3 Mart 2015 Salı

SEBZELİ BULGUR PİLAVI

Bulgur Türk Mutfağının vazgeçilmez malzemelerinden biridir.En iyisi fabrika bantlarına girmemiş ,doğrudan köy ortamında ,doğal haliyle üretilmiş olandır.Köy bulgurunu renginden ,dokusundan ,kolayca yumuşamasından ayırt edebilirsiniz .
Ayrıca bulgur sağlıklı olması nedeniyle de tercih edilmelidir .Glisemik indeksi düşük olduğundan diyabet hastaları ve kilosunu kontrol altında tutmak isteyenler için de ideal bir seçenektir .
Bulgurla yapılmış lezzetli pilavlar ,yemekler ,çorbalar ve daha niceleri mutfağımızın baştacıdır .
Ben bugün bir sebzeli pilav paylaşmak istiyorum .Sebzeli pilavın mevsimine ve tercihe göre içindeki sebzeler değiştirilebilir.Ama sonucun her zaman nefis olacağına garanti verebilirim .
Bu kadar güzel bir pilavı denemek için hiç beklemeyin .Yanına nohut, kuru fasulye ,tavuk vs. artık sizin keyfinize kalmış.Haydi buyurun tarife .

MALZEMELER

2 su bardağı pilavlık köy bulguru
2 su bardağı et suyu + 2 su bardağı su
1 orta boy soğan küçük doğranmış
1 kırmızı kapya biber ince doğranmış
2 rendelenmiş havuç
1 domates küçük doğranmış
2 çorba kaşığı sıvı yağ
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, kimyon, taze çekilmiş karabiber

YAPILIŞI

1-Et suyu ve su bir kapta kaynatılır.
2-Bir tencereye sıvı yağ konup kızdırılır. Soğanlar atılır 2 dakika sotelenir.
3-Soğanların üzerine tereyağı konulup eritilir. Kırmızı biberler eklenir, 2 dakika da biberler sotelenir.
4-Havuçlar eklenir 2 dakika da onlar sotelenir.Salçalar eklenir .

5-Salçanın kızarmış kokusu gelince bulgur konulup karıştırarak her tarafının yağ ve salça ile kaplanması sağlanır .


6-Domatesler eklenir .Yumuşayıncaya kadar karıştırarak sotelemeye devam edilir .
7-Kimyon ve karabiber atılıp karıştırılır .
8-Kaynamakta olan su ilave edilir .Tuz atılır .Lezzet kontrolü yapılır .Hafif tuzlu olmalıdır .Havuç ve kırmızı biber tuz ilavesini biraz fazlalaştırabilir .

9-Tencerenin kapağı kapatılır .5 dakika sonra ocak kısılır .10 dakika da kısık ateşte pişirilir .
10-Ocak kapatılır .15-20 dakika kapak açılmadan demlendirilir .

Turşu ile servis edilmesini tavsiye ediyorum.
AFİYET OLSUN


  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder