4 Haziran 2015 Perşembe

DÜĞÜN ÇORBASI



Eskiden düğünlerde ailenin maddi gücüne göre koyun ya da sığır kesilirmiş. Kesilen hayvanın etleri ile yahniler, kebaplar hazırlanırmış. Kemiklerin üzerinde kalan etler de kemikle birlikte kaynatılıp didiklenerek pilav ya da çorba yapılırmış. Çorbalar ve pilavlar bu nedenle düğünlerde bir başka lezzetli olurmuş.
Günümüzde bu gelenek köylerde az da olsa devam ediyor. Bizler o düğünleri göremesek de çorbasını mutfaklarımıza konuk ediyoruz. Düğün çorbası Türk Mutfağının temel çorbalarından biridir. Küçük farklarla birçok tarif bulabilirsiniz.
Özellikle terbiyesi her yörede farklı yöntemlerle hazırlanarak değişik lezzetlerde karşımıza çıkabilir. Limonlu, yoğurtlu ya da sütlü düğün çorbaları tadabilirsiniz. Benim tercihim sütlü terbiye ile hazırlanmış olanı. Çok lezzetli ve mide dostu bir çorba. Etleri didiklendiği için küçük çocuklar bile rahatlıkla yiyebilir.
Çocuklarıma ek besine geçtiğim günlerde, ilk yaptığım çorbalardan biridir.Genç annelere ve mide rahatsızlığı olanlara mutlaka denemelerini tavsiye ediyorum.Daha önce tarifini paylaştığım kemik suyunu hazırladıysanız, malzemeniz tamam sayılır.

MALZEMELER
1 kase haşlanıp didiklenmiş dana ya da koyun eti (En güzeli gerdan etinden oluyor)
1 litre kemik suyu+1 litre su (tamamı kemik suyu olabilir)
3 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı sıvı yağ ya da tereyağı
Tuz
Terbiyesi İçin
1 su bardağı süt
1 yumurta sarısı
Üzerine
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber

YAPILIŞI
1- Bir tencerede sıvı yağ ya da tereyağı kızdırılır. Un eklenip helva kokusu gelene kadar karıştırılır.
2- Soğuk kemik suyu ve su yavaş yavaş karıştırarak eklenir. Bu sırada ocak kapatılmalıdır. Aksi takdirde, un kahverengine döner. Çorbanın kalitesini bozar. 

3- Bütün sıvılar tencereye alındıktan sonra ocak tekrar açılır. Didiklenmiş etler eklenir. Sürekli karıştırarak kaynamaya başlaması beklenir. Karıştırma ağır ağır fakat sürekli olmalıdır. Eğer bırakılırsa, unla hazırlanan ve miyane denilen malzeme dibe yapışır.
4- Kaynama başlayınca tuzu ayarlanır. Ocak kısılır. Karıştırma bırakılır.
5-Terbiyesi için çukur bir kâsede süt ve yumurta sarısı iyice çırpılır. Eğer tuzu az gelirse, terbiyeye bir miktar tuz eklenebilir. 

6- Kısık ateşte kaynamakta olan çorba kepçeyle alınır. Bir yandan çırpmaya devam edilen terbiyeye azar azar eklenir. Eğer bir anda fazla çorba dökülürse, kaynar sıvı yumurtanın pıhtılaşmasına neden olabilir. Terbiyenin sıcaklığı çorbanınkine eşitlenince, bu kez çorba karıştırılırken terbiye eklenir. 
7- Bir tavada üzeri için tereyağı eritilir. Pul biber serpilir. Hafif kızarınca çorbanın üzerine gezdirilir. 

 
AFİYET OLSUN



   

      

1 yorum:

  1. Çok teşekkürler çok güzel bir çorba oldu ❤️☺️😘💐

    YanıtlaSil