4 Şubat 2015 Çarşamba

Elmalı Kurabiye

Kurabiyeleri kim sevmez ki? Yerken ağızda dağılan, çayın ve kahvenin en iyi dostu, çabuk bayatlamayan lezzetli, küçük hamur işleri... Kalorisi yüksekmiş kimin umurunda? Bir taneden kimseye zarar gelmez. Bizim evin favori kurabiyelerinden biri elmalıdır. Tarif oldukça klasik. Ben sadece kolay açılsın, açarken kırılmasın diye biraz yoğurt ekliyorum. Size de tavsiye ederim.



Malzemeler
Marmelatı için
5 adet elma(golden ya da amasya)
5-6 çorba kaşığı toz şeker
Yarım su bardağı kıyılmış fındık
1 tatlı kaşığı tarçın

Hamur için
 2 yumurta
1 paket margarin(oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvıyağ
3 çorba kaşığı yoğurt
3 çay bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un(ortalama 5-6 su bardağı)

Üzerine pudra şekeri

Yapılışı

Hamur
1-Yoğurma kabına yumuşamış margarin, sıvıyağ, pudra şekeri, yoğurt ve yumurta eklenip margarin tamamen krema kıvamına gelene kadar yoğurulur.
2-Unun yarısı, vanilya ve kabartma tozu eklenir. Yoğurmaya devam edilir.
3-Unun kalanı kontrollü bir şekilde eklenerek yoğurmaya devam edilir.
4-Hamur ele yapışmayan bir hale geldiğinde yoğurma bırakılır.Çünkü fazla yoğurma bu tür yağlı hamurları bozar. Hamur sertleşir.
5-Hamur toplanır. Üzeri kapatılır. Buzdolabında en az 1 saat dinlendirilir. Hamur dinlenirken marmelat hazırlanır.
 
Marmelat
1-Elmalar 4'e bölünür, çekirdek yuvaları çıkarılır, kabuğu soyulur ve rendelenir.
2-Tavaya elmalar ve toz şeker konulup suyunu çekene kadar karıştırılarak pişirilir.
3-Ocak kapatıldıktan sonra kıyılmış fındık ve tarçın eklenir. Karıştırılır ve soğumaya bırakılır.



Hamur devam
6-Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde bezeler alınır. Elips şeklinde merdane ile açılır.
7-Ortasına elmalı marmelat konulur. Her iki geniş uç üst üste getirilir. Kat yeri alta gelecek şekilde rulo yapılır. İki ucu kapatılarak ay şekli verilir.(istenirse üçgen biçiminde kesilip sigara böreği gibi sarılabilir.)
8-150-170 derece fırında hafif pembe renkte pişirilir.
9-Fırından çıkınca ılıkken üzerine pudra şekeri elenir.




Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder