7 Temmuz 2015 Salı

NOHUTLU BAMYA ÇORBASI



Bamya hem kuru, hem de taze çok lezzetli ve değerli bir sebze. Özel günlerde birçok yörede mutlaka pişirilen çorbası, ana yemek muamelesi görür. Sindirime yardımcı olması nedeniyle ağır yemeklerin olduğu ziyafetlerde tercih edilir.
Tazesinin mevsimi çabuk geçer. Bu nedenle kurusu ya da dondurulmuş olanı da çok yaygın olarak kullanılır. Biraz tüylü, biraz da yapışkanlı olduğu için ayıklaması ve pişirmesi dikkat ister. Eğer doğru şekilde ayıklanıp yıkanmazsa, suyu jöle kıvamında istenmeyen bir hal alır. Mutfakta yeni olanlar pek uğraşmak istemezler.
Ben bugün sizlere bamya pişirmenin çok basit bir işlem olduğunu anlatmak istiyorum. Taze bamya çıkmışken bence bir iftarda mutlaka deneyin. Özellikle dostlarınız ve sevdiklerinize verdiğiniz davetlerde menünüze eklemenizi tavsiye ederim.
  
MALZEMELER
500 gram taze bamya
1 su bardağı haşlanmış nohut
300 gram dana kuşbaşı
½ çay bardağı sıvı yağ
1 adet limon (yarısı hazırlama suyuna, yarısı da pişme suyuna)
1 büyükçe soğan
2 adet yeşilbiber
1 çorba kaşığı domates salçası
Tuz ve yeterince su  
YAPILIŞI
1-Soğan ve biberler küçük doğranır. Etler kuşbaşından biraz daha küçük olarak hazırlanır.
2-Bir basınçlı tencereye sıvıyağ konup ocak açılır. Yağ kızınca etler mühürlenir(dışının hafifçe kızarıp suyunun içinde bırakılması).
3-Soğanlar eklenir. Hafifçe pembeleşinceye kadar sotelenir. Biberlerle sotelemeye devam edilir. Bir iki kez karıştırılıp salçalar da eklenir. Hafif kızarma kokusu gelince, tencerenin yarısına kadar su konup kapak kapatılır.
4- Basınçlı tencere ses verince altı kısılır.30 dakika pişirilir.
5- Etler pişerken bamya ayıklanır. Ayıklama sırasında tepedeki külah kısmı çok dipten olmayacak şekilde bıçakla verev kesilir. Külahın hemen altındaki püsküller elle ufalanarak alınır.
6-Derin bir kaseye su ve yarım limonun suyu konulur.Ayıkladığımız bamyalar, bu limonlu suda tencereye girme zamanına kadar bekletilir.

7-30 dakikası dolan basınçlı tencerenin altı kapatılır.Buhar çıkışı bittiğinde kapak açılır.
8- Tencereye haşlanmış nohut (ben daha önce haşlayıp dondurduğum nohutları kullandım),limonlu suyundan süzülmüş bamya ve tuz eklenir. Kalan yarım limon suyu da tencereye konulup kapak tekrar kapatılır.Ocak açılır.Buhar çıkışı başladığında ateş kısılır.15 dakika pişirilip kapatılır.

9- Basınçlı tencerenin kapağı açılır.lezzet kontrolü yapılır. Gerekirse tuz ve limon suyu eklenir.
AFİYET OLSUN
                    


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder