20 Temmuz 2015 Pazartesi

CİVİL FASULYE KAVURMASI



Hepimizin geçmiş Ramazan Bayramı kutlu olsun.
Ramazanın son günleri ve bayram telaşı derken bloğu biraz ihmal ettim. Fakat sağ olsun Ayşenur yokluğumu hiç belli etmedi. Ayrıca bloğun ikimiz tarafından kurulduğunu çok zarif bir şekilde hatırlattı.
 Benim kızım artık kendi tariflerini oluşturup sizlerle paylaşacak kadar iyi bir aşçı olmuş. Tariflerinde biraz Uzakdoğu esintileri hissetmişsinizdir. Gençlerin deyimiyle “entel” yemekler ve tatlılar yapıyor. Fakat inanın hepsi çok hafif ve nefis lezzetler. Kısacası kızımla gurur duyuyorum. Rabbim tüm ömrünü yaptığı tatlılar kadar güzel eylesin. Âmin.
Bu kadar evlat muhabbeti yapınca, ben de evladı olduğum o muhteşem kadından, annemden bir tarifle merhaba demek istedim.
Sevgili anneciğim arife günü hepimizi iftara davet etti. Menüde daha önce tarifini paylaştığım kesme çorba, fırında sebzeli tavuk, bulgur pilavı, elma kompostosu ve yemelere doyamadığımız civil fasulye kavurması vardı.
Verevine ince ince kesilmiş yeşil fasulyeye Erzincan’da “civil”deniyor. Yazın tazesi, kışın da dondurulmuş ya da kurutulmuşu kullanılıyor. Birkaç farklı pişirme şekli var. Ben annemin tarifini tavsiye ederim.Lezzeti gerçekten inanılmaz.

MALZEMELER
1 kilogram körpe taze fasulye(barbunya olursa daha iyi olur)
4 adet yeşilbiber
300 gram kıyma
½ çay bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı tereyağı
2 yumurta
Tuz
Karabiber

YAPILIŞI
1-Fasulyeler ayıklanır, yıkanır, verevine kısa şeritler halinde doğranır.

2-2 su bardağı su ile 15 dakika haşlanır. Süzülür.
3-Biberler yemeklik doğranır.
4-Bir tencereye sıvı yağ konup ateş açılır. Yağ kızınca kıyma suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Biberler eklenir. Birkaç kez hafifçe sotelenir. 

5-Tereyağı eklenir. Eriyince fasulyeler ve karabiber, tuz eklenir Ocak kısılır. Ara sıra karıştırarak fasulyeler
  iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir.

6- Fasulyeler yumuşayınca, üzerine yumurtalar kırılır. Hızla karıştırılır. Tamamen yemeğe kaynaşması sağlanır.

7- Sıcak olarak yanında soğan piyazı ile servis edilir.

AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder