10 Şubat 2015 Salı

MİNESTRONE (SEBZE ÇORBASI)



Okulda öğrencilerime doğrama şekillerini öğretirken jülyen doğranmış sebzelerle hazırladığım ilk çorbadır.
Aslında bizim için sulu yemek kıvamında. Fakat İtalyanlar için oldukça değerli ,törensel bir çorba.’’Bin Malzeme ‘’anlamına geliyor.Yani içine konulan malzeme ne kadar çok olursa o kadar iyi. Özellikle kış sebzeleri çok yakışıyor. İsterseniz piştikten sonra blenderden geçirip küçük çocuklar , hatta bebekler için besleyici bir öğün hazırlayabilirsiniz.

MALZEMELER
1 orta boy soğan
2 havuç
1-2 patates
1şalgam
1kereviz
1pırasa
4-5 yaprak  beyaz lahana
Yarım çay bardağı zetinyağı
1çorba kaşığı tereyağı
1litre et suyu+1litre su
Tuz
1dal adaçayı
1avuç tel şehriye ya da kırılmış spagetti
Fesleğen,az karabiber
Üzerine
Yarım demet maydanoz
Parmesan ya da kaşar rendesi

YAPILIŞI
1-Tüm sebzeler jülyen doğranır.
2-Tencereye zeytinyağı konup ısıtılır. Sırasıyla soğan, havuç, şalgam, kereviz, patates, pırasa ve lahana 2 dakika ara ile tencereye alınarak sotelenir.
3-Tereyağı eklenir. 2 dakika da bu şekilde sotelenir. Sebzeler iyice yumuşamalıdır.
4-Bir su bardağı kaynar suya adaçayı konularak demlenmeye bırakılır.
5-Tencereye et suyu ve suyun yarısı eklenir. Tencerenin kapağı kapatılır.
6-Kaynama başlayınca fesleğen, tuz, demlenmiş süzülmüş adaçayı eklenir.
7-Tel şehriye ya da kırılmış spagetti eklenir. 10 dakika pişirilir.
8-Çorbanın suyu kontrol edilir. Eğer azalmışsa kalan su eklenir. Lezzet kontrolü yapılır.
9-Maydanoz ince doğranır. Parmesan ya da kaşar rendesi eklenir.
10-Ocak kapatılır. Çorba servis edilirken üzerine maydanoz ve kaşar ya da parmesan serpilir.

AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder