Yapay tatlandırıcılar gerek diyabetik insanların gerekse diyet
yapan insanların hayatına büyük oranda girmiş durumda.
Diyet ürünler, şekersiz şekerler, tatlandırıcılı gazlı içecekler...
Aslında çok da üzerinde düşünmeden hepimiz fazlasıyla tatlandırıcıya maruz
kalıyoruz.
Bu konu üzerinde hiç düşünmezken, Dr.
Mehmet Öz'ün programında diyet içeceklere savaş açtığını ve diyet
içeceklerin şekerli muadillerine göre daha fazla obezite riski
taşıdığını söylediğini duyduğumda dikkatimi çekti. Programda
hatırladığım kadarıyla tatlandırıcılar beyinde şekerli şeyler
yediğimiz zaman uyarılan bölgeyi uyarıyor bu da insülinin salgılanmasına
yol açıyor.Fakat kan şekeri yükselmiyor bu şekilde devam ettikçe
vücutta insülin direnci dediğimiz durum oluşuyor. İnsülin direnci ise
dokuların insüline cevap verip, kandan şekeri alıp kullanmakta zorlanması
olarak açıklanabilir. İnsülin direnci oluştuğu zaman birey tip 2
diyabete aday oluyor denebilir.
Okul, sınavlar
derken bu konuda ciddi araştırma yapmaya fırsatım olmamıştı ama sömestr
tatilinde bu konuyu araştırıp paylaşmak istedim. Tahmin ettiğim gibi bu
konuda çok fazla çalışma yok. Ama 'Nature ' dergisinde yayınlanmış bir
çalışma gerçekten bu konuya açıklık getiriyor.
Çalışma
asıl olarak fareler üzerinde yapılmış fakat sonradan küçük bir insan
grubu üzerinde de denenmiş. Çalışmada en yaygın kullanılan üç
tatlandırıcı(sakkarin, sukraloz ve aspartam) kullanılmış.11 haftanın
sonunda farelerde glikoz intoleransı yani insülin direnci geliştiği
gözlenmiş. Bu insülin direncinin gelişme mekanizması ise daha da
ilginç.
Tatlandırıcılar kan dolaşımımıza katılamayan
büyük parçacıklar ve hiçbir kalori değerleri yok. Yani vücudumuzun tam
anlamıyla içine giremiyorlar. Buna rağmen insülin direnci yapıyor
olmaları şaşırtıcı. Yapılan çalışmada tatlandırıcıların
bağırsaklarımızda buluan yararlı bakterilerin yani 'mikrobiyom'un
çalışmasını ciddi derecede bozarak vücutta insülin direnci oluşturduğu
gözlenmiş. Çalışmadan anladığım kadarıyla bağırsaktaki mikrobiyomun
bozulmaması için probiyotik beslenme de bu durumu düzeltemiyormuş.
Çalışmanın insanlar üzerinde yapılan bölümünde 8 sağlıklı insan kullanılmış ve deneklere bir hafta hergün günlük maksimum alınabilecek yapay tatlandırıcı miktarı verilmiş. Sadece bir haftada 8 insandan 4'ünde insülin direnci gelişmiş.
Yani sonuç olarak yapay tatlandırıcılar göründükleri kadar masum değiller ve heryerdeler. Tip 2 diyabet ve başka birçok metabolik hastalığa davetiye çıkarıyolar. Onlardan sakınabilmek için dikkatli olmak ve yediğimiz paketli ürünlerin içeriklerini bilmek yeterli.
Dipnot: Yazıda atıfta bulunduğum çalışmanın yazısını arzularsanız http://www.nature.com/news/sugar-substitutes-linked-to-obesity-1.15938'da okuyabilirsiniz.
Sağlıklı günler, Ayşenur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder