11 Haziran 2015 Perşembe

MÜCEDDERE



Güneydoğu yemeklerine ayrı bir muhabbetim olduğundan daha önce bahsetmiştim. Sıradan lezzetler bile Güneydoğu Mutfağına girince damak çatlatan bir hal alıyor.
 Müceddere de böyle bir pilav. Bildiğimiz bulgur pilavı, yeşil mercimek ve baharatlarla birleşince hem daha besleyici, hem de daha lezzetli oluyor.

Ben bugün patlıcan oturtmanın yanında servis ettim. Bir de cacık hazırlayınca tam yaz yemeği oldu. 
Çocuklarınızın da beğeneceğine emin olabilirsiniz. 

MALZEMELER
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 su bardağı pilavlık bulgur
2,5 su bardağı kaynar su
½ çay bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı tereyağı
1 adet soğan
3-4 diş sarımsak
½ çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Pul biber,  karabiber, kimyon,  nane
Tuz

YAPILIŞI
1-Soğan ve sarımsak ince doğranır. Bir tencereye sıvı yağ konup kızdırılır. Soğanlar içine alınıp 1 dakika sotelenir.
2- Tereyağı konur. Eriyince sarımsak, iki kere karıştırılıp salçalar eklenir.
3- Soğanlar şeffaflaşıp salça kokusu gelince, bulgur tencereye alınır. 3 dakika karıştırarak hafif kızartılır.
4- Pul biber ve karabiber konup karıştırılır. Haşlanmış yeşil mercimek, hemen ardından 2,5 su bardağı kaynar su eklenir. Tuzu ayarlanır. Kapak kapatılır.

5-Kısık ateşte 15 dakika suyunu tamamen çekene kadar pişirilir.
6- Suyunu çekince ocak kapatılır. Üzerine bolca nane serpilir. Sıcakken alt üst ederek nane her tarafına yayılır.

7- Kapak tekrar kapatılıp 30 dakika demlendirilir.

Bu pilavın hafif acı olanı makbuldür. Fakat siz damak zevkinize göre acısız da yapabilirsiniz.

AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder