Yeni Zelanda mutfağı aslında dünya mutfakları arasında çok
fazla bilinmiyor. Fakat Anna Pavlova isimli balerinin ülkede gösteri yapmak
için geldiğinde onuruna isminin verildiği tatlı, tüm dünyada tanınıyor.
Tasarımını balerin tütüsünden esinlenerek yapmışlar. Görüntüyü yakalamak için
mereng hamuru kullanılıyor. Bu nedenle beyaz, kabarık ve kırılgan bir görüntüsü
var. Üzeri de balenin renkli dünyasını anımsatan taze meyvelerle süsleniyor.
Malzeme meyve olunca her seferinde farklı görüntüler elde etmek mümkün.
Bir yiyecek ülkesinden çıkıp da dünya mutfağına dâhil olunca,
gittiği her ülkede farklı şekilde yorumlanabiliyor. Nitekim Pavlovanın
orijinali meyveli olsa da artık çikolatalı, karamelli veya tiramisu lezzetinde
olanlarına rastlamak mümkün.
Ayşenur glüteni bıraktığından beri tatlı konusunda çok az
seçeneğimiz vardı. Tatlıyı çok sevdiği ve dünya mutfağı ile yakından
ilgilendiği için Bir yabancı sitede Pavlova tarifine rastlamış. Glütensiz bir
tatlı olduğu için yapılacaklar listesine yazmış. Seçim için Erzincan’a
geldiğinde birlikte mutfakta zaman geçirirken, menümüze Pavlovayı da ekledik.
İtiraf ediyorum. Ben de bir kez tatmıştım. Hazırlanışını da
dokuz yıl önce uluslar arası mutfak kursunda Yeni Zelanda Büyükelçiliğinin
mutfak şefinden izlemiştim. Fakat daha sonra bir daha hiç hazırlamamıştım. Türk
Mutfağının zengin tatlı menüsü bana daha çok hitap ettiği için bu güzel ve
oyalayıcı tatlıya hiç sıra gelmemişti.
Fakat canım kızım isteyince, akan sular durdu. Tarifi Ayşenur
birkaç yabancı siteden derledi. Ben de bizdeki malzemelerle yeniden düzenledim.
Biz ölçüyü ikiye bölerek iki farklı Pavlova hazırladık. Tam mevsiminde
olduğumuz için birini çilekli, diğerini de tiramisu şeklinde hazırladık.
Yabancı sitelerdeki reçetelerde tatlı üzerindeki malzeme krema
ve pudra şekeri çırpılarak hazırlanıyor. Biz süt, mısır nişastası ve labne
kullanarak daha hafif bir krema denedik. Gayet güzel oldu.
İşin büyük kısmını Ayşenur yaptı. Elif de her zaman ki gibi
çırağımız oldu. Hatta yedikten sonra öyle güzel bir tespitte bulundu ki;
Pavlova daha iyi tanımlanamazdı. Bu tatlı Elif’in tabiriyle “bulut gibi”.
Eğer farklı bir lezzet arıyorsanız, mutlaka deneyin.
Özellikle çocuklar çok sevecek.
MALZEMELER
Mereng İçin
6 yumurta beyazı
1 fiske tuz
1,5 su bardağı pudra şekeri
2 çay kaşığı mısır nişastası
1 çay kaşığı elma sirkesi
1 çay kaşığı vanilya
Krema İçin
1,5 su bardağı süt
1,5 çorba kaşığı mısır nişastası
3 çorba kaşığı toz şeker
100 gram labne
Üzeri İçin
Çilek ya da istediğiniz bir meyve (kivi, böğürtlen, yaban mersini,
muz)
Türk kahvesi ve bitter çikolata rendesi
YAPILIŞI
2-Çırpmaya devam
ederken pudra şekeri kaşıkla azar azar yedirilerek bitirilir. Hemen ardından
sirke eklenir. Mereng hamurunun çırpma sırasında kapta oluşturduğu iz kaybolmamalıdır.
Mikser kapatıp kaldırıldığında ucundaki damla düşmemelidir.
3- Kıvam tamam olunca mikser kapatılır. Mikser uçları çıkarılır.
Mısır nişastası ve vanilya söndürmeden bir spatula yardımıyla dikkatlice
yedirilir.
4- Fırın 110 dereceye ayarlanır. Fırın kâğıdına küçük bir
pasta tabağı yardımıyla 20 cm. çapında iki daire çizilir. Kâğıt ters çevrilir.
Mürekkep merenge değmemelidir. Beyaz bir köpük görünümündeki mereng hamuru bu
daire üzerine taşırmadan yayılır. Fazla bekletilmeden fırına verilir. Ortalama
1,5 saat fırın kapağı açılmadan pişirilir.
5-Mereng fırındayken krema hazırlanır. Bunun için küçük bir
tencerede toz şeker ve nişasta karıştırılır. Karıştırmaya devam ederken, süt
eklenir. Ocak açılır. Yine karıştırmaya devam ederek kaynayana kadar pişirilir. Kaynayınca bir iki
dakika daha ocak kısılarak karıştırılır. Ocak kapatılır.
6- Vanilya eklenir soğuyana kadar mikserle 10 dakika
çırpılır. Soğuyunca, labne eklenir. Tekrar çırpılır.
7-Fırının 1,5 saati bittiğinde fırın kapatılır ve kapağı
açılmadan 15 dakika dışının iyice kuruması sağlanır.
8-Merengler kabarık ve kırılgan bir malzeme olduğu için
dikkatlice kâğıttan çıkarılır. Servis edileceği tabağa alınır.
9-Çilekler yıkanır, süzülür. İster dilimli, ister bütün olarak
hazırlanır. Birinci merengin üzerine ince bir tabaka krema sürülür. En üste de
çilekler zevke göre dizilir.
10-İkinci merengin üzerine kalan krema sürülür. Tiramisu
görüntüsü ve kokusu için bir miktar Türk kahvesi elenir ve bitter çikolata rendesi serpilir.
Fazla bekletilmeden dilimlenerek servis edilir. Biz aynı
anda iki farklı lezzette pavlova hazırlamak için ölçüyü ikiye böldük. Bu
nedenle 20 cm. çapında iki daire çizdik. Burada verdiğimiz ölçüyü 30 cm. çapında
bir daire içine yayarak pişirecek olursanız, daha kabarık ve büyük bir pavlova
elde edersiniz.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder