MALZEMELER
3-4çorba kaşığı sıvı yağ
3-4 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı dolusu domates salçası (yazın salça yerine 4 adet domatesin rendesi
kullanılır)
1,5 litre et suyu (yarısı su olabilir)
1 su bardağı ekşi yoğurt
1 yumurta sarısı
Tuz ve istenirse pul biber
ÜZERİNE
Tereyağı ve nane
YAPILIŞI
1-Orta ateşteki tencereye sıvı yağ konulur.
2-Yağ ısınınca un ilave edilir.Helva kokusu gelinceye kadar
kavrulur.Buna meyane denir.
3-Salça eklenir,1 dakika kavrulur.Bu noktada kavurma
kelimesinin hiçbir zaman kahverengileşmeyi ifade etmediğini hatırlatmamız
gerekiyor.
4-Et suyu soğuk olarak azar azar karıştırarak eklenir.Et
suyu soğuk olmalıdır. Meyanenin topaklaşmasına neden olur. Topaklaşmayı önlemek
için yapılması gereken bir başka işlem de suyu bir taraftan azar azar eklerken
sürekli karıştırmaktır.
5-Sürekli ve ağır ağır karıştırma işlemi çorba kaynayıncaya
kadar bırakılmamalıdır.
6-Çorba kaynamaya başlayınca isteniyorsa pul biber
eklenir,altı kısılır.10dakika kısık ateşte pişmeye bırakılır.Bu arada terbiye
hazırlanır.
TERBİYE
1-Çukur bir kapta yoğurt,yumurta sarısı ve tuz iyice
düzleşinceye kadar çırpılır.
2-Sıcak çorbadan azar azar eklenirken çırpmaya devam
edilir.Bu işleme terbiye ile çorba aynı sıcaklığa gelinceye kadar devam
edilir.Sıcak çorba birden eklenirse ya da çırpma işlemi bırakılırsa yoğurt
kesilebilir.Yumurta sarısı da pıhtılaşabilir.
3-Her ikisi de aynı ısıya gelen çorba ve terbiye yine
karıştırarak birleştirilir.1-2 dakika sonra ocak kapatılır.
Afiyet olsun, Ayşenur
yazar olurmusunuz??
YanıtlaSilİlginize teşekkür ederim.yazar olmak konusunda ayrıntılı bilgi verir misiniz?
YanıtlaSilçok güzel bir tarif :D
YanıtlaSildenendi onaylandı ;)
Sil