri yüksek bir misafir yemeğidir.
Ev sahibinin ekonomik durumuna ve yörenin hayvancılık
potansiyeline göre kullanılan et, koyun, dana, tavuk ya da kaz olarak
çeşitlilik gösterebilir.
Ben Samsun’da tattığım ve çok beğendiğim tavuklu keşkek
tarifini vereceğim. Hem çok lezzetli hem de ekonomik bir yemek.
Bu hafta Bursa'dan annemin kuzeni Kadriye abla eşiyle birlikte
Erzincan’a geldi. Ben de Pazar günü tüm aileyi yemeğe davet ettim. Bir gün önce
sohbet arasında Kadriye abla keşkeği merak ettiğini söyleyince, durumdan vazife
çıkardım. Davetin ana yemeği olarak tavuklu keşkek hazırlamaya karar verdim.
Menüde yer alan diğer yiyecekler ise; Çiriş çorbası, peynirli börek, turşu kavurması,
mevsim salata, trileçe ve karpuzdu.
Eski günleri yâd ederek güzel bir akşam geçirdik. Bu akşamın
bloğa hediyesi de tavuklu keşkek tarifi oldu.
Ortada Kadriye abla ve eşi, solda annem ve teyzem, sağda eşim ve eniştem, birazcık da Elif.
Bursalı dostlar memleketlerine Erzincan’dan sevgi ve
selamlar götürürken, biz de tarifimizi paylaşalım.
MALZEMELER
3 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
2 adet tavuk but
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pul
biber
Tuz ve yeterince sıcak su
Üzeri İçin
3 çorba kaşığı tereyağı
2 tatlı kaşığı pul biber
Bu ölçülerle ortalama 10 porsiyon çıkıyor.
YAPILIŞI
1-Buğday ve nohut ayıklanır. Yıkanır. Bir gece önceden
üzerini iki parmak geçecek su ile ıslatılır.
2-Tavuk butları yıkanır. Üzerini örtecek su ile kaynatılır.
Üzerinde köpük birikince 5 dakika daha kaynatıp ocak kapatılır. Tavuk süzülür. Bu
su atılır.
3-Bir gece önceden ıslatılmış ve iyice şişmiş nohut, buğday
ve ön haşlaması yapılmış tavuk butları büyük boy bir basınçlı tencereye
konulur. Malzeme tencerenin yarısını geçmemelidir. Üzerini iki parmak geçecek şekilde
su eklenir. Kapak kapatılır. Ocak önce harlı yakılır.
4-Tencereden buhar çıkışı başladığında ateş kısılır. 45
dakika pişirilir. Ocak kapatılır.
5-Buhar çıkışı bitince kapak açılır. Butlar dikkatlice
alınır. Çok iyi piştiği için kemikle et birbirinden ayrılacaktır. Keşkeğin
içinde hiç kemik parçası kalmamalıdır.
6- Dışarı alınan tavuk ayıklanır. Derileri alınır.
Didiklenir ve tekrar tencereye konur. Kimyon ve pul biber, 2 bardak kaynar su eklenir.
Ocak tekrar açılır.
7-Bu aşamadan sonra dibi tutacağından ocağın başından ayrılmamalıdır.
Kaynama başlayınca ateş kısılır. Büyük bir tahta kaşıkla dibinin tutmamasına
dikkat edilerek sık sık karıştırılır.
8- Nohut ve buğday artık tamamen açılmış ve bulamaç kıvamına
gelmiş olmalıdır. Eğer karıştırırken kaşık zor dönüyorsa, bir bardak sıcak su
eklenir. Fazla su koymak keşkeğin kalitesini bozabilir.
9-Artık sona yaklaşan keşkek, havalandırarak ve güçlü
hareketlerle tencerenin dibine vurarak karıştırmaya başlanır. Bu aşamada tuzu
ayarlanır.
10-Tavuklar tamamen keşkeğin içinde kaybolup, macun kıvamı
elde edilince yemeğimiz hazır demektir. Ocak kapatılır.
11-Bir tavada tereyağı eritilir. Üzerine pul biber eklenir
ve hafif kızartılır.
12-Sıcak olarak servis edilen keşkeğin üzerine bolca biberli
tereyağı gezdirilir.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder