Herkesin bir favori yemeği vardır .Hani ne pişireceğimizi
bilemediğimiz zamanlar ilk aklımıza gelen yemekler .İşte bu çorba benim için
öyle .En sevdiğim çorba diyebilirim .Erzincan'ın da yöresel çorbalarından biridir .
Buğday ve yoğurt ikilisi özellikle süt veren annelere
çok yararlı .Sütün artmasını sağlıyor .Benim memleketimde bebeği olan kadınlara komşuları bu çorbadan yaparlar . Salça ve baharat içermediğinden
sindirimi de çok kolay .
Aynı çorba yazın taze fasulye ,kışın barbunya veya kuru fasulye ,ilkbaharda
da taze bakla ile muhteşem oluyor .Ben süreyi kısaltmak için düdüklü tencere kullandım .Eğer normal tencere kullanmak isterseniz ,buğday ve fasulyelerin pişmesi 45 dakika kadar sürüyor .
MALZEMELER
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı barbunya
½ çay bardağı sıvı yağ (fındık yağı)
1 büyük soğan
2 litre su
½ demet maydanoz
½ demet dere otu
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı kuru nane
500 gram yoğurt (hafif ekşi)
Yeterince tuz
YAPILIŞI
1-Buğday ve barbunya ayıklanır ,yıkanır ,üzerini örtecek
kadar su ile akşamdan ıslatılır .
2-Ertesi gün soğan küçük yemeklik doğranır .Düdüklü
tencerede sıvı yağ kızdırılır .
3-Soğanlar hafif pembeleşene kadar sotelenir .Buğday ve
barbunya eklenir .
4-Suyu da konulup düdüklü tencerenin kapağı kapatılır .Buhar
çıkışı başlayınca düdük indirilir .Ocak kısılır .20 dakika pişirilir .
5-Bu arada yoğurt bir çırpıcı ya da çatal yardımıyla pürüzsüz hale
getirilir .Tuzun bir kısmı yoğurda eklenir .
6-Maydanoz ve dereotu incecik kıyılır .
7-20 dakika sonunda ocak kapatılır .Buhar çıkışı tamamen
bitince kapak açılır .Suyu çok azalmışsa yoğurt
bir su bardağı su ile açılır . Yeterli su varsa bu işleme gerek yoktur
.Buğday ve barbunyanın pişmişliği kontrol edilir .İyice yumuşamışsa , tamamdır .
8-Çorbanın altı açılır .Tuz eklenir .Artık kapak kapatılmaz
.Maydanoz ve dereotu eklenir .Ocak kısılır .
9- Kaynayan çorbadan azar azar yoğurda çırpılarak
karıştırılır .Bu işlem çok dikkatli yapılmalıdır .Acele edilirse yoğurt kesilir
.Yoğurt çorbanın sıcaklığına gelene kadar devam edilir .Sıcaklık eşitlenince Bu
kez yoğurt çorbaya yavaş yavaş karıştırarak yedirilir .
10-Bir tavada tereyağı eritilir .Üzerine nane eklenir .Nane
kızarınca çorbanın üzerine gezdirilir .
NOT:Eğer tereyağı kullanılmazsa , yazın soğuk olarak da çok
güzel oluyor .Tereyağı donduğu için soğuk çorbanın lezzetini olumsuz etkiler .
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder