Güneydoğu yemeklerine ayrı bir muhabbetim olduğundan daha
önce bahsetmiştim. Sıradan lezzetler bile Güneydoğu Mutfağına girince damak
çatlatan bir hal alıyor.
Müceddere de böyle
bir pilav. Bildiğimiz bulgur pilavı, yeşil mercimek ve baharatlarla birleşince
hem daha besleyici, hem de daha lezzetli oluyor.
Ben bugün patlıcan oturtmanın yanında servis ettim. Bir de
cacık hazırlayınca tam yaz yemeği oldu.
Çocuklarınızın da beğeneceğine emin olabilirsiniz.
MALZEMELER
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 su bardağı pilavlık bulgur
2,5 su bardağı kaynar su
½ çay bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı tereyağı
1 adet soğan
3-4 diş sarımsak
½ çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Pul biber, karabiber,
kimyon, nane
Tuz
YAPILIŞI
1-Soğan ve sarımsak ince doğranır. Bir tencereye sıvı yağ
konup kızdırılır. Soğanlar içine alınıp 1 dakika sotelenir.
2- Tereyağı konur. Eriyince sarımsak, iki kere karıştırılıp
salçalar eklenir.
3- Soğanlar şeffaflaşıp salça kokusu gelince, bulgur
tencereye alınır. 3 dakika karıştırarak hafif kızartılır.
4- Pul biber ve karabiber konup karıştırılır. Haşlanmış
yeşil mercimek, hemen ardından 2,5 su bardağı kaynar su eklenir. Tuzu ayarlanır.
Kapak kapatılır.
5-Kısık ateşte 15 dakika suyunu tamamen çekene kadar pişirilir.
6- Suyunu çekince ocak kapatılır. Üzerine bolca nane
serpilir. Sıcakken alt üst ederek nane her tarafına yayılır.
7- Kapak tekrar kapatılıp 30 dakika demlendirilir.
Bu pilavın hafif acı olanı makbuldür. Fakat siz damak
zevkinize göre acısız da yapabilirsiniz.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder