Narenciye ürünlerini mutfağımda kullanmayı çok seviyorum.
Özellikle hamur işleri onlarla başka bir güzel oluyor. Daha önce portakallı kek
tarifimi paylaşmıştım. Bugün de limonlu, zencefilli hafif bir kek tarifi
paylaşmak istiyorum.
Elif sabahları sütüyle birlikte çok beğeniyor. Soğuk
içeceklerle birlikte çok yakışıyor. Fazla söze gerek yok. Tarif
benden, denemek sizden. Haydi buyurun.
MALZEMELER
30 cm. Çapında Bir Kalıp İçin
4 adet yumurta
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
½ su bardağı sıvı yağ+ 3 çorba kaşığı ılık su
1 adet limon (suyu ve kabuğunun rendesi)
1 adet portakal (suyu ve kabuğunun rendesi)
1 tatlı kaşığı toz zencefil
2 çorba kaşığı hindistan cevizi
1 paket kabartma tozu
4 su bardağı un
Not: Bu tür yağlı ve farklı sıvılar (süt, yoğurt, çay, meyve
suları vs.) kullanılan keklerde standart ölçü, her yumurta için yarım su
bardağı toz şeker ve bir su bardağı un olarak hesaplanır.
YAPILIŞI
1-Limon ve portakalın önce kabuğu rendelenir, sonra suları
sıkılır.
2-Bir çırpma kabında toz şeker, limon ve portakalın suları,
kabuklarının rendeleri iyice karıştırılır. 30 dakika dinlendirilir. Ara sıra
karıştırarak şekerin tamamen erimesi sağlanır.
3-Şeker eriyip limon ve portakalın rengini alınca üzerine
yumurtalar kırılıp 5 dakika el çırpıcısıyla çırpılır.
4-Sıvı yağın üzerine ılık su konup karıştırılır. Karışıma
önce yoğurt, sonra da sulandırılmış sıvı yağ eklenir 2 dakika daha çırpılır.
5-Unun yarısı, toz zencefil, Hindistan cevizi ve kabartma
tozu eklenip iyice karıştırılır. Burada çırpma yerine karıştırma kelimesini
tercih ettim. Çünkü keklerde unlu karışımlar eklendikten sonra çırpma hızı
düşürülmezse, hamur sulanır ve kabarmaz.
6-Fırın 180 dereceye ayarlanır. Kek kalıbı çok iyi bir
şekilde yağlanır.
7-Kalan un kontrollü olarak azar azar eklenip karıştırılır.
Koyu bir yoğurt kıvamı elde edilmelidir. Un fazla gelirse bırakılmalıdır.
8-Karışım yağlanmış kek kalıbına dikkatlice dökülür. Üzeri
düzeltilir.
9-Önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirilir. Bir
kürdan batırarak pişmişlik kontrolü yapılır. Eğer kürdana hamur yapışmıyorsa
pişmiş demektir. Fırın kapatılır. Kek kapalı fırında 10 dakika tutularak içinin
çekmesi sağlanır.
10-Kek fırından alınır. Kalıbın el yakmayacak bir sıcaklığa
gelmesi beklenir. Hafifçe sallayarak kekin kalıbı bırakması sağlanır. Servis
tabağına alınır. Üzerine daha tatlı olması istenirse pudra şekeri elenebilir.
Ben sade tercih ettim.
11-İyice soğuyunca dilimlenerek servis edilir.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder