5 Şubat 2015 Perşembe

KESTANELİ PİLAV



Eğer evde kestane kebap yapıyorsam ,kış iyiden iyiye geldi demektir.Bizimkiler kestaneyi yerken hep aynı istek şarkıyı söylerler.’’Anne kestaneli pilav yapalım.’’Tabii ben de onları kırar mıyım? 

Hemen yedikleri kestanenin yarısını ellerinden alır,ayıklar sonra da Osmanlı Mutfağının en güzel örneklerinden biri olan o meşhur pilavımı yaparım.

Kış bitmeden herkese tavsiye ederim.


MALZEMELER

2 adet haşlanmış didiklenmiş tavuk budu (kırmızı et de kullanılabilir)

1 dolu kase pişmiş ayıklanmış kestane

2 adet havuç

1 orta boy soğan

2 su bardağı pirinç

3 su bardağı tavuk suyu

1 tatlı kaşığı  tarçın

1 çay kaşığı yeni bahar

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber

1 çay kaşığı zerdeçal

3 çorba kaşığı sıvıyağ

2 çorba kaşığı tereyağı

İstenilen miktarda tuz


YAPILIŞI

1-Soğanlar ve havuçlar jülyen doğranır.Tencere ocağa konulup altı açılır.

2-Sıvı yağ kızdırılıp soğanlar 1dakika sotelenir.Havuçlar da eklenerek sotelemeye devam edilir.

3-Soğan ve havuç hafifçe kızarınca tereyağı eklenir.Eriyince yıkanıp süzülmüş pirinç tencereye alınır.

4-Pirinçler şeffaflaşınca haşlanıp didiklenmiş tavuk ve pişirilip ayıklanmış ,ikiye ayrılmış kestaneler ilave edilir.

5-Baharatlar eklenerek karıştırılır.

6-Kaynar tavuk suyu konulup tuzu eklenir.Lezzet kontrolü yapılır.

7-Tencerenin kapağı kapatılır.5dakika orta,10 dakika da kısık ateşte pişirilir.

Pilav pişerken kapak açılmamalıdır.

8-Tencerenin altı kapatılır.30 dakika kapak kapalı olarak demlendirilir.



AFİYET OLSUN

3 yorum:

  1. Müthiş. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizi başladığımız yolda yalnız bırakmadığın, desteklediğin için çok teşekkürler.

      Sil
    2. Denedik lakin biz alternatif tavsiyeniz üzerine kestane yerine badem koyduk harika oldu. Teşekkür ederim. 😊

      Sil