Bir
Erzincanlı olarak bu çorbayı çok önceden yazmam gerekirdi. Türk mutfağı
yemekleri arasında ‘’Erzincan Çorbası’’olarak adı geçen yegâne çorbadır. Ana
malzemeleri yoğurt, erişte, köfte ve sarımsak olduğu için , bence Türk mutfağına
çok yakışıyor.
Erzincan’da
özellikle Ramazan ayında ve düğünlerde mutlaka pişirilir. Eskiden bir kadının
becerikli olduğu bu çorbayı yapabilmesiyle ölçülürmüş. Fakat günümüzde, ailesinin
geçimini erişte yapıp satarak kazanan marifetli ev hanımları artık bu durumu
değiştirdiler. Evlerde özel günler yaklaştığında kesme denilen eriştesi
hazırlanıp kurutulur. Bu erişte; bildiğimiz erişteden farklı olarak yumurtası
daha az kırılır ve fazla sert yoğrulmaz. Bu sayede çorba pişerken hem yumuşak,
hem de Erzincan tabiriyle ’’ helmeli’’ olur.
Yöresel
bir çorba olduğu için herkes annesinden öğrendiği gibi pişiriyor. Genellikle
köfteli hazırlanıyor. Fakat sadece et suyu kullanarak da yapılabilir. Sonuçta
küçük farklılıklar olsa da lezzet her zaman muhteşem oluyor. Ben de annemden
öğrendiğim ve çok sevdiğim bu tarifi geç de olsa sizlerle paylaşmak istiyorum.
MALZEMELER
150
gram kıyma
Bir
kâse kesme ev eriştesi
1
adet soğan
½
çay bardağı sıvı yağ
2
litre su + 1bardak kemik suyu (istenirse)
2 su
bardağı yoğurt
4 diş
sarımsak
½
demet maydanoz
2
avuç un
Karabiber,
tuz
1çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı nane
YAPILIŞI
1-Kıyma
karabiber, tuz ve bir tutam un iyice yoğrulur.
2-Bir
tepsiye un serpilir. Kıymadan nohut büyüklüğünde köfteler yapılır. Unlanmış
tepside sallanarak köftelerin her tarafı unla kaplanır.
3-
Soğan küçük yemeklik doğranır. Bir tencereye sıvı yağ konup kızdırılır.
Soğanlar pembeleşinceye kadar sotelenir.
4-Su
ve kemik suyu eklenir. Kaynayınca tuz atılır. Önce köfteler, beş dakika sonra
da erişteler atılır.15-20 dakika ağzı açık olarak pişirilir. Bu aşamada kapak
kapatılırsa, un ve erişte taşmaya sebep olur.
5-Çorba
kaynarken diğer tarafta sarımsaklar ezilir. Yoğurda karıştırılır. Yoğurt
çırpılarak pürüzsüz hale getirilir. Maydanozlar incecik kıyılır.
6-Kaynayan
erişte ve köftenin pişmişlik kontrolü yapılır. Eğer gerekiyorsa, tuz eklenir.
7-Erişte
ve köfte pişmişse çorbanın suyundan alınarak yoğurda azar azar ilave edilir. Bu
işlem dikkatli yapılmalıdır. Eğer sıcak çorba birden ilave edilirse yoğurt kesilebilir.
Yoğurdun ısısı çorbanınkine eşitlenene kadar bu işleme devam edilir.
8-Ilıklaştırılan
yoğurt karıştırmaya devam ederek çorbaya eklenir.
9-Tereyağı
eritilir. Nane kokusu gelene kadar kızartılır. Kıyılmış maydanoz ve tereyağlı
nane çorbanın üzerine gezdirilir. İki dakika sonra da ocak kapatılır.
AFİYET
OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder