Kuru baklagiller besin değeri açısından çok zengindir. Özellikle
vejetaryen beslenmede içerdiği bitkisel proteinle vazgeçilmez bir malzemedir.
Kabukları ile tüketildiğinde lifli yapısı bağırsakların çalışmasına yardımcı
olur. B grubu vitaminler ve kalsiyum, demir, çinko, magnezyum, gibi önemli
mineraller içerir. Nişasta sayesinde de doyurucu yemekler hazırlamamızı sağlar.
Meyveleri bol lifli bir bitki olan kabak, bağırsakları
tembel olanlar için tercih edilmesi gereken yiyeceklerdendir.Potasyum,
fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. Bedeni temizler, sinirleri yatıştırır. Mide dostu bir sebzedir.
Bu gün tarifime
başlarken biraz öğretmen tarafımla sizlere küçük bir beslenme dersi anlatarak
başlamak istedim. Çünkü yeşil mercimekli kabak tarifini üniversitede
öğrenciyken beslenme hocamızın uzun uzun anlattığı dersin ardından uygulama laboratuarında
pişirmiştik.
Mutfakla ilk tanıştığım günlerde öğrendiğim halen de severek
yaptığım bir tarif. Şimdilerde yılların deneyimi ile biraz daha geliştirdiğim
haliyle daha bir lezzetli oluyor. Kısacası artık sizlerle paylaşmaya hazır hale geldi.
Kabak yedirmek konusunda sıkıntı yaşayan annelere mutlaka
denemelerini tavsiye ederim. Diyet yapanlar ya da glütensiz beslenenler
rahatlıkla tüketebilirler.’’Diyet yemekler lezzetsizdir.’’ Düşüncesini
unutturacak bir tarif. Şimdiden kolay gelsin.
MALZEMELER
2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
3 adet yeşil kabak
1 adet soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 litre su
Yeterince tuz
YAPILIŞI
1-Soğan ve kabak soyulur. Yıkanır. Soğan küçük yemeklik,
kabak küçük küpler halinde doğranır.
2- Tencereye
zeytinyağı konup kızdırılır. Soğanlar 2 dakika sotelenir.
3-Salçalar eklenir. Bir iki kere karıştırılır. Kabaklar üzerine
alınır. Her tarafı salçayla kaplanıp hafif kızarıncaya
kadar karıştırılarak
sotelenir.
4-Yeşil mercimekler ve su eklenip kapak kapatılır. Kaynama başlayınca
ocak kısılır.15 dakika kısık ateşte pişirilir.
5- Tuz eklenir. Kabak hafif tatlı bir sebze olduğundan tuz
ayarını damak zevkinize göre yapabilirsiniz. Acı severseniz pul biberde
ekleyebilirsiniz.
6- 15 dakika daha pişirilir. Bir çatalla kabaklar kontrol
edilir. Çatal kolayca batıyorsa pişmiştir.
7- Ocak kapatılır. Üzerine nane serpilir. Karıştırılır. 10
dakika yemeğin ferahlaması beklenir, sıcak servis yapılır.
Yanında ev yapımı yoğurt tavsiye ederim.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder