MALZEMELER
1 paket fırın makarna
2 litre su
2 çorba kaşığı tuz
Bolonez Sos Malzemesi
200 gram kıyma
½ çay bardağı sıvı yağ
3-4 adet yeşilbiber
2 adet domates
1 adet kuru soğan
4-5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, birer çay kaşığı karabiber, pul biber, kekik, fesleğen
(baharat miktarını isteğe göre değiştirebilirsiniz.)
Beşamel Sos Malzemesi
3 çorba kaşığı tereyağı
4 çorba kaşığı un
1,5 su bardağı süt
1 çay kaşığı muskat rendesi
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı taze çekilmiş beyaz biber (yoksa karabiber de
olur)
YAPILIŞI
Bolonez sos ve Beşamel sos yapımını daha önce resimli ve
açıklamalı olarak anlatmıştım.(bakınız; Patatesli lazanya) Bu nedenle burada
ayrıntılı olarak fırın makarnayı tarif edeceğim.
1-Bolonez sos tarif edildiği gibi hazırlanır.
2- Makarnalar için ocağa derin bir tencere yerleştirilir.
İçerisine 3 litre su, kaynayınca da 2 yemek kaşığı tuz eklenir.
3- Makarnalar kırılmadan tencereye alınır. Aynı anda küçük
bir tencerede de tarife uygun olarak beşamel sos hazırlanmaya başlanır.
4-Makarnalar ara sıra karıştırılarak 10 dakika haşlanır. Bu
arada beşamel sos da hazırlanmış olur.
5- Makarnalar süzülür. Beşamel sosun yarısı makarnaya
eklenip iyice harmanlanır.
6-Dikdörtgen bir borcam tepsiye makarnanın yarısı düzgünce
yayılır. Üzerine bolonez sosun tamamı her tarafına gelecek şekilde dağıtılır.
Kalan makarna kıymaları kapatacak şekilde tekrar yayılır.
7- Fırın 200 dereceye ayarlanır. Beşamel sosun kalanı ile
makarnaların üzeri kapatılır. Önceden ısıtılmış fırında 10-15 dakika beşamel
sos hafif kurutulur ve kızartılır.
8-Son olarak tepsi fırından alınır. Üzerine kaşar rendesi
serpilir ve tekrar fırına verilir. Kaşar eriyip hafif renk alınca fırın
kapatılır. Fırının ısısıyla servis saatine kadar sıcak bekletilir.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder