3 Mart 2015 Salı

KÖY ÇORBASI

Soğuk kış günlerinde hem içimiz ısınsın ,hem de içeriği ile bizi hastalıklardan korusun diye annelerin Anadolunun her yerinde küçük farklılıklarla hazırladığı bu güzel çorbanın adı köy çorbasıdır .
Sizler de istediğiniz eklemeleri ve çıkarmaları yaparak farklı lezzetler bulabilirsiniz .Örneğin pirinç yerine bulgur ,havuç , pırasa yerine şalgam , kereviz ,ıspanak konulabilir.



MALZEMELER

1su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1su bardağı haşlanmış nohut
1su bardağı pirinç
3-4 çorba kaşığı sıvı yağ (fındık)
1 litre et suyu +1 litre su
2 havuç
1 pırasa
1 orta boy soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
1su bardağı ekşi yoğurt
3-4 diş sarımsak
Tuz , 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber , 1 çay kaşığı taze çekilmiş kara biber
Üzerine 2 çorba kaşığı tereyağı , 1 tatlı kaşığı nane

YAPILIŞI

1-Soğan küçük doğranır .Havuç rendelenir.Pırasa önce bir parmak uzunluğunda ,sonra da ince doğranır .
2-Tencereye sıvı yağ konup kızdırılır.İki dakika ara ile önce soğan ,sonra havuç ,en son pırasa eklenip sotelenir.
3-Sebzeler hafif renk alınca salça eklenir. Güzel bir koku alınca et suyu ve suyun yarısı eklenir. Kapak kapatılıp kaynaması beklenir .
4-Kaynayınca pirinç ve tuz eklenir.Tekrar kaynama başlayınca haşlanmış nohut ve mercimek ,pul biber ,karabiber eklenir .Kıvam kontrol edilir .Koyu ise suyun kalanı ilave edilir .Tuz kontrolü yapılır .Pirinçler yumuşayıncaya kadar orta ateşte 10-15 dakika pişirilir .
5-Çukur bir kapta yoğurt ve ezilmiş sarmısak iyice çırpılır .
6- Kaynamakta olan çorbanın suyundan azar azar karıştırarak yoğurt çorbanın sıcaklığına ulaştırılır .
7-Yoğurtlu karışım ,çorbanı altı kısılıp karıştırarak eklenir .Ocak kapatılır .
8-Tavada tereyağı eritilir .Nane eklenir .Nanenin hoş kokusu geldiğinde çorbanın üzerine dökülür .
Türk mutfağının o güzel kokusu içimize ,cızırdayan sesi de kulağımıza dolar .

AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder