Eskiden
düğünlerde ailenin maddi gücüne göre koyun ya da sığır kesilirmiş. Kesilen
hayvanın etleri ile yahniler, kebaplar hazırlanırmış. Kemiklerin üzerinde kalan
etler de kemikle birlikte kaynatılıp didiklenerek pilav ya da çorba yapılırmış.
Çorbalar ve pilavlar bu nedenle düğünlerde bir başka lezzetli olurmuş.
Günümüzde
bu gelenek köylerde az da olsa devam ediyor. Bizler o düğünleri göremesek de
çorbasını mutfaklarımıza konuk ediyoruz. Düğün çorbası Türk Mutfağının temel
çorbalarından biridir. Küçük farklarla birçok tarif bulabilirsiniz.
Özellikle
terbiyesi her yörede farklı yöntemlerle hazırlanarak değişik lezzetlerde karşımıza
çıkabilir. Limonlu, yoğurtlu ya da sütlü düğün çorbaları tadabilirsiniz. Benim
tercihim sütlü terbiye ile hazırlanmış olanı. Çok lezzetli ve mide dostu bir çorba.
Etleri didiklendiği için küçük çocuklar bile rahatlıkla yiyebilir.
Çocuklarıma
ek besine geçtiğim günlerde, ilk yaptığım çorbalardan biridir.Genç annelere ve
mide rahatsızlığı olanlara mutlaka denemelerini tavsiye ediyorum.Daha önce
tarifini paylaştığım kemik suyunu hazırladıysanız, malzemeniz tamam sayılır.
MALZEMELER
1 kase
haşlanıp didiklenmiş dana ya da koyun eti (En güzeli gerdan etinden oluyor)
1 litre
kemik suyu+1 litre su (tamamı kemik suyu olabilir)
3
çorba kaşığı un
3
çorba kaşığı sıvı yağ ya da tereyağı
Tuz
Terbiyesi
İçin
1 su
bardağı süt
1
yumurta sarısı
Üzerine
2
çorba kaşığı tereyağı
1
tatlı kaşığı pul biber
YAPILIŞI
1-
Bir tencerede sıvı yağ ya da tereyağı kızdırılır. Un eklenip helva kokusu
gelene kadar karıştırılır.
2- Soğuk
kemik suyu ve su yavaş yavaş karıştırarak eklenir. Bu sırada ocak kapatılmalıdır.
Aksi takdirde, un kahverengine döner. Çorbanın kalitesini bozar.
4-
Kaynama başlayınca tuzu ayarlanır. Ocak kısılır. Karıştırma bırakılır.
5-Terbiyesi
için çukur bir kâsede süt ve yumurta sarısı iyice çırpılır. Eğer tuzu az
gelirse, terbiyeye bir miktar tuz eklenebilir.
6-
Kısık ateşte kaynamakta olan çorba kepçeyle alınır. Bir yandan çırpmaya devam
edilen terbiyeye azar azar eklenir. Eğer bir anda fazla çorba dökülürse, kaynar
sıvı yumurtanın pıhtılaşmasına neden olabilir. Terbiyenin sıcaklığı
çorbanınkine eşitlenince, bu kez çorba karıştırılırken terbiye eklenir.
7-
Bir tavada üzeri için tereyağı eritilir. Pul biber serpilir. Hafif kızarınca
çorbanın üzerine gezdirilir.
AFİYET
OLSUN
Çok teşekkürler çok güzel bir çorba oldu ❤️☺️😘💐
YanıtlaSil