25 Nisan 2015 Cumartesi

EKŞİLİ (ERZİNCAN )




Hani hepimiz için çok önemli olan bazı yemekler vardır. O yemeği başkası yapınca aynı lezzeti vermez. Bu yemeklerin ortak bir adı vardır; Anne yemeği
Benim anneciğim de bana mutfakla ilgili ilk ve en değerli bilgileri veren, eli çok lezzetli, ağzı dualı mükemmel bir insandır.
Ne zaman onun evine gitsek ailece müptelası olduğumuz yemeklerinden birini yaparak bizleri hayran bırakır.
Ekşili (Erzincan’da eşgili deniyor) annemin en iyi yaptığı çorbalardan biridir. Aslında her yörede ekşi lezzetler hemen hemen aynı isimle fakat farklı tariflerle yapılır. Bu da Erzincan’ın   Eşgilisi. Erzincan’da bu yemeği yapmayan ve sevmeyen yoktur. Fakat annem bir başka yapar.Hatta yöresel bir yemek yarışmasında bu tarifiyle birincilik kazandı.
Lütfetti bizlerle paylaştı. Bana da yazıya dökmek kaldı.

MALZEMELER
1çay bardağı sıvı yağ
4 adet ince pırasa ince doğranmış
2 büyük kuru soğan küçük doğranmış
4 adet yeşil biber ince doğranmış
500 gram kuşbaşı doğranmış yeşil domates (her zaman bulunamayacağı için dondurulmuş olabilir.)
½ demet dereotu
½ demet maydanoz
3 adet kırmızı domates
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 çorba kaşığı domates salçası
300 gram dana kuşbaşı (kavurmadan daha güzel oluyor)
10adet ekşi erik(yazın yeşilken donduruluyor,ya da kuru erik olabilir. )
Tuz ve pul biber
Yeterince su
Servis için kuru tandır ekmeği

YAPILIŞI
1-Etler yumuşayıncaya kadar 2 bardak su ile pişirilir.

2- Derin bir tencereye sıvıyağ konulur.İyice ısınınca soğanlar atılır.Hafif sotelenir.Yeşil domatesler eklenir. İki dakika daha sotelenir.
3-Pırasalar, iki dakika sonra da biberler atılır ve sotelemeye devam edilir.
4-Kırmızı domatesler ilave edilir. Hafif yumuşayınca salçalar da eklenip salçanın pişmiş kokusu gelinceye kadar karıştırılır.
5- Önceden haşlanmış et ya da kavurma da konulup tüm malzeme yumuşayıncaya kadar pişirilir.
6- Etin pişirme suyu su ile 2 litreye tamamlanır.Tenceredeki sebzelerin üzerine dökülür.Kaynaması beklenir.

7- Su kaynayınca tuz ,bulgur ve suda yumuşatılmış erik eklenir.
8-Bulgur ve erik yumuşayıncaya kadar pişirilir.

9-Maydanoz ve dereotu ince doğranır.Ocaktan indirilmiş yemeğe ilave edilir.
9-Kuru tandır ekmeği kırılarak küçük parçalara ayrılır. Tabağa önce bu ekmek kırıkları, üzerine eşgili konularak servis edilir.






AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder