Doğu Karadeniz gezimizden beri aklımda sizinle bir sütlaç
tarifi paylaşmak vardı. Kısmet bugüneymiş. Elif’im bu uzun günlerde oruç tutarken,
ben de ona sevdiği iftarlıklar hazırlamaya çalışıyorum. Hem sütlü tatlılar
iftar sonrası daha masum oluyorlar. Eşim az da olsa tadabiliyor. Glütensiz
olduğu için Ayşenur da onaylıyor. Daha ne isterim. Evdeki herkesin sevebileceği
bir tatlı.
Karadenizli ustalar çok fazla sırlarını açıklamasalar da
aslında en önemli sır sütün taze olması. Bende tıpkı yoğurtta olduğu gibi sütçümün günlük getirdiği
taze sütten hazırlıyorum.
Bu sıcak Ramazan akşamlarında serin serin, üzeri fındıklı ve
nar gibi kızarmış bir fırın sütlaca kim hayır diyebilir ki?
MALZEMELER
1,5 litre süt
1 çay bardağı pirinç
1 tutam tuz
1,5 su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı mısır nişastası
2 su bardağı su
2 yumurta sarısı
2 çorba kaşığı pudra şekeri
ÜZERİ İÇİN
Dövülmüş fındık
YAPILIŞI
1-Pirinçler 2 su bardağı su ve bir tutam tuz ile
yumuşayıncaya kadar haşlanır.
2-Yumuşayan pirinçlerin sütün tamamı dökülür. Kaynamaya
başlayınca ocak kısılır.
3-Bir kâsede mısır nişastası az bir soğuk su ile iyice
açılır. Kaynamakta olan sütlaca eklenir. Bir kaç kez karıştırılır.
4-Tekrar kaynama başlayınca toz şeker eklenir.10 dakika ara
sıra karıştırarak özleştirilir. Ocak kapatılır.
5-Derin bir kâsede yumurta sarıları pudra şekeri ile iyice
çırpılır. Kaynar sütlacın sulu kısmından ortalama dört kepçe azar azar
çırpılmış yumurtaya yedirilir. Hızlı dökülürse kaynar süt yumurtayı
pıhtılaştırır. Bu da kalitenin bozulmasına neden olur.
6-Sütlaç fırında pişirmeye uygun kaplara paylaştırılır. Ben
küçük güveçler seçtim. Daha şık olduğunu düşünüyorum.Ortalama 8 güveç
oluyor.Üzerlerinde bir parmak boşluk bırakılmalıdır.
8-Fırının üst ızgarası 200 dereceye ayarlanır. Bir fırın
tepsisine güveçler dizilir tepsi fırına sürülür. Kapatılmadan önce tepsiye
yarısına kadar su konur ve kapak kapatılır(Ben mari yöntemi: kaynama
noktasındaki suyun içinde bir başka kap içerisinde pişirme yapmak.)
Bu yöntemde en önemli püf noktası suyun pişirme kabının
yarısını geçmemesi ve içerisine sıçrayacak derecede kaynamamasıdır.
Süt doğrudan fırına verilirse, taşar ve istenmeyen sonuçlarortaya çıkar.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder