17 Haziran 2015 Çarşamba

TAVUKLU KEŞKEK



Bugün yine Türk Mutfağının düğün yemeklerinden birini paylaşmak istiyorum. Keşkek; Anadolu’nun hemen hemen her tarafında bilinen pilavla ana yemek arası, doyurucu ve besin değeri yüksek bir misafir yemeğidir.
Ev sahibinin ekonomik durumuna ve yörenin hayvancılık potansiyeline göre kullanılan et, koyun, dana, tavuk ya da kaz olarak çeşitlilik gösterebilir.
Ben Samsun’da tattığım ve çok beğendiğim tavuklu keşkek tarifini vereceğim. Hem çok lezzetli hem de ekonomik bir yemek.
Bu hafta Bursa'dan annemin kuzeni Kadriye abla eşiyle birlikte Erzincan’a geldi. Ben de Pazar günü tüm aileyi yemeğe davet ettim. Bir gün önce sohbet arasında Kadriye abla keşkeği merak ettiğini söyleyince, durumdan vazife çıkardım. Davetin ana yemeği olarak tavuklu keşkek hazırlamaya karar verdim. Menüde yer alan diğer yiyecekler ise; Çiriş çorbası, peynirli börek, turşu kavurması, mevsim salata, trileçe ve karpuzdu.
Eski günleri yâd ederek güzel bir akşam geçirdik. Bu akşamın bloğa hediyesi de tavuklu keşkek tarifi oldu.
 
 Ortada Kadriye abla ve eşi, solda annem ve teyzem, sağda eşim ve eniştem, birazcık da Elif.
Bursalı dostlar memleketlerine Erzincan’dan sevgi ve selamlar götürürken, biz de tarifimizi paylaşalım.

MALZEMELER
3 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
2 adet tavuk but
1 tatlı kaşığı kimyon
 1 tatlı kaşığı pul biber
Tuz ve yeterince sıcak su
Üzeri İçin
3 çorba kaşığı tereyağı
2 tatlı kaşığı pul biber


Bu ölçülerle ortalama 10 porsiyon çıkıyor.

YAPILIŞI
1-Buğday ve nohut ayıklanır. Yıkanır. Bir gece önceden üzerini iki parmak geçecek su ile ıslatılır.
2-Tavuk butları yıkanır. Üzerini örtecek su ile kaynatılır. Üzerinde köpük birikince 5 dakika daha kaynatıp ocak kapatılır. Tavuk süzülür. Bu su atılır.
3-Bir gece önceden ıslatılmış ve iyice şişmiş nohut, buğday ve ön haşlaması yapılmış tavuk butları büyük boy bir basınçlı tencereye konulur. Malzeme tencerenin yarısını geçmemelidir. Üzerini iki parmak geçecek şekilde su eklenir. Kapak kapatılır. Ocak önce harlı yakılır.
4-Tencereden buhar çıkışı başladığında ateş kısılır. 45 dakika pişirilir. Ocak kapatılır.
5-Buhar çıkışı bitince kapak açılır. Butlar dikkatlice alınır. Çok iyi piştiği için kemikle et birbirinden ayrılacaktır. Keşkeğin içinde hiç kemik parçası kalmamalıdır.
6- Dışarı alınan tavuk ayıklanır. Derileri alınır. Didiklenir ve tekrar tencereye konur. Kimyon ve pul biber, 2 bardak kaynar su eklenir. Ocak tekrar açılır.
7-Bu aşamadan sonra dibi tutacağından ocağın başından ayrılmamalıdır. Kaynama başlayınca ateş kısılır. Büyük bir tahta kaşıkla dibinin tutmamasına dikkat edilerek sık sık karıştırılır.

8- Nohut ve buğday artık tamamen açılmış ve bulamaç kıvamına gelmiş olmalıdır. Eğer karıştırırken kaşık zor dönüyorsa, bir bardak sıcak su eklenir. Fazla su koymak keşkeğin kalitesini bozabilir.
9-Artık sona yaklaşan keşkek, havalandırarak ve güçlü hareketlerle tencerenin dibine vurarak karıştırmaya başlanır. Bu aşamada tuzu ayarlanır.
10-Tavuklar tamamen keşkeğin içinde kaybolup, macun kıvamı elde edilince yemeğimiz hazır demektir. Ocak kapatılır.
11-Bir tavada tereyağı eritilir. Üzerine pul biber eklenir ve hafif kızartılır.
12-Sıcak olarak servis edilen keşkeğin üzerine bolca biberli tereyağı gezdirilir.

AFİYET OLSUN   






 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder