Türk
Mutfağının zenginliği ve sonsuzluğu beni her zaman kendine çekmiştir. Yöresel
mutfakların bizlere hazırladığı hoş sürprizler, çok özel bir coğrafyada
yaşadığımızı hissettiriyor. Ne kadar çok gezersek gezelim, bir yörenin
kültürünü ancak oradan birileriyle zaman geçirerek öğrenebilirsiniz.
Ben
de çok şanslı bir kulum ki karşı dairemize Urfalı bir aile taşındı. Garip ve
Esma gencecik, Güneydoğu’nun bütün sıcaklığını ve samimiyetini taşıyan, çok
güzel iki dost. Hele bir de oğulları Seyit Ahmet var ki dünya tatlısı. Ev
yapımı yoğurt yazımda bana modellik yapmıştı.
Esma
ile karşılıklı birkaç yemek alışverişinden sonra, mutfaklarımızı paylaşır olduk.
Ben ona bildiklerimi öğrettim. O da bana muhteşem Urfa yemeklerini hem
tattırdı, hem de cömertçe malzemelerini paylaştı.
Urfa’dan
gelmiş biber salçası, pul biber, peynir ve tarhana. Her biri ayrı güzel ve lezzetli.
Urfa’nın güneşinde kurumuş buğday tarhanası ile hazırlanan bu tarifi de sevgili Esma’dan aldım. Hem çok besleyici, hem de çok hafif. İçinde yağ yok. Diyet yapanlar, sindirim rahatsızlığı olanlar ve küçük çocuklar rahatlıkla tüketebilir.
Çorbanın
tarifi çok basit. Zaten Urfa Mutfağını diğer Güneydoğu mutfaklarından ayıran en
önemli özellik; genel olarak fazla malzeme kullanmadan sade, fakat inanılmaz
lezzetler sunmasıdır. Urfa’nın güneşinde kurumuş buğday tarhanası ile hazırlanan bu tarifi de sevgili Esma’dan aldım. Hem çok besleyici, hem de çok hafif. İçinde yağ yok. Diyet yapanlar, sindirim rahatsızlığı olanlar ve küçük çocuklar rahatlıkla tüketebilir.
Mercimekli Tarhana Çorbasını ben çok beğendim.Tarhananın
kokusu ve tadı mercimekle birleşince nefis oluyor.Deneyin,
mutfağınız yeni bir lezzet kazansın.
Urfa’ya ve Urfalı dostlara selam olsun.
Urfa’ya ve Urfalı dostlara selam olsun.
MALZEMELER
4-5
iri parça buğday tarhanası
1 su
bardağı kırmızı mercimek
1,5
litre su
1 su
bardağı kemik suyu(dondurulmuş olabilir)
Tuz
Üzeri
İçin
2yemek
kaşığı tereyağı
1
tatlı kaşığı pul biber
YAPILIŞI
1-Tarhana
üzerini örtecek kadar su ile ıslatılır. Bir saat sonra suyu değiştirilerek
tuzunu bırakıp, yumuşaması sağlanır.
2-Bir
tencerede mercimek, et suyu ve su ile iyice açılana kadar pişirilir.
3-İyice
yumuşayan ve tuzunu bırakan tarhana mercimeğe eklenir.10 dakika pişirilir.
4-Tuz
kontrolü yapılır. Gerekirse tuz eklenir.
5-Blender
yardımıyla tarhana ve mercimek iyice özleştirilir.
6-Eğer
istenirse üzerine tereyağı eritilip, pul biber eklenerek sos hazırlanır. Servis
sırasında tabaklara gezdirilir.
AFİYET OLSUN
NOT:
Tarhanayı bulamayacağınızı düşünüyorsanız yerine kendi yöresel tarhananızı da
kullanabilirsiniz.
Çok başarılı
YanıtlaSil