Bahar geldi dostlar! Nisanın sonunda kar yağdı.Yollar
kapandı.Çiçekler meyveye dönmeden dondu.Tam bu yıl yazın gelişinden ümidimizi
kesmişken , pırıl pırıl günler geri döndü.
Karların erimesiyle tabiat eczanesi bizlere sağlık sunmaya başladı.
Çiriş, ısırgan, efelek (labada) gibi bir sürü yabani sebze lezzetli ve şifalı
yemekleriyle evlerimize misafir olmaya hazır bekliyor.
Bu hafta sonu pazarımız bu güzel otlarla doluydu. Ben de
bütün kış biriktirdiğimiz toksinlerden artık kurtulma zamanı geldiğini
düşünerek annemin çirişli börek tarifini sizlerle paylaşmak istedim.
Çiriş Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da 2000 metre yükseklikte
dağlarda yabani olarak yetişiyor. Nisan ayında toplanıyor. Zambakgillerden bir bitki.
Kokusu ilk defa tanışanlara ağır gelebilir. Fakat inanın lezzetine
doyamayacaksınız.
Faydalarına gelince; C vitamininden oldukça zengindir. Beyaz
kan hücrelerini artırır.Mikrop öldürücü ve antioksidan etkisi vardır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Romatizmal
ağrılara ve cilt hastalıklarına iyi gelir. İdrar yolları ve kadın hastalıkları
için şifalıdır.
Bizim evde o kadar çok seviliyor ki, mevsimi çabuk bittiği
için pazarda olduğu sürece her hafta pişiriyoruz. Bir yandan da her zaman bu
güzel böreği hazırlayabilmek için hafif soteleyerek donduruyoruz.
Hep aynı börekleri yemekten bıktıysanız, çirişli gül böreğini
denemenizi tavsiye ediyorum.
Bu kadar sağlıklı ve lezzetli bir tarifi bana öğrettiği için anneciğime teşekkür ediyor ve sayfayı tarife bırakıyorum.
Bu kadar sağlıklı ve lezzetli bir tarifi bana öğrettiği için anneciğime teşekkür ediyor ve sayfayı tarife bırakıyorum.
MALZEMELER
1 kilogram çiriş otu
1 adet soğan
200 gram kıyma
½ çay bardağı sıvı yağ
½ çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, taze çekilmiş karabiber, pul biber
6 adet yufka
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta
Üzerine
Susam ya da keten tohumu
YAPILIŞI
1-Çirişler uç kısmındaki zarı bir bıçak yardımıyla hafifçe
kesilerek kolayca ayıklanır. Birkaç kez yıkanır, süzülür. İrice doğranır.
.JPG)
2-Soğan küçük doğranır. Yayvan bir tencereye sıvı yağ konup kızdırılır.
Önce soğan iki dakika ,sonra kıyma, beş dakika sonra da salçalar eklenerek sotelenir.
.JPG)
3-Kıyma ve soğanın üzerine çirişler alınır.Alt üst edilip
kapak kapatılır.Ara sıra karıştırarak çirişler yarı hacmine inene kadar
pişirilir.
4-Tuz, karabiber, pul biber eklenir.
5-Çirişler suyunu çekince ocak kapatılır.Fazla
kavrulmaz.Böreğin içinde de pişeceği unutulmamalıdır.
6-İç harcı soğumaya bırakılır. Yufka ıslatma sosu
hazırlanır.
7-Bir çukur kap içinde süt, su, sıvı yağ ve yumurtalar iyice
çırpılarak karıştırılır.
10-Elde edilen ince rulo kendi etrafında da çık sıkı
olmayacak şekilde döndürülür. Gül şekli verilir.
.JPG)
11-Fırın 200 dereceye ayarlanır. Tepsiye fırın kâğıdı
yayılır.
12-Börekler tepsiye dizilir. Üzerine kalan sos bolca sürülür.
Susam ya da keten tohumu serpilir.
Yanında ayranla sıcak olarak servis etmenizi tavsiye ederim.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder