25 Haziran 2015 Perşembe

HOŞ GELDİN RAMAZAN

Ramazan ayını bütün güzelliği ile idrak ediyoruz. Yılın en uzun ve kavurucu günleri bu yıl ramazan’ı içine aldı. Dolayısıyla hepimizin bünyesinde susuzluk ve halsizlik oluştu. Ben de bloğumda sizlerle iftar menüleri paylaşmayı planlamışken, uzunca bir süre tarif defterimin başına oturamadım.
Fakat bugün tam bir hafta oldu. Artık oruçlu günlerin ilk dengesizliğini üzerimizden attık bundan sonra sizlerle iftar ve sahur için sağlıklı ve özel tariflerimi düzenli olarak paylaşmaya çalışacağım.
 Doktorların iftar ve sahurda yenilmesi ve yenilmemesi gerekenlerle ilgili her gün televizyonda verdikleri uzun nutukları ben tekrarlamayacağım.  Sadece bu bilgiler doğrultusunda hafif su ihtiyacını azaltan tarifler vereceğim.
 Püf noktamız tuzu, şekeri ve yağı mümkün olduğunca azaltmak. Sıvı miktarını artırmak olmalı. Sofrada mutlaka çorba ve salata olmalı.Tatlı yerine de meyve tercih edilmeli.En az 8 bardak su iftar ve sahur arasında içilmelidir. Özellikle karpuz ve kiraz susuzluğu azaltan en iyi meyvelerdir.
Bugünden itibaren sizlere iftar ve sahur için sağlıklı tarifler sunmaya çalışacağım. Umarım Ramazan’ın bereketiyle her gün şenlenen sofralarınıza küçük bir katkım olur. Bu günkü iftar soframızın menüsüyle başlıyor ve Ramazan’ın hepimize hayırlar getirmesini diliyorum.

Nohutlu ve tavuklu yayla çorbası,
Semizotu yemeği
Bolonez soslu fırın makarna,
Cevizli mevsim salata ve karpuz.

NOHUTLU VE TAVUKLU YAYLA ÇORBASI
MALZEMELER
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 kase haşlanmış ve didiklenmiş tavuk eti
1 litre tavuğun haşlama suyu+1 litre su
Tuz
Terbiye için
1 su bardağı yoğurt +1 yum. Sarısı
Üzeri için
1 çorba kaşığı tereyağı, pul biber, nane
YAPILIŞI
1-Tencereye 1 litre su ve ayıklanmış, yıkanmış pirinç konup ocak açılır.
2- Pirinçler yumuşamaya başlayınca, haşlanmış nohut, didiklenmiş tavuk eti ve tavuk suyu eklenir. 15 dakika birlikte pişirilir.
3-Bu sırada bir kâsede 2 tatlı kaşığı tuz,1 yumurta sarısı ve yoğurt iyice çırpılır.
4-Pirinçler iyice açılıp çorbanın kıvamı koyulaşınca altı kısılır. Kepçe ile azar azar suyundan alınarak yoğurda yedirilir. Bu sırada çırpma işlemine devam edilmelidir. Yoğurdun ısısı çorbaya eşitlenince, bu kez tenceredeki çorba karıştırırken terbiye ilave edilir.
5-Tuz kontrolü yapılır. Kısık ateşte yoğurt kestirilmeden 1-2 dakika tutulur.
6-Bir tavada tereyağı eritilir. Pul biber ve nane eklenip hafifçe kızartılır. Çorbanın üzerine gezdirilir.
AFİYET OLSUN


 
   







   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder