3 Mart 2015 Salı

SALÇALI KÖFTE



Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de 80 in üzerinde köfte çeşidi varmış .Neredeyse her yörenin bir köftesi var .Akçaabat ,İnegöl ,İzmir ,Tekirdağ ,Adana ,Urfa ilk aklıma gelenler.Bir de yapılış yöntemine,kullanılan malzemeye ve şekline göre isim alanlar var .Ekşili köfte ,kuru köfte , sulu köfte,salçalı ,çiftlik köfte ,dalyan köfte ,kaşarlı köfte vs. Liste böyle uzayıp gidiyor.
Ben de çalışan bir anne olarak köfte çeşitlerini menülerimde sık sık kullanıyorum .Çünkü itiraz alma riski en az olan yemekler bunlardır .
Köfte yapmayı çok seviyorum .Tabakta sunumları ve yanına konulan garnitürleri ile çabucak bir ziyafete dönüşebiliyor. Tek bir kusurları var ;bereketli olmuyorlar .Yani sadece bir öğünlük yemekler .
Tabii bütün köfteler için bunu söyleyemeyiz .Örneğin salçalı köfte bereketlidir.
Biz çalışan anneler yaptığımız yemeğin ertesi güne kalması konusuna çok dikkat ederiz .Malum bazen iş uzar ,trafik yüzünden eve geç kalırız.Bazen de çocuğumuz bizden önce eve gelir .Yemeğini kendi hazırlaması gerekir .İşte böyle zamanlarda bir önceki günden kalan yemekler can kurtarıcı olur .
Ama hangi yemekler !...Siz çocuğunuzu brokoli çorbası ısıtırken hayal edebiliyor musunuz ?Böyle bir durumda ya kendine dışarıdan yemek söyler ,ya da ekmek arasına bir şeyler doldurur .
Biz de böyle şeyleri engellemek için onların sevebileceği alternatifler hazırlarız .Köfteler bu alternatiflerin ta kendisidir .Her türlüsü kabulümüzdür .
Ben bugün bizim evin en sevilen köftesini paylaşacağım .Salçalı Köfte bir tencere yemeğidir aynı zamanda .Ben mutlaka kekik koyuyorum .Çok güzel bir lezzet veriyor .Bizimkiler yanında yoğurtla yemeyi tercih ediyorlar . Siz de deneyin .Eminim çok beğeneceksiniz .



MALZEMELER

500gram dana kıyma
1 orta boy soğan
1 yumurta
1 su bardağı köftelik bulgur
1 tatlı kaşığı tuz köfteye + 1tatlı kaşığı tuz suyuna
1 çorba kaşığı domates salçası köfteye + 1 çorba kaşığı domates salçası suyuna
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
 1 çay kaşığı kimyon
1 çorba kaşığı un (tepsiyi unlamak için)
Yeterince tuz
3-4 adet patates
Yarım çay bardağı sıvı yağ (fındık)
2 litre su
 
YAPILIŞI
1-Bir yoğurma kabına soğan rendelenir .Üzerine kıyma ,yumurta ,ince bulgur ,1 kaşık domates  salçası ,tuz ve baharatlar konulur .İyice yoğrulur .Eğer çok sıkı ve kuru görünüyorsa yarım çay bardağı su eklenip tekrar yoğrulur .Tam bir macun kıvamında olmalıdır .Aksi takdirde köftelerimiz dağılabilir .
2-Bir tepsiye un her tarafına gelecek şekilde serpiştirilir .
3-Köfte harcı küçük ceviz büyüklüğünde alınarak misket köfteler yuvarlanır .Unlanmış tepsiye atılır .



 4-Tüm köfteler bittiğinde tepsi hafifçe sallanarak köftelerin tamamen unla kaplanması sağlanır .
5-Köfteleri dinlenmeye bırakılır. Patatesler köfte büyüklüğünde küpler halinde doğranır .
6-Bir tencereye sıvı yağ konup kızdırılır.Önce patatesler atılıp kızarma kokusu gelene kadar karıştırarak sotelenir .
7-Salça eklenir.Patateslerin her tarafı kaplanana kadar sotelemeye devam edilir .Bu işlemi yaparken tencerenin altı kısılarak aşırı kızarmanın önüne geçilir .
8-Patateslerin üzerine su eklenir .Kapak kapatılarak kaynaması beklenir .Ocak kısılmışsa bu aşamada ısı yükseltilir .
9-Kaynayınca kapak açılır .Tuz eklenir .Tepside dinlenen köfteler suyun içine dikkatlice bırakılır .Kaynama başlayınca ocak kısılır (fokurdayan su köftelerin dağılmasın neden olabilir).Kapak yarı kapalı olarak (tam kapatılırsa içinde un olduğu için taşabilir) 30 dakika pişirilir.
10-Pişmişlik kontrolü yapılır .Ocak kapatılır .
Yanında ev yapımı yoğurt tavsiye ediyorum .

AFİYET OLSUN


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder