16 Nisan 2015 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI YER ELMASI

  Yerelması çok özel bir bitki. Yabani olarak yetişiyor. Islah edilmiş birçok bitkinin aksine yabani özelliklerini hiç kaybetmiyor. Oldukça şifalı. İçerisinde bulunan inulin (insulin ile karıştırmayın) isimli madde sayesinde kolon kanserinden korur ve bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlar. Kan şekerini dengeler açlık hissini azaltır. Bu özelliğinden dolayı kilo kontrolünde diyet yapanlar için iyi bir alternatif. Diyabet hastaları için de vazgeçilmez bir yiyecek.Romatizmal ağrılara iyi gelmesi,kalp damar sistemini koruması,en fazla demir içeren bitkilerden biri olması gibi bir çok faydası sıralanabilir.
Eşim de diyabetli olduğu için bizim evden hiç eksik olmaz. Tabii mevsimi bitene kadar. Şu sıralar bitmek üzere. Ben de son turfanda yer elmaları ile hazırladığım zeytinyağlı yer elması tarifini sizlerle paylaşmak istedim.
Fakat mutlaka çiğ ve kabuklu olarak da tüketmenizi tavsiye ederim. Sindirim sistemi için gerçek bir rahatlatıcı. Şimdi tarifimize geçelim.

MALZEMELER
500 gram yer elması
2 adet havuç
1 adet soğan
½ çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
  1 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı su


YAPILIŞI
1-Yer elmaları, havuçlar ve soğan yıkanır ve soyulur.
 
2- Soğan yemeklik, havuç 2mm.kalınlığında verev, yer elmaları da ceviz büyüklüğünde doğranır.
 3-Yayvan bir tencerede zeytinyağı kızdırılır. Havuç ve soğan birlikte üç dakika sotelenir. Yer elmaları eklenir.
  Beş dakika da birlikte sotelenir.

4-Toz şeker konup karıştırılır. Suyu eklenip kapak kapatılır.
5- Kaynayınca ocak kısılıp, on beş dakika ağır ağır pişirilir.
6-Tuz eklenir. On beş dakika daha pişirilir.Bir çatalla havuçlar kontrol edilir.En sert sebze havuç olduğu için eğer pişmişse, yemek tamam demektir.
7-Kapak açılmadan soğutulur. Soğuk servis edilir.
AFİYET OLSUN   
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder