1 Temmuz 2015 Çarşamba

FIRIN SÜTLAÇ


  



Doğu Karadeniz gezimizden beri aklımda sizinle bir sütlaç tarifi paylaşmak vardı. Kısmet bugüneymiş. Elif’im bu uzun günlerde oruç tutarken, ben de ona sevdiği iftarlıklar hazırlamaya çalışıyorum. Hem sütlü tatlılar iftar sonrası daha masum oluyorlar. Eşim az da olsa tadabiliyor. Glütensiz olduğu için Ayşenur da onaylıyor. Daha ne isterim. Evdeki herkesin sevebileceği bir tatlı.
Karadenizli ustalar çok fazla sırlarını açıklamasalar da aslında en önemli sır sütün taze olması. Bende tıpkı  yoğurtta olduğu gibi sütçümün günlük getirdiği taze sütten hazırlıyorum.
Bu sıcak Ramazan akşamlarında serin serin, üzeri fındıklı ve nar gibi kızarmış bir fırın sütlaca kim hayır diyebilir ki?
MALZEMELER
1,5 litre süt
1 çay bardağı pirinç
1 tutam tuz
1,5 su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı mısır nişastası
2 su bardağı su
2 yumurta sarısı
2 çorba kaşığı pudra şekeri
ÜZERİ İÇİN
Dövülmüş fındık
YAPILIŞI
1-Pirinçler 2 su bardağı su ve bir tutam tuz ile yumuşayıncaya kadar haşlanır.
2-Yumuşayan pirinçlerin sütün tamamı dökülür. Kaynamaya başlayınca ocak kısılır.
3-Bir kâsede mısır nişastası az bir soğuk su ile iyice açılır. Kaynamakta olan sütlaca eklenir. Bir kaç kez karıştırılır.
 
4-Tekrar kaynama başlayınca toz şeker eklenir.10 dakika ara sıra karıştırarak özleştirilir. Ocak kapatılır.
5-Derin bir kâsede yumurta sarıları pudra şekeri ile iyice çırpılır. Kaynar sütlacın sulu kısmından ortalama dört kepçe azar azar çırpılmış yumurtaya yedirilir. Hızlı dökülürse kaynar süt yumurtayı pıhtılaştırır. Bu da kalitenin bozulmasına neden olur.
 
6-Sütlaç fırında pişirmeye uygun kaplara paylaştırılır. Ben küçük güveçler seçtim. Daha şık olduğunu düşünüyorum.Ortalama 8 güveç oluyor.Üzerlerinde bir parmak boşluk bırakılmalıdır.  
7-Sütlaçla ılıklaştırılmış yumurta sarıları yarımşar kepçe tüm güveçlere paylaştırılır.
 
8-Fırının üst ızgarası 200 dereceye ayarlanır. Bir fırın tepsisine güveçler dizilir tepsi fırına sürülür. Kapatılmadan önce tepsiye yarısına kadar su konur ve kapak kapatılır(Ben mari yöntemi: kaynama noktasındaki suyun içinde bir başka kap içerisinde pişirme yapmak.)
 
Bu yöntemde en önemli püf noktası suyun pişirme kabının yarısını geçmemesi ve içerisine sıçrayacak derecede kaynamamasıdır.
Süt doğrudan fırına verilirse, taşar ve istenmeyen sonuçlarortaya çıkar.
9-Üzeri nar gibi kızaran fırın sütlaçlar bir eldiven yardımıyla tepsiden alınır.
 
10-Soğuyunca isterseniz sade ya da üzerine bol fındık serperek servis edilir.
 
AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder