17 Şubat 2015 Salı

TRİLEÇE

Ne kadar takip etmediğimizi söylesek de moda hayatın her alanında bizi etkilemeye devam ediyor.Moda sadece giyim kuşam ve dekorasyon gibi alanlarda değil mutfakta da fırtınalar estiriyor.Her zaman bazı yemekler ,tatlılar,içecekler öne çıkıyor.Bazıları da gününü doldurup sahneden çekiliyor.
Örnek mi? Tiramisu, brownie,etsiz çiğ köfte ,cafe latte v.s.
Şimdilerde bu modaya trileçe de dahil oldu. Aslında Balkanlar, özellikle Arnavutluk ve çevresinde yapılan tarihi oldukça eski yöresel bir tatlı trileçe.Fakat damak zevkimize o kadar çok hitap ediyor ki  denemeden ve tarif defterlerimize eklemeden edemedik.
Trileçe üç süt demekmiş.Orijinalinde inek,manda ve keçi sütü kullanılarak bu üçleme yapılırmış.Ancak tatlıyı hafifletmek ve bize uygun hale getirmek için inek sütü,süt tozu ve krema üçlüsü tercih edilir olmuş.
Ben de kendi yorumumu katarak hazırladım.Hiç korkmayın deneyin.Çok beğeneceğinizden eminim.


MALZEMELER
KEKİ
5 yumurta
10 çorba kaşığı toz şeker
10 çorba kaşığı un
¾ su bardağı sıvı yağ (fındık)
1 paket kabartma tozu,1paket vanilya
SOSU
4 bardak süt
2 kutu krema
2 kaşık süttozu
KARAMEL SOS
5 çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı tereyağı
5-6 damla limon suyu
1 kutu krema
½ su bardağı süt

YAPILIŞI
KEK
1-Çukur bir kaba yumurta akları ile bir fiske tuz eklenerek kar haline gelinceye kadar mikserle çırpılır.
Başka bir kapta yumurta sarıları ,toz şeker ile beyazlaşıncaya kadar çırpılır.Sıvı yağ ilave edilir.İki dakika daha çırpılır.Mikser bırakılır.Bundan sonrasına elde devam edilir.
3-Sarılar beyazlara ağır ağır karıştırarak beyazlar söndürmeden yedirilir.
4-Kabartma tozu ve vanilya una eklenir.Bu karışım da yumurtalara söndürmeden eklenir.
5-Fırın 150 dereceye ayarlanır.25*25 ölçülerinde kare borcam tepsi yağlanır.Karışım tepsiye dökülür.
6-Isıtılmış fırında 25-30 dakika pişirilir.Kürdanla pişmişlik kontrolü yapılır. Eğer kürdan kuru ve temiz çıkmışsa kek fırından çıkarılır.
Kek fırına konulduğunda sos hazırlanmalıdır .
SOS
1-Tüm malzeme çukur bir kapta mikserle köpürene kadar çırpılır.Kek fırından çıkıp ılıklaşana kadar buzdolabında bekletilir.
2-Kek fırından çıkınca bir kürdan ile sık aralıklarla delinir.16 dilime bölünür.
3-Ilıklaşınca üzerine soğuk sütlü sos dökülür.Sosu hemen emecektir.Kek bir kenara alınır ve karamel sos hazırlığına geçilir.
KARAMEL SOS
1-Teflon bir tavaya şeker ve limon suyu konulur.Ocak açılır.
2-Şeker ısının etkisiyle eriyip rengi koyulaşmaya başlayınca tereyağı eklenir.Şeker ve tereyağı iyice karışana kadar ocağın altı kısılarak 2 dakika karıştırılır.
3-Krema ve süt eklenir.Bu esnada ocağın ısısı biraz artırılabilir.Karamel süt ve kremanın soğukluğu ile sertleşip topaklanabilir.Telaş edilmemeli, karıştırmaya devam edilmelidir.Isının etkisiyle şeker tekrar eriyecektir.
4-Şeker eriyince 2 dakika daha karıştırıp ocak kapatılır.Ara sıra karıştırarak karamel soğutulur.
5-İyice soğumuş ve sütlü sosu tamamen çekmiş kekin üzerine yayılır.2 saat sonra servise hazır olacaktır.
Bir günden fazla bekletilirse üzerindeki karamel sos sütlü ve tereyağlı olduğu için donuk ve mat bir görünüm alıyor.Bu nedenle hızlı tüketilmelidir.

AFİYET OLSUN  


  

4 yorum:

  1. Annem bu tatlıyı Sevim Teyze de yemiş ve çok beğenmiş.Bu sayfadan bahsetti ve yorum yapabileceğimi söyledi. O kadar güzel olduğunu anlattı ki en kısa zamanda bizde tarifinize uyarak deneyeceğiz.Ellerinize sağlık :)

    Nisa Tunçarslan - Nesrin Tunçarslan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afıyet olsun.Eminim siz de çok güzel yaparsınız.Yorumunuz için teşekkür ederim. Tavsiye ve önerilerinizi bekliyorum.

      Sil
  2. En kisa zamanda denenecek bi tarif ellerinize saglik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim.Bloguma gösterdiğiniz ilgi beni çok onurlandırdı.yorumlarınızı Her zaman bekliyorum.

      Sil