16 Haziran 2015 Salı

PAVLOVA




Yeni Zelanda mutfağı aslında dünya mutfakları arasında çok fazla bilinmiyor. Fakat Anna Pavlova isimli balerinin ülkede gösteri yapmak için geldiğinde onuruna isminin verildiği tatlı, tüm dünyada tanınıyor. Tasarımını balerin tütüsünden esinlenerek yapmışlar. Görüntüyü yakalamak için mereng hamuru kullanılıyor. Bu nedenle beyaz, kabarık ve kırılgan bir görüntüsü var. Üzeri de balenin renkli dünyasını anımsatan taze meyvelerle süsleniyor. Malzeme meyve olunca her seferinde farklı görüntüler elde etmek mümkün.
Bir yiyecek ülkesinden çıkıp da dünya mutfağına dâhil olunca, gittiği her ülkede farklı şekilde yorumlanabiliyor. Nitekim Pavlovanın orijinali meyveli olsa da artık çikolatalı, karamelli veya tiramisu lezzetinde olanlarına rastlamak mümkün.
Ayşenur glüteni bıraktığından beri tatlı konusunda çok az seçeneğimiz vardı. Tatlıyı çok sevdiği ve dünya mutfağı ile yakından ilgilendiği için Bir yabancı sitede Pavlova tarifine rastlamış. Glütensiz bir tatlı olduğu için yapılacaklar listesine yazmış. Seçim için Erzincan’a geldiğinde birlikte mutfakta zaman geçirirken, menümüze Pavlovayı da ekledik.
İtiraf ediyorum. Ben de bir kez tatmıştım. Hazırlanışını da dokuz yıl önce uluslar arası mutfak kursunda Yeni Zelanda Büyükelçiliğinin mutfak şefinden izlemiştim. Fakat daha sonra bir daha hiç hazırlamamıştım. Türk Mutfağının zengin tatlı menüsü bana daha çok hitap ettiği için bu güzel ve oyalayıcı tatlıya hiç sıra gelmemişti.
Fakat canım kızım isteyince, akan sular durdu. Tarifi Ayşenur birkaç yabancı siteden derledi. Ben de bizdeki malzemelerle yeniden düzenledim. Biz ölçüyü ikiye bölerek iki farklı Pavlova hazırladık. Tam mevsiminde olduğumuz için birini çilekli, diğerini de tiramisu şeklinde hazırladık.
Yabancı sitelerdeki reçetelerde tatlı üzerindeki malzeme krema ve pudra şekeri çırpılarak hazırlanıyor. Biz süt, mısır nişastası ve labne kullanarak daha hafif bir krema denedik. Gayet güzel oldu.     
İşin büyük kısmını Ayşenur yaptı. Elif de her zaman ki gibi çırağımız oldu. Hatta yedikten sonra öyle güzel bir tespitte bulundu ki; Pavlova daha iyi tanımlanamazdı. Bu tatlı Elif’in tabiriyle “bulut gibi”. 
Eğer farklı bir lezzet arıyorsanız, mutlaka deneyin. Özellikle çocuklar çok sevecek.

MALZEMELER
Mereng İçin
6 yumurta beyazı
1 fiske tuz
1,5 su bardağı pudra şekeri
2 çay kaşığı mısır nişastası
1 çay kaşığı elma sirkesi
1 çay kaşığı vanilya
Krema İçin
1,5 su bardağı süt
1,5 çorba kaşığı mısır nişastası
3 çorba kaşığı toz şeker
100 gram labne
Üzeri İçin
Çilek ya da istediğiniz bir meyve (kivi, böğürtlen, yaban mersini, muz)
Türk kahvesi ve bitter çikolata rendesi

YAPILIŞI
1- Yumurta akları ve bir fiske tuz mikserle kar haline gelene kadar çırpılır.
 2-Çırpmaya devam ederken pudra şekeri kaşıkla azar azar yedirilerek bitirilir. Hemen ardından sirke eklenir. Mereng hamurunun çırpma sırasında kapta oluşturduğu iz kaybolmamalıdır. Mikser kapatıp kaldırıldığında ucundaki damla düşmemelidir.
3- Kıvam tamam olunca mikser kapatılır. Mikser uçları çıkarılır. Mısır nişastası ve vanilya söndürmeden bir spatula yardımıyla dikkatlice yedirilir.
4- Fırın 110 dereceye ayarlanır. Fırın kâğıdına küçük bir pasta tabağı yardımıyla 20 cm. çapında iki daire çizilir. Kâğıt ters çevrilir. Mürekkep merenge değmemelidir. Beyaz bir köpük görünümündeki mereng hamuru bu daire üzerine taşırmadan yayılır. Fazla bekletilmeden fırına verilir. Ortalama 1,5 saat fırın kapağı açılmadan pişirilir.
5-Mereng fırındayken krema hazırlanır. Bunun için küçük bir tencerede toz şeker ve nişasta karıştırılır. Karıştırmaya devam ederken, süt eklenir. Ocak açılır. Yine karıştırmaya devam ederek  kaynayana kadar pişirilir. Kaynayınca bir iki dakika daha ocak kısılarak karıştırılır. Ocak kapatılır.
6- Vanilya eklenir soğuyana kadar mikserle 10 dakika çırpılır. Soğuyunca, labne eklenir. Tekrar çırpılır.
7-Fırının 1,5 saati bittiğinde fırın kapatılır ve kapağı açılmadan 15 dakika dışının iyice kuruması sağlanır.
8-Merengler kabarık ve kırılgan bir malzeme olduğu için dikkatlice kâğıttan çıkarılır. Servis edileceği tabağa alınır.
9-Çilekler yıkanır, süzülür. İster dilimli, ister bütün olarak hazırlanır. Birinci merengin üzerine ince bir tabaka krema sürülür. En üste de çilekler zevke göre dizilir.
10-İkinci merengin üzerine kalan krema sürülür. Tiramisu görüntüsü ve kokusu için bir miktar Türk kahvesi elenir ve bitter çikolata rendesi serpilir.
Fazla bekletilmeden dilimlenerek servis edilir. Biz aynı anda iki farklı lezzette pavlova hazırlamak için ölçüyü ikiye böldük. Bu nedenle 20 cm. çapında iki daire çizdik. Burada verdiğimiz ölçüyü 30 cm. çapında bir daire içine yayarak pişirecek olursanız, daha kabarık ve büyük bir pavlova elde edersiniz.






AFİYET OLSUN


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder