25 Haziran 2015 Perşembe

BOLONEZ SOSLU FIRIN MAKARNA


 
MALZEMELER
1 paket fırın makarna
2 litre su
2 çorba kaşığı tuz

Bolonez Sos Malzemesi
200 gram kıyma
½ çay bardağı sıvı yağ
3-4 adet yeşilbiber
2 adet domates
1 adet kuru soğan
4-5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, birer çay kaşığı karabiber, pul biber, kekik, fesleğen (baharat miktarını isteğe göre değiştirebilirsiniz.)

Beşamel Sos Malzemesi
3 çorba kaşığı tereyağı
4 çorba kaşığı un
1,5 su bardağı süt
1 çay kaşığı muskat rendesi
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı taze çekilmiş beyaz biber (yoksa karabiber de olur)

YAPILIŞI
Bolonez sos ve Beşamel sos yapımını daha önce resimli ve açıklamalı olarak anlatmıştım.(bakınız; Patatesli lazanya) Bu nedenle burada ayrıntılı olarak fırın makarnayı tarif edeceğim.
1-Bolonez sos tarif edildiği gibi hazırlanır.
2- Makarnalar için ocağa derin bir tencere yerleştirilir. İçerisine 3 litre su, kaynayınca da 2 yemek kaşığı tuz eklenir.
3- Makarnalar kırılmadan tencereye alınır. Aynı anda küçük bir tencerede de tarife uygun olarak beşamel sos hazırlanmaya başlanır.
4-Makarnalar ara sıra karıştırılarak 10 dakika haşlanır. Bu arada beşamel sos da hazırlanmış olur.
5- Makarnalar süzülür. Beşamel sosun yarısı makarnaya eklenip iyice harmanlanır.
6-Dikdörtgen bir borcam tepsiye makarnanın yarısı düzgünce yayılır. Üzerine bolonez sosun tamamı her tarafına gelecek şekilde dağıtılır. Kalan makarna kıymaları kapatacak şekilde tekrar yayılır.

7- Fırın 200 dereceye ayarlanır. Beşamel sosun kalanı ile makarnaların üzeri kapatılır. Önceden ısıtılmış fırında 10-15 dakika beşamel sos hafif kurutulur ve kızartılır.
 8-Son olarak tepsi fırından alınır. Üzerine kaşar rendesi serpilir ve tekrar fırına verilir. Kaşar eriyip hafif renk alınca fırın kapatılır. Fırının ısısıyla servis saatine kadar sıcak bekletilir. 
 
AFİYET OLSUN
  





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder