Malumunuz bu hafta sonu Türkiye bir seçim yaşadı. Sonuçları
hepimiz için hayırlı olur inşallah.
Benim için hafta sonu başka bir anlam daha taşıyordu. Çünkü
Ayşenur’um oyunu kullanmak için Erzincan’a geldi. Onu öyle çok özlemiştim ki,
her annenin özlemini hafifletme şekli olan en sevdiği yemekleri hazırlama
telaşına girdim.
Fakat Ayşenur birkaç ay önce glüteni hayatından çıkardığı
için elim kolum bağlandı. Yapmak istediğim birçok yemeğin içinde glüten vardı.
Daha doğrusu Türk Mutfağı glüten ağırlıklı yemeklerin çoğunlukta olduğu bir
mutfak. Ben de bir Türk Mutfağı sevdalısı olarak sağlıklı beslenme konusunu
tekrar gözden geçirmemiz gerektiğini fark ettim.
Sonuç olarak hem glüten içermeyen, hem de besin değeri
yüksek yemekler hazırladım. Bugün üç ayrı malzemeden oluşan kaşarlı ve
tereyağlı mantar, fırında baharatlı taze patates ve marine edilmiş hindi tavanın
tarifini paylaşmak istiyorum. Oldukça şık ve doyurucu bir tabak oldu. Tabii tek
yemek bu değildi. Önden sebze püreli mercimek çorbası, mevsim salata ve yanında
da ayran ile servis ettim.
Bence bu menüyü en kısa zamanda deneyin. Bizim evde çok
beğenildi.Glütensiz beslenmenin nedenleri ve gerekliliği üzerine yapılacak uzun
paylaşımı Ayşenur’a bırakıyor ve tarifime geçmek istiyorum.
MALZEMELER
Mantar İçin
1 kutu mantar
1 çorba kaşığı tereyağı
100 gram kaşar peyniri
Tuz
Baharatlı Patates İçin
4 adet orta boy taze patates
½ çay bardağı sıvı yağ
1çay kaşığı pul biber
1çay kaşığı karabiber
1çay kaşığı kekik
1çay kaşığı kimyon
Tuz
Hindi Tava İçin
500 gram kemiksiz hindi eti
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1çay kaşığı kekik
1çay kaşığı kimyon
1çay kaşığı pul biber
½ limon suyu
Tuz
YAPILIŞI
1-Hindi eti jülyen(ince ve bir parmak boyunda)doğranır. Bir
kap içerisinde limon suyu, sıvı yağ ve baharatlar iyice karıştırılır. Tuz pişirme
sırasında ekleneceği için marineye konulmaz. Hindi eti bu marine içine alınır.
Bir kaç kez elle karıştırılıp, üzeri kapatılır. Mümkünse bir gün ya da 4-5 saat
buzdolabında dinlendirilir.
2-Patateslerin kabuğu soyulmadan çok iyi yıkanır. Elma
dilimler gibi dikey olarak 6 ya da 8 e bölünür.
3- Bir kâsede sıvı yağ, baharatlar ve tuz iyice karıştırılır.
4- Tepsiye kâğıt yayılır. Patatesler tepsiye alınır. Üzerine
karışım gezdirilir. Elle harmanlanarak her tarafın yağ
ve baharatla kaplanması sağlanır
.
ve baharatla kaplanması sağlanır
.
5-Fırın 200 dereceye ayarlanır. Patatesler ısıtılmış fırında
kızarana kadar pişirilir.
6- Mantarların sapları çıkarılıp temizlenir. Kâğıt yayılmış
bir tepsiye çukur kısmı üste gelecek şekilde dizilir.
7-Mantarların içi hafifçe tuzlanır. Üzerine tereyağı çay
kaşığı yardımıyla paylaştırılır. En üste mantarın büyüklüğüne göre kesilmiş
ince bir dilim kaşar peyniri yerleştirilir.
8- Tepsi fırında yarı pişmiş patateslerin altındaki rafa sürülür.
Üzerindeki kaşar eriyinceye kadar pişirilir.
9- Mantar ve patates fırında kızarmaya devam ederken,
önceden marine edilmiş hindi eti buzdolabından çıkarılır.
10-Bir tava kuru olarak kızdırılır. Hindi eti sıkışık olarak
kızgın tavaya dizilir. Bir tarafı tamamen kızarınca diğer tarafı çevrilir.
Çevirme işlemi tam kızarmadan yapılmamalıdır. Aksi takdirde et suyunu salıp
kuru bir hal alır. Bu da lezzeti olumsuz etkiler.
11-Son olarak fırından çıkan mantarlar, patatesler ve
kızarmış hindi eti bir servis tabağında birleştirilir.
Sıcak olarak yanında ayranla servis etmenizi tavsiye ederim.
Aynı tarifi tavuk etiyle de hazırlayabilirsiniz.
AFİYET OLSUN
çok duygusal bir giriş yapıp edebiyatçı kişiliğinizi ön plana çıkarmışsınız, tarifinize de bayıldımm :)
YanıtlaSilSevgili Aylin eminim senin annen de benimle aynı duyguları paylaşıyordur. Eğer öğrenci evinizde pişirdiğiniz yemeklerde küçücük bir katkım varsa, ne mutlu bana.Finaller için yoğun çalışmalar yaptığınız şu günlerde sana,Ayşenur'a ve tüm arkadaşlarınıza başarılar dilerim.
YanıtlaSil