25 Şubat 2015 Çarşamba

PERDE PİLAV

 Perde Pilav Siirt yöresine ait Türk Mutfağının sembol yemeklerinden biridir.Zengin içerikli pilavı ve üzerindeki yörede ''duvak'' denilen yufka kaplaması onu şölenlere layık bir yemek haline getiriyor.Ben hem sunum kolaylığı açısından ,hem de hoş göründüğünü düşündüğüm için bir porsiyonluk hazırladım.Piliç Rotinin yanında servis ettim.Denemenizi tavsiye ederim.Sıradan bir yemeği şölene dönüştürün...

MALZEMELER
PİLAV İÇİN

2 su bardağı baldo pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı svı yağ
2 adet tavuk budu
3 su bardağı tavuk suyu
1 çay bardağı kabukları soyulmuş badem
1 avuç kuş üzümü
1 avuç çam fıstığı
Tuz, karabiber, tarçın,yeni bahar

HAMUR İÇİN

1 çay bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı tavuk suyu
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un

YAPILIŞI

1-Tavuk butları haşlanır.süzülür,suyu ayrılır ve didiklenir.
2-Pirinçler el yakmayan sıcak tuzlu su ile üzerini örtecek şekilde çukur bir kap içerisinde ıslatılır.Bir saat kadar bekletilir.
3-Pirinçler beklerken kuş üzümleri yıkanır ,süzülür.
4-Bir tencerede sıvı yağ kızdırılır.Çam fıstıkları hafif kızartılır.Tereyağı eklenir.
5-Tereyağı eriyince pirinçler fazla dokunmadan silkeleyerek birkaç kez yıkanıp süzülür.Tencereye eklenir.Pirinçler şeffaflaşıncaya kadar ara sıra karıştırarak kavrulur.
6-Pirinçler şeffaflaşınca önce yıkanmış kuş üzümleri ,sonra 3 su bardağı tavuk suyu eklenir.Tuzu ayarlanır,kapak kapatılır.
7-5 dakika harlı ,10 dakika kısık ateşte pişirilir.
8-Kapak açılır.Didiklenmiş tavuk etleri ve baharatlar eklenir.Ezmeden bir tahta kaşık ya da spatula yardımıyla alt üst edilir.Kapak tekrar kapatılır.Demlenmeye bırakılır.
Bu arada hamur hazırlanır.
1-Un hariç tüm malzeme karıştırılır.İyice karışınca un yavaş yavaş eklenerek yumuşak fakat ele yapışmayan bir hamur elde edilir.1 saat dinlendirilir.
2-İstenirse derin bir borcam tereyağıyla yağlanıp kabukları soyulmuş ,ikiye ayrılmış bademler yapıştırılır.
3-Yufka tek olarak borcamın yanlarından sarkacak şekilde açılır.Tepsiye bademler kaydırılmadan yerleştirilir.
İstenirse de benim yaptığım gibi küçük güveçler ya da ısıya dayanıklı kaseler yağlanır .Hamur 6 parçaya ayrılır.Yemek tabağı büyüklüğünde açılır.Yağlanmış güveçlere bademler yapıştırılır.Hamur kenarlardan taşırılarak güvece yerleştirilir.
4-Demlenmiş pilav güveçlere paylaştırılır.Kenardan sarkan hamurlarla üzeri kapatılır.
5-Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında hamur kızarana kadar pişirilir.
AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder