17 Nisan 2015 Cuma

LİMONLU KEK




Narenciye ürünlerini mutfağımda kullanmayı çok seviyorum. Özellikle hamur işleri onlarla başka bir güzel oluyor. Daha önce portakallı kek tarifimi paylaşmıştım. Bugün de limonlu, zencefilli hafif bir kek tarifi paylaşmak istiyorum.
Elif sabahları sütüyle birlikte çok beğeniyor. Soğuk içeceklerle birlikte çok yakışıyor. Fazla söze gerek yok. Tarif benden, denemek sizden. Haydi buyurun.

 MALZEMELER
 30 cm. Çapında Bir Kalıp İçin
 4 adet yumurta
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
½ su bardağı sıvı yağ+ 3 çorba kaşığı ılık su
1 adet limon (suyu ve kabuğunun rendesi)
1 adet portakal (suyu ve kabuğunun rendesi)
1 tatlı kaşığı toz zencefil
2 çorba kaşığı hindistan cevizi
1 paket kabartma tozu
4 su bardağı un
Not: Bu tür yağlı ve farklı sıvılar (süt, yoğurt, çay, meyve suları vs.) kullanılan keklerde standart ölçü, her yumurta için yarım su bardağı toz şeker ve bir su bardağı un olarak hesaplanır. 

 
YAPILIŞI
1-Limon ve portakalın önce kabuğu rendelenir, sonra suları sıkılır.
2-Bir çırpma kabında toz şeker, limon ve portakalın suları, kabuklarının rendeleri iyice karıştırılır. 30 dakika dinlendirilir. Ara sıra karıştırarak şekerin tamamen erimesi sağlanır.
3-Şeker eriyip limon ve portakalın rengini alınca üzerine yumurtalar kırılıp 5 dakika el çırpıcısıyla çırpılır.
4-Sıvı yağın üzerine ılık su konup karıştırılır. Karışıma önce yoğurt, sonra da sulandırılmış sıvı yağ eklenir 2 dakika daha çırpılır.
5-Unun yarısı, toz zencefil, Hindistan cevizi ve kabartma tozu eklenip iyice karıştırılır. Burada çırpma yerine karıştırma kelimesini tercih ettim. Çünkü keklerde unlu karışımlar eklendikten sonra çırpma hızı düşürülmezse, hamur sulanır ve kabarmaz.
6-Fırın 180 dereceye ayarlanır. Kek kalıbı çok iyi bir şekilde yağlanır.
7-Kalan un kontrollü olarak azar azar eklenip karıştırılır. Koyu bir yoğurt kıvamı elde edilmelidir. Un fazla gelirse bırakılmalıdır.
8-Karışım yağlanmış kek kalıbına dikkatlice dökülür. Üzeri düzeltilir.
9-Önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirilir. Bir kürdan batırarak pişmişlik kontrolü yapılır. Eğer kürdana hamur yapışmıyorsa pişmiş demektir. Fırın kapatılır. Kek kapalı fırında 10 dakika tutularak içinin çekmesi sağlanır.
10-Kek fırından alınır. Kalıbın el yakmayacak bir sıcaklığa gelmesi beklenir. Hafifçe sallayarak kekin kalıbı bırakması sağlanır. Servis tabağına alınır. Üzerine daha tatlı olması istenirse pudra şekeri elenebilir. Ben sade tercih ettim.
11-İyice soğuyunca dilimlenerek servis edilir.

AFİYET OLSUN 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder