Bugün Elif’in iftara özel siparişi pizzaydı.Ramazanda pizza
pek cazip gelmese de kızım isteyince, yine akan sular durdu. Ben de gençlerin
yoğun olduğu bir iftar organize ettim. Yalova’dan gelen yeğenlerim Nurefşan ve
Saliha, kardeşim Murat, gelinimiz Rukiye ve minik tatlı yeğenim Azra Betül. Tabii ki canım anneciğim ve biz. Güzel, sıcacık bir iftar oldu.
Pizza da gayet güzel oldu. Herkes çok beğendi. Ev
fırınlarında iyi sonuçlar almak çok zor. Fakat uzun denemeler sonunda kendi
yöntemimi buldum. Tabii ki sır değil. Mutfağa gönül vermiş birçok kişi benimle
aynı tekniği kullanıyordur. Ben bugün herkesin pizza ustası olması için bu teknikleri
sizlerle paylaşacağım.
Pizzanın tarihçesi hakkında uzun bilgilerle sizleri sıkmak
istemiyorum. Fakat benim en çok hoşuma giden, pideyle olan akrabalığını
konuşmak. Malum Türk mutfağına olan aşkım, dünya mutfağı üzerindeki
etkilerimizi düşününce beni gururlandırıyor.
Eğer sizin ailenizde de bizim gibi genç nüfus yoğunluktaysa,
onlara bir sürpriz yapın. Pizzalı bir iftar menüsü hazırlayın. Benim aldığım
iltifatlara siz de ortak olun.
MALZEMELER
Hamuru için
1çorba kaşığı kuru maya
1su bardağı ılık süt
1su bardağı ılık su
1çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı pul biber
1 kilogram un
Sosu için
1çay bardağı
zeytinyağı
1çay bardağı ketçap
1 tatlı kaşığı kekik ve biberiye
3-4 çorba kaşığı su
Üzeri için
300 gram kaşar rendesi
100 gram sosis
100 gram salam
100 gram sucuk
100 gram siyah
zeytin
3-4 adet küçük domates
7-8 adet mantar
YAPILIŞI
1- Hamur derin bir tencerede un, tuz, toz şeker, baharatlar
ve kuru maya iyice harmanlanır. Üzerine ılık süt, ılık su ve zeytinyağı
akıtılarak yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamur ele yapışan bir kıvamda fakat
cıvık olmamalıdır. Eğer gerekirse, biraz un ilave edilebilir.
2-Hamurun üzeri kapatılıp ılık bir yerde 30 dakika
mayalandırılır.
3-Hamur mayalanırken üst malzemesi istenilen şekilde
doğranır. Mantarlar doğrandıktan sonra kararmaması için limonlu suya
konulur.
4- Mayalanan hamur tekrar yoğrularak yumurta büyüklüğünde
bezelere ayrılır. Ortalama 12-13 beze oluyor. Eğer mini pizza değil de bir
tepside yapmak isterseniz, hamuru ikiye bölebilirsiniz. Bu ölçüden 30 cm.
çapında iki pizza çıkıyor.
5-Bir merdane ya da oklava yardımıyla
hamurlar açılır. Tepsiye fırın kâğıdı yayılır.Pizzalar konur.Fırın 200 dereceye ayarlanır.
6-Isıtılmış fırında 10 dakika ön pişirme yapılır. Evdeki
fırınlarda üst malzeme pişerken altı hamur kaldığı için ben hamuru biraz
pişirmeyi tercih ediyorum (İşte benim sırrım)
7-Bir kavanoza sos için zeytinyağı, ketçap, su, kekik ve
biberiye konup kapak kapatılır. Çok iyi
çalkalanarak yoğun bir sos hazırlanır.
8-Ön pişirmesi yapılmış pizzaların kabaran yerleri elle
bastırılarak düzeltilir. Kavanozdaki sos her birine paylaştırılır. Bir yumurta
fırçasıyla her tarafına yayılır.
9- Kaşar rendesinin bir kısmı en son serpmek üzere ayrılır.
Kalan kaşar sos üzerine yayılır. Tüm malzemeler eşit şekilde dizilir. Estetik
bir görüntü olmasına özen gösterilir. En son ayrılan kaşar da serpilir.
10-Hazırlanan pizzalar tekrar 200 derecede ısıtılmış fırına
sürülür. Üzeri hafif kızarıp, kaşar tamamen eriyince sıcak servis edilir.
NOT: Ön pişirme yapıldığı için üzerine malzemeler
konulduktan sonra ya da konulmadan strech filmle kaplanarak buzdolabında bir
gün, derin dondurucuda istediğiniz kadar saklayabilirsiniz.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder