20 Nisan 2015 Pazartesi

YEŞİL MERCİMEKLİ ZEYTİNYAĞLI KABAK




 

Kuru baklagiller besin değeri açısından çok zengindir. Özellikle vejetaryen beslenmede içerdiği bitkisel proteinle vazgeçilmez bir malzemedir. Kabukları ile tüketildiğinde lifli yapısı bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. B grubu vitaminler ve kalsiyum, demir, çinko, magnezyum, gibi önemli mineraller içerir. Nişasta sayesinde de doyurucu yemekler hazırlamamızı sağlar.
Meyveleri bol lifli bir bitki olan kabak, bağırsakları tembel olanlar için tercih edilmesi gereken yiyeceklerdendir.Potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. Bedeni temizler, sinirleri yatıştırır. Mide dostu bir sebzedir.
 Bu gün tarifime başlarken biraz öğretmen tarafımla sizlere küçük bir beslenme dersi anlatarak başlamak istedim. Çünkü yeşil mercimekli kabak tarifini üniversitede öğrenciyken beslenme hocamızın uzun uzun anlattığı dersin ardından uygulama laboratuarında pişirmiştik.
Mutfakla ilk tanıştığım günlerde öğrendiğim halen de severek yaptığım bir tarif. Şimdilerde yılların deneyimi ile biraz daha geliştirdiğim haliyle daha bir lezzetli oluyor. Kısacası artık sizlerle paylaşmaya hazır hale geldi.
Kabak yedirmek konusunda sıkıntı yaşayan annelere mutlaka denemelerini tavsiye ederim. Diyet yapanlar ya da glütensiz beslenenler rahatlıkla tüketebilirler.’’Diyet yemekler lezzetsizdir.’’ Düşüncesini unutturacak bir tarif. Şimdiden kolay gelsin.

MALZEMELER
2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
3 adet yeşil kabak
1 adet soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 litre su
Yeterince tuz

YAPILIŞI
1-Soğan ve kabak soyulur. Yıkanır. Soğan küçük yemeklik, kabak küçük küpler halinde doğranır.

2-  Tencereye zeytinyağı konup kızdırılır. Soğanlar 2 dakika sotelenir.
3-Salçalar eklenir. Bir iki kere karıştırılır. Kabaklar üzerine alınır. Her tarafı salçayla kaplanıp hafif kızarıncaya
  kadar karıştırılarak sotelenir.



4-Yeşil mercimekler ve su eklenip kapak kapatılır. Kaynama başlayınca ocak kısılır.15 dakika kısık ateşte pişirilir.

5- Tuz eklenir. Kabak hafif tatlı bir sebze olduğundan tuz ayarını damak zevkinize göre yapabilirsiniz. Acı severseniz pul biberde ekleyebilirsiniz.

6- 15 dakika daha pişirilir. Bir çatalla kabaklar kontrol edilir. Çatal kolayca batıyorsa pişmiştir.
7- Ocak kapatılır. Üzerine nane serpilir. Karıştırılır. 10 dakika yemeğin ferahlaması beklenir, sıcak servis yapılır.
Yanında ev yapımı yoğurt tavsiye ederim.
AFİYET OLSUN








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder