10 Mart 2015 Salı

YOĞURTLU BUĞDAY ÇORBASI



Herkesin bir favori yemeği vardır .Hani ne pişireceğimizi bilemediğimiz zamanlar ilk aklımıza gelen yemekler .İşte bu çorba benim için öyle .En sevdiğim çorba diyebilirim .Erzincan'ın da yöresel çorbalarından biridir .
Buğday ve yoğurt ikilisi özellikle süt veren annelere çok yararlı .Sütün artmasını sağlıyor .Benim memleketimde bebeği olan kadınlara komşuları bu çorbadan yaparlar .  Salça ve baharat içermediğinden sindirimi de çok kolay .
Aynı çorba yazın taze fasulye  ,kışın barbunya veya kuru fasulye ,ilkbaharda da taze bakla ile muhteşem oluyor .Ben süreyi kısaltmak için düdüklü tencere kullandım .Eğer normal tencere kullanmak isterseniz ,buğday ve fasulyelerin pişmesi 45 dakika kadar sürüyor .
 

MALZEMELER
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı barbunya
½ çay bardağı sıvı yağ (fındık yağı)
1 büyük soğan
2 litre su
½ demet maydanoz
½ demet dere otu
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı kuru nane
500 gram yoğurt (hafif ekşi)
Yeterince tuz
YAPILIŞI
1-Buğday ve barbunya ayıklanır ,yıkanır ,üzerini örtecek kadar su ile akşamdan ıslatılır .
2-Ertesi gün soğan küçük yemeklik doğranır .Düdüklü tencerede sıvı yağ kızdırılır .
3-Soğanlar hafif pembeleşene kadar sotelenir .Buğday ve barbunya eklenir .
4-Suyu da konulup düdüklü tencerenin kapağı kapatılır .Buhar çıkışı başlayınca düdük indirilir .Ocak kısılır .20 dakika pişirilir .
5-Bu arada yoğurt bir çırpıcı  ya da çatal yardımıyla pürüzsüz hale getirilir .Tuzun bir kısmı yoğurda eklenir .
6-Maydanoz ve dereotu incecik kıyılır .
7-20 dakika sonunda ocak kapatılır .Buhar çıkışı tamamen bitince kapak açılır .Suyu çok azalmışsa yoğurt  bir su bardağı su ile açılır . Yeterli su varsa bu işleme gerek yoktur .Buğday ve barbunyanın pişmişliği kontrol edilir .İyice yumuşamışsa , tamamdır .
8-Çorbanın altı açılır .Tuz eklenir .Artık kapak kapatılmaz .Maydanoz ve dereotu eklenir .Ocak kısılır .
9- Kaynayan çorbadan azar azar yoğurda çırpılarak karıştırılır .Bu işlem çok dikkatli yapılmalıdır .Acele edilirse yoğurt kesilir .Yoğurt çorbanın sıcaklığına gelene kadar devam edilir .Sıcaklık eşitlenince Bu kez yoğurt çorbaya yavaş yavaş karıştırarak yedirilir .
10-Bir tavada tereyağı eritilir .Üzerine nane eklenir .Nane kızarınca çorbanın üzerine gezdirilir .

NOT:Eğer tereyağı kullanılmazsa , yazın soğuk olarak da çok güzel oluyor .Tereyağı donduğu için soğuk  çorbanın lezzetini olumsuz etkiler .
AFİYET OLSUN


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder