11 Şubat 2015 Çarşamba

TAZE TARHANA ÇORBASI

Bu çorba o kadar basit ki bir öğrenci evinin imkanlarıyla bile şipşak yapılabilir. Bir arkadaşımın evinde sınav çalışırken bizi hem oyalamıyacak hem de doyurucu ve lezzetli bir çorba yapmak istedik.Annemi arayıp evde çok da malzeme olmadığını söyleyince bana bu çorbayı tarif etti. Çorba temelde salça, yağ, undan oluşuyor ve bunlar bir öğrenci evinde bile olabilecek şeyler. Çaresiz kalıp hazır çorba yapmaktansa, çalışmanıza 15 dakika ara vererek hem stres atıp hem karnınızı doyurabilirsiniz.Üstelik de sofranıza anne yemeği sıcaklığı getirmiş olursunuz.

MALZEMELER

 3-4çorba kaşığı sıvı yağ

3-4 çorba kaşığı un

1 çorba kaşığı dolusu domates salçası (yazın salça yerine 4 adet domatesin rendesi kullanılır)

1,5 litre et suyu (yarısı su olabilir)

1 su bardağı ekşi yoğurt

1 yumurta sarısı

Tuz ve istenirse pul biber

ÜZERİNE

Tereyağı ve nane


YAPILIŞI

1-Orta ateşteki tencereye sıvı yağ konulur.

2-Yağ ısınınca un ilave edilir.Helva kokusu gelinceye kadar kavrulur.Buna meyane denir.

3-Salça eklenir,1 dakika kavrulur.Bu noktada kavurma kelimesinin hiçbir zaman kahverengileşmeyi ifade etmediğini hatırlatmamız gerekiyor.

4-Et suyu soğuk olarak azar azar karıştırarak eklenir.Et suyu soğuk olmalıdır. Meyanenin topaklaşmasına neden olur. Topaklaşmayı önlemek için yapılması gereken bir başka işlem de suyu bir taraftan azar azar eklerken sürekli karıştırmaktır.

5-Sürekli ve ağır ağır karıştırma işlemi çorba kaynayıncaya kadar bırakılmamalıdır.

6-Çorba kaynamaya başlayınca isteniyorsa pul biber eklenir,altı kısılır.10dakika kısık ateşte pişmeye bırakılır.Bu arada terbiye hazırlanır.


TERBİYE

1-Çukur bir kapta yoğurt,yumurta sarısı ve tuz iyice düzleşinceye kadar çırpılır.

2-Sıcak çorbadan azar azar eklenirken çırpmaya devam edilir.Bu işleme terbiye ile çorba aynı sıcaklığa gelinceye kadar devam edilir.Sıcak çorba birden eklenirse ya da çırpma işlemi bırakılırsa yoğurt kesilebilir.Yumurta sarısı da pıhtılaşabilir.

3-Her ikisi de aynı ısıya gelen çorba ve terbiye yine karıştırarak birleştirilir.1-2 dakika sonra ocak kapatılır.

4-Tereyağı eritilir, nane eklenir. Hafifçe kızarınca çorbanın üzerine dökülür.


Afiyet olsun, Ayşenur 

4 yorum: