11 Mart 2015 Çarşamba

PORTAKALLI KEK



Kış bitmek üzere. Tabii bazı sebze ve meyveler  de kışla birlikte hayatımızdan bir yıllığına çıkmak üzereler.
Bunların başında portakal geliyor. Zengin C vitamini kaynağı, mis gibi aroması, ekşi-tatlı lezzeti ile onu kaybetmek üzereyiz.
Elimizden kaçırmadan içi dışı portakal dolu bir kek paylaşmak istedim. Çocuklarınızın çok hoşuna gidecek bir tarif.


MALZEMELER
KEKİ
4 yumurta
1 su bardağı portakal suyu (ortalama 2 portakal)
1 portakal kabuğu rendesi
1,5 su bardağı toz şeker
½ su bardağı sıvı yağ
4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
JÖLESİ
1 portakal suyu
1 su bardağı su
4 çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı mısır nişastası
YAPILIŞI
1-Bir çırpma kabına yumurtalar kırılır. Üzerine toz şeker ve portakal kabuğu rendesi konur.İyice çırpılır.
2-Fırın 170 dereceye ayarlanır.
3-Çırpılan malzemeye önce sıvı  yağ eklenip çırpmaya devam edilir.
4-portakal suyu da eklenip çırpılır.
5-Karışıma un, kabartma tozu ve vanilya konulur.Çırpma yavaşlatılır.Karışım koyu yoğurt kıvamına gelmelidir.
6-25 cm. çapında düz bir tepsi yağlanır.Karışım tepsiye dökülür ve üzeri düzeltilir.
7-Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar 25-30 dakika pişirilir.
8-Fırından çıkan kek ılıklaşınca servis tabağına ters çevrilir.Üzeri kürdanla sık aralıklı delinir. Eğer tepsi borcam ise kalıptan çıkarmaya gerek yoktur.
JÖLE
1-Küçük ve derin bir tencerede nişasta ve şeker karıştırılır.
2-Üzerine önce portakal suyu sonra da su azar azar karıştırarak eklenir.
3-Kaynayana kadar sürekli karıştırarak pişirilir.
4-Kaynayınca iki dakika daha karıştırılır ve ocak kapatılır.
5-Karıştırarak ılıklaştırılır. Eğer karıştırılmazsa üzeri kabuk tutar.Pürüzsüz kaplama özelliğini kaybeder.
6-Ilıklaşınca kekin üzerine düzgünce yayılır.
7-En son olarak kekin üzeri isteğe bağlı olarak portakal dilimleri ya da Hindistan cevizi ve yeşil fıstıkla süslenir.
AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder