Zetinyağlı yemekler
sağlıklı öğünler demektir .Özellikle pırasa lifli yapısıyla sindirim sisteminin
sigortasıdır .Çocuklar pek sevmese de anneler arada bir pişirmek isterler .Ben
de bu kış sebzesini çok sık pişiremesem de her seferinde ‘’nasıl cazip hale
getirebilirim’’ diye düşünürüm .
Daha önce ekşi elma ile denemiştim .Çok güzel olmuştu .Bu
kez ayvalı denedim .Eşimin ‘’yok böyle bir lezzet ‘’ sözleri durumu özetledi
.Gerçekten inanılmaz güzel oldu .Kış bitmeden denemenizi tavsiye ederim .
MALZEMELER
1 Kg pırasa
3 adet havuç
1 adet büyük ayva
5-6 diş sarımsak
2 çorba kaşığı sıvı yağ ( fındık yağı)
4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 çay bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı su
YAPILIŞI
1-Pırasalar bir santim kalınlığında ,havuçlar , ayvalar 3
mm. ve sarımsaklar da 1 mm. kalınlığında doğranır .
2-Geniş tabanlı bir tencerede sıvı yağ kızdırılır .Önce
havuçlar iki dakika sotelenir .Üzerine pırasa ve ayvalar eklenir .İki dakika
daha sotelemeye devam edilir .
3-Zeytinyağı ve salçalar konulup çiğ kokusu gidene kadar
kavrulur .Sarımsaklar eklenir . Soteleme sırasında çok fazla karıştırılmaz
.Aksi takdirde pırasalar katlarından ayrılıp dağılabilir.
4-Sarımsak kokusu gelince bir tatlı kaşığı tuz ve iki su
bardağı su eklenir .Kapak kapatılır .
5-Pirinçler yıkanır ,süzülür .Kaynama başlayınca yemeğe
eklenir .
6-30 dakika pirinçler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte
pişirilir .
NOT:Aslında zeytinyağlılara biraz toz şeker eklemek gerekir
.Fakat ayva ve havuç bu eksiği çok güzel tamamlıyor . AFİYET OLSUN
pırasa <3 ayva...dahice bir fikir. paylaşımınız için çok teşekkürler, tarifinize bayıldımmm :)
YanıtlaSilTarifime yaptığınız bu güzel ve içten yorum beni çok mutlu etti. Teşekkür ediyor, yeni paylaşımlarda tekrar buluşmayı diliyorum.
Sil