26 Haziran 2015 Cuma

KURU KÖFTE



Ben geniş bir ailede büyüdüm. Çocukluğumun en güzel günleri kalabalık ve renkli sofralarda geçti. Babaannem gerçekten çok iyi bir aşçıydı. Benim mutfak aşkımın ilk tohumları onun dizlerinin dibinde atılmıştır. O güzel günleri hatırladığımda, burnumda tüten çok özel kokular var. Kuru köfte de onlardan biri.
Bugün hem babaanneciğimi rahmetle anmak, hem de çocukluğumun bu güzel lezzetini sizlerle paylaşmak için kuru köfteyi iftar menüsüne dâhil ettim.
Mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Çocukların çok seveceğinden emin olabilirsiniz. Hele yanında bir de patates kızartması ve ayran olursa, yılın en iyi annesi ödülünü kazanırsınız.

MALZEMELER
300 gram dana kıyma
1 çay bardağı galeta unu (babaannem ufalanmış bayat ekmek içi kullanıyordu)
2 adet yumurta
1 adet büyük soğan
4 diş sarımsak
½ demet maydanoz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
Tuz
2 çorba kaşığı un
Kızartmak için sıvı yağ

YAPILIŞI
1-Derin bir kaba soğan rendelenir.Maydanoz incecik kıyılır.Sarmısaklar ezilir. Kıyma, yumurtalar, galeta unu, tuz ve baharatlar eklenip iyice yoğrulur.
2-Bir tepsiye 2 çorba kaşığı un serpilir.
3-Kıymadan yarım limon kadar parça alınıp elde yuvarlanarak uzun köfteler hazırlanır.

4-Hazırlanan köfteler tepsideki unun içerisine konulur.Tepsi hafifçe sallanarak her tarafının unlanması sağlanır.
5-Bir tavada sıvı yağ kızdırılır.Köfteler kızgın yağa atılır. Her tarafı nar gibi kızartılır.
6-Kağıt havlu yayılmış bir tabağa çıkartılır.Yüzeydeki yağı kağıt havlu çekince, köfteler kuru bir görüntü alır.
Yanında ayran ya da cacıkla servis ediniz.

 AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder