Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de 80 in üzerinde köfte
çeşidi varmış .Neredeyse her yörenin bir köftesi var .Akçaabat ,İnegöl ,İzmir
,Tekirdağ ,Adana ,Urfa ilk aklıma gelenler.Bir de yapılış yöntemine,kullanılan
malzemeye ve şekline göre isim alanlar var .Ekşili köfte ,kuru köfte , sulu
köfte,salçalı ,çiftlik köfte ,dalyan köfte ,kaşarlı köfte vs. Liste böyle
uzayıp gidiyor.
Ben de çalışan bir anne olarak köfte çeşitlerini menülerimde
sık sık kullanıyorum .Çünkü itiraz alma riski en az olan yemekler bunlardır .
Köfte yapmayı çok seviyorum .Tabakta sunumları ve yanına
konulan garnitürleri ile çabucak bir ziyafete dönüşebiliyor. Tek bir kusurları
var ;bereketli olmuyorlar .Yani sadece bir öğünlük yemekler .
Tabii bütün köfteler için bunu söyleyemeyiz .Örneğin salçalı
köfte bereketlidir.
Biz çalışan anneler yaptığımız yemeğin ertesi güne kalması
konusuna çok dikkat ederiz .Malum bazen iş uzar ,trafik yüzünden eve geç
kalırız.Bazen de çocuğumuz bizden önce eve gelir .Yemeğini kendi hazırlaması
gerekir .İşte böyle zamanlarda bir önceki günden kalan yemekler can kurtarıcı
olur .
Ama hangi yemekler !...Siz çocuğunuzu brokoli çorbası
ısıtırken hayal edebiliyor musunuz ?Böyle bir durumda ya kendine dışarıdan
yemek söyler ,ya da ekmek arasına bir şeyler doldurur .
Biz de böyle şeyleri engellemek için onların sevebileceği
alternatifler hazırlarız .Köfteler bu alternatiflerin ta kendisidir .Her
türlüsü kabulümüzdür .
Ben bugün bizim evin en sevilen köftesini paylaşacağım
.Salçalı Köfte bir tencere yemeğidir aynı zamanda .Ben mutlaka kekik koyuyorum
.Çok güzel bir lezzet veriyor .Bizimkiler yanında yoğurtla yemeyi tercih
ediyorlar . Siz de deneyin .Eminim çok beğeneceksiniz .
MALZEMELER
500gram dana kıyma
1 orta boy soğan
1 yumurta
1 su bardağı köftelik bulgur
1 tatlı kaşığı tuz köfteye + 1tatlı kaşığı tuz suyuna
1 çorba kaşığı domates salçası köfteye + 1 çorba kaşığı
domates salçası suyuna
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çorba kaşığı un (tepsiyi unlamak için)
Yeterince tuz
3-4 adet patates
Yarım çay bardağı sıvı yağ (fındık)
2 litre su
YAPILIŞI
1-Bir yoğurma kabına soğan rendelenir .Üzerine kıyma
,yumurta ,ince bulgur ,1 kaşık domates
salçası ,tuz ve baharatlar konulur .İyice yoğrulur .Eğer çok sıkı ve
kuru görünüyorsa yarım çay bardağı su eklenip tekrar yoğrulur .Tam bir macun
kıvamında olmalıdır .Aksi takdirde köftelerimiz dağılabilir .
2-Bir tepsiye un her tarafına gelecek şekilde serpiştirilir
.
3-Köfte harcı küçük ceviz büyüklüğünde alınarak misket
köfteler yuvarlanır .Unlanmış tepsiye atılır .
4-Tüm köfteler bittiğinde tepsi hafifçe sallanarak köftelerin tamamen unla kaplanması sağlanır .
4-Tüm köfteler bittiğinde tepsi hafifçe sallanarak köftelerin tamamen unla kaplanması sağlanır .
6-Bir tencereye sıvı yağ konup kızdırılır.Önce patatesler
atılıp kızarma kokusu gelene kadar karıştırarak sotelenir .
7-Salça eklenir.Patateslerin her tarafı kaplanana kadar
sotelemeye devam edilir .Bu işlemi yaparken tencerenin altı kısılarak aşırı
kızarmanın önüne geçilir .
8-Patateslerin üzerine su eklenir .Kapak kapatılarak
kaynaması beklenir .Ocak kısılmışsa bu aşamada ısı yükseltilir .
9-Kaynayınca kapak açılır .Tuz eklenir .Tepside dinlenen
köfteler suyun içine dikkatlice bırakılır .Kaynama başlayınca ocak kısılır (fokurdayan
su köftelerin dağılmasın neden olabilir).Kapak yarı kapalı olarak (tam
kapatılırsa içinde un olduğu için taşabilir) 30 dakika pişirilir.
10-Pişmişlik kontrolü yapılır .Ocak kapatılır .
Yanında ev yapımı yoğurt tavsiye ediyorum .
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder