6 Şubat 2015 Cuma

FINDIKLI SÜT REÇELİ



Bu sıralar hepiniz fark etmişsinizdir ki süt reçeli yani ‘dulce de leche’ çok revaçta. Dulce de leche İspanyolcada süt tatlısı demek. Latin Amerika’da çok yaygın ve sevilen bir tatlı. Aslında bir nevi şekerleme. Temel olarak süt ve şekerden oluşuyor bu leziz tatlı. Tadı çocukken bayramlarda büyüklerimizin evlerinde yediğimiz sütlü şekerlemelere benziyor. Ama ben bu lezzeti daha da zenginleştirmek istedim. Kahvaltılarda bayıla bayıla yediğimiz fındıklı çikolata kremalarının yerini tutacak bir şeyler yapmaya çalıştım. Bir çeşit reçel olduğu için bir ay kadar buzdolabında saklanabilir. Tam bir kahvaltılık. Sonuç gerçekten harika oldu.

Üstelik bu tatlıda karamelizasyon için yararlandığımız şeker daha çok süt şekeri yani laktoz. Laktoz mutfakta kullandığımız şekere göre kana daha yavaş karıştığı için şekeri daha kontrollü yükseltiyor. Bu nedenle hazır çikolata kremalarına göre daha masum fakat tadı da onları aratmıyor. Denemenizi şiddetle tavsiye ederim.




Malzemeler

1 litre süt

1 su bardağı şeker

1 çay kaşığı karbonat

100 gr kavrulmuş fındık (ince çekilmiş)

80 gr sütlü çikolata


Yapılışı

1-Süt ve şeker büyük bir tencereye alınır. Yüksek ateşte kaynayana kadar karıştırılır.

2-Süt kaynayıp köpürmeye başlayınca karbonat atılır. Bu aşamada sütte çok fazla kabarma olacağı için hızlı hızlı karıştırılır. Gerekirse köpüğü sönene kadar ateşten alınır.

3-Ocağın altı birazcık kısılıp boza kıvamına gelene kadar karıştırmaya devam edilir.

4-Süt kıvamlandığında ocak yarıma alınıp fındık ve küçük parçalara ayrılmış çikolata da eklenir. Çikolata eriyip homojen bir karışım elde edilince ocaktan alınır.


Sonuçta yaklaşık 500 ml bir karışım elde ediliyor. Buna uygun bir kavanozda soğumaya bırakabilirsiniz. Karışım soğuyunca daha da kıvamlanıyor. O yüzden kaynarkenki kıvamı sizi yanıltmasın. Soğuyana kadar arada karıştırırsanız üzerinin kaymak tutmasını da önlemiş olursunuz. 
Afiyet olsun, Ayşenur.

2 yorum:

  1. Aramıza hoş geldiniz sizi listeye ekledim. Tekrar görüşmek dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Listenizde yer almak bizi onurlandırdı.Teşekkürler yeni tariflerde görüşmek dileğiyle.

      Sil