26 Haziran 2015 Cuma

PATATES ÇORBASI



Merhaba dostlar. Ramazan ayı tüm Türkiye’de serin geçiyor. Yağmur, dolu, fırtına Haziran’ın son günlerine hiç yakışmayan fakat orucu rahat geçirmemizi sağlayan bir hava var. Rabbimin bir lütfu herhalde. Barajlar doldu taşıyor. Geçen yıl korktuğumuz susuzluk, artık aklımıza gelmiyor. Sağlıkla geçirdiğimiz her güne şükredelim. Yağışların nimetten külfete dönüşmemesi için dua edelim.
Bugün bizim iftar menümüzde; Patates çorbası, kuru köfte, sebzeli bulgur pilavı, zeytinyağlı taze fasulye, cacık ve roka salatası vardı.
Sebzeli bulgur pilavı ve zeytinyağlı taze fasulye tarifini daha önce yazmıştım. Bugün patates çorbası ve kuru köfte tarifini paylaşacağım.
MALZEMELER
4 adet patates
2 adet havuç
1 adet soğan
½ çay bardağı sıvı yağ
1 litre kemik suyu+1 litre su
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
Üzerine
İnce doğranmış maydanoz
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber

YAPILIŞI
1-Havuç, patates ve soğan soyulur. Yıkanır ve büyük küpler halinde doğranır.
2-Bir tencereye sıvıyağ konup ateş açılır. Yağ kızdığında önce soğan 2 dakika sotelenir. Ardından havuç, 2 dakika sonra da patatesler eklenerek soğanın rengi hafif pembeleşene kadar sotelenir. 

3-Kimyon ve karabiber serpilir. Bir iki kere karıştırılır.
4-Sebzelerin üzerine kemik suyu ve su eklenir. Kaynayınca ocak kısılır.15-20 dakika sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
5-Tuzu ayarlanır. 10 dakika daha pişirilip ocak kapatılır.
6-Blender yardımıyla pürüzsüz bir hale getirilir. Eğer kıvam koyu ise biraz kaynar su ile açılabilir. Bu durumda tekrar bir taşım kaynatılır.
7-Maydanoz incecik kıyılır. Bir tavada tereyağı eritilip pul biber hafif kızartılır. Çorba servis edilirken üzerine önce tereyağlı pul biber, sonra da maydanoz serpilir.
NOT: Bu çorba baharatsız hazırlanırsa, bebekler için de çok uygun bir ek besin oluyor.
AFİYET OLSUN





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder