Bamya hem kuru, hem de taze çok lezzetli ve değerli bir
sebze. Özel günlerde birçok yörede mutlaka pişirilen çorbası, ana yemek muamelesi
görür. Sindirime yardımcı olması nedeniyle ağır yemeklerin olduğu ziyafetlerde
tercih edilir.
Tazesinin mevsimi çabuk geçer. Bu nedenle kurusu ya da
dondurulmuş olanı da çok yaygın olarak kullanılır. Biraz tüylü, biraz da yapışkanlı
olduğu için ayıklaması ve pişirmesi dikkat ister. Eğer doğru şekilde ayıklanıp
yıkanmazsa, suyu jöle kıvamında istenmeyen bir hal alır. Mutfakta yeni olanlar pek
uğraşmak istemezler.
Ben bugün sizlere bamya pişirmenin çok basit bir işlem
olduğunu anlatmak istiyorum. Taze bamya çıkmışken bence bir iftarda mutlaka
deneyin. Özellikle dostlarınız ve sevdiklerinize verdiğiniz davetlerde menünüze
eklemenizi tavsiye ederim.
MALZEMELER
500 gram taze bamya
1 su bardağı haşlanmış nohut
300 gram dana kuşbaşı
½ çay bardağı sıvı yağ
1 adet limon (yarısı hazırlama suyuna, yarısı da pişme
suyuna)
1 büyükçe soğan
2 adet yeşilbiber
1 çorba kaşığı domates salçası
Tuz ve yeterince su
YAPILIŞI
1-Soğan ve biberler küçük doğranır. Etler kuşbaşından biraz
daha küçük olarak hazırlanır.
2-Bir basınçlı tencereye sıvıyağ konup ocak açılır. Yağ
kızınca etler mühürlenir(dışının hafifçe kızarıp suyunun içinde bırakılması).
3-Soğanlar eklenir. Hafifçe pembeleşinceye kadar sotelenir.
Biberlerle sotelemeye devam edilir. Bir iki kez karıştırılıp salçalar da
eklenir. Hafif kızarma kokusu gelince, tencerenin yarısına kadar su konup kapak
kapatılır.
4- Basınçlı tencere ses verince altı kısılır.30 dakika
pişirilir.
5- Etler pişerken bamya ayıklanır. Ayıklama sırasında
tepedeki külah kısmı çok dipten olmayacak şekilde bıçakla verev kesilir. Külahın
hemen altındaki püsküller elle ufalanarak alınır.
6-Derin bir kaseye su ve yarım limonun suyu konulur.Ayıkladığımız
bamyalar, bu limonlu suda tencereye girme zamanına kadar bekletilir.
7-30 dakikası dolan basınçlı tencerenin altı kapatılır.Buhar
çıkışı bittiğinde kapak açılır.
8- Tencereye haşlanmış nohut (ben daha önce haşlayıp
dondurduğum nohutları kullandım),limonlu suyundan süzülmüş bamya ve tuz
eklenir. Kalan yarım limon suyu da tencereye konulup kapak tekrar
kapatılır.Ocak açılır.Buhar çıkışı başladığında ateş kısılır.15 dakika
pişirilip kapatılır.
9- Basınçlı tencerenin kapağı açılır.lezzet kontrolü yapılır.
Gerekirse tuz ve limon suyu eklenir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder