Örnek mi? Tiramisu, brownie,etsiz çiğ köfte ,cafe latte v.s.
Şimdilerde bu modaya trileçe de dahil oldu. Aslında
Balkanlar, özellikle Arnavutluk ve çevresinde yapılan tarihi oldukça eski
yöresel bir tatlı trileçe.Fakat damak zevkimize o kadar çok hitap ediyor ki denemeden ve tarif defterlerimize eklemeden edemedik.
Trileçe üç süt demekmiş.Orijinalinde inek,manda ve keçi sütü
kullanılarak bu üçleme yapılırmış.Ancak tatlıyı hafifletmek ve bize uygun hale
getirmek için inek sütü,süt tozu ve krema üçlüsü tercih edilir olmuş.
Ben de kendi yorumumu katarak hazırladım.Hiç korkmayın
deneyin.Çok beğeneceğinizden eminim.
MALZEMELER
KEKİ
5 yumurta
10 çorba kaşığı toz şeker
10 çorba kaşığı un
¾ su bardağı sıvı yağ (fındık)
1 paket kabartma tozu,1paket vanilya
SOSU
4 bardak süt
2 kutu krema
2 kaşık süttozu
KARAMEL SOS
5 çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı tereyağı
5-6 damla limon suyu
1 kutu krema
½ su bardağı süt
YAPILIŞI
KEK
1-Çukur bir kaba yumurta akları ile bir fiske tuz eklenerek
kar haline gelinceye kadar mikserle çırpılır.
Başka bir kapta yumurta sarıları ,toz şeker ile beyazlaşıncaya
kadar çırpılır.Sıvı yağ ilave edilir.İki dakika daha çırpılır.Mikser
bırakılır.Bundan sonrasına elde devam edilir.
3-Sarılar beyazlara ağır ağır karıştırarak beyazlar
söndürmeden yedirilir.
4-Kabartma tozu ve vanilya una eklenir.Bu karışım da
yumurtalara söndürmeden eklenir.
5-Fırın 150 dereceye ayarlanır.25*25 ölçülerinde kare borcam
tepsi yağlanır.Karışım tepsiye dökülür.
6-Isıtılmış fırında 25-30 dakika pişirilir.Kürdanla
pişmişlik kontrolü yapılır. Eğer kürdan kuru ve temiz çıkmışsa kek fırından
çıkarılır.
Kek fırına konulduğunda sos hazırlanmalıdır .
SOS
1-Tüm malzeme çukur bir kapta mikserle köpürene kadar
çırpılır.Kek fırından çıkıp ılıklaşana kadar buzdolabında bekletilir.
2-Kek fırından çıkınca bir kürdan ile sık aralıklarla
delinir.16 dilime bölünür.
3-Ilıklaşınca üzerine soğuk sütlü sos dökülür.Sosu hemen
emecektir.Kek bir kenara alınır ve karamel sos hazırlığına geçilir.
KARAMEL SOS
1-Teflon bir tavaya şeker ve limon suyu konulur.Ocak açılır.
2-Şeker ısının etkisiyle eriyip rengi koyulaşmaya başlayınca
tereyağı eklenir.Şeker ve tereyağı iyice karışana kadar ocağın altı kısılarak 2
dakika karıştırılır.
3-Krema ve süt eklenir.Bu esnada ocağın ısısı biraz artırılabilir.Karamel
süt ve kremanın soğukluğu ile sertleşip topaklanabilir.Telaş edilmemeli, karıştırmaya
devam edilmelidir.Isının etkisiyle şeker tekrar eriyecektir.
4-Şeker eriyince 2 dakika daha karıştırıp ocak kapatılır.Ara
sıra karıştırarak karamel soğutulur.
5-İyice soğumuş ve sütlü sosu tamamen çekmiş kekin üzerine
yayılır.2 saat sonra servise hazır olacaktır.
Bir günden fazla bekletilirse üzerindeki karamel sos sütlü
ve tereyağlı olduğu için donuk ve mat bir görünüm alıyor.Bu nedenle hızlı
tüketilmelidir.
AFİYET OLSUN
Annem bu tatlıyı Sevim Teyze de yemiş ve çok beğenmiş.Bu sayfadan bahsetti ve yorum yapabileceğimi söyledi. O kadar güzel olduğunu anlattı ki en kısa zamanda bizde tarifinize uyarak deneyeceğiz.Ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilNisa Tunçarslan - Nesrin Tunçarslan
Afıyet olsun.Eminim siz de çok güzel yaparsınız.Yorumunuz için teşekkür ederim. Tavsiye ve önerilerinizi bekliyorum.
SilEn kisa zamanda denenecek bi tarif ellerinize saglik...
YanıtlaSilYorumunuz için teşekkür ederim.Bloguma gösterdiğiniz ilgi beni çok onurlandırdı.yorumlarınızı Her zaman bekliyorum.
Sil