23 Mart 2015 Pazartesi

MAYALI HAMURLA YUMUŞACIK TARİFLER



Mayalı hamurla hazırlanan çeşitler hem doyurucu,hem de lezzetli olduklarından pek sevilirler.Ayrıca bereketli olurlar.Azıcık bir hamur yaparsınız,dünya kadar ürün çıkar.
Çocukların beslenme çantalarında annelerinin hazırladığı simitler, açmalar, poğaçalar hazır paketli ürünlerden çok daha sağlıklı alternatifler olacaktır.Kendi kızlarımdan biliyorum.Başlangıçta arkadaşları hazır yiyecekler tükettiği için onlar da evden götürmek istemediler.
Fakat benim ısrarlarıma dayanamayıp ev yapımı poğaçalar, kurabiyeler, kekler okula gitmeye başlayınca arkadaşları tarafından çok rağbet gördüler.Artık okula beslenme çantası hazırlarken birkaç kişilik malzeme koymam gerekiyor.
Bugün sizleri sınıfın en sevilen annesi yapacak bir mayalı hamur tarifi paylaşmak istiyorum.Üstelik aynı tarifle simit , açma ve poğaça yapabilirsiniz.
MALZEMELER
1litre süt
1 su bardağı ılık su
2 çorba kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1paket yaş maya
250 gram tere yağı
1 çay bardağı sıvı yağ
 3 yumurta (biri üzerine)
Aldığı kadar un
İçine beyaz peynir (poğaça ve açma için)
Üzerine çörek otu,susam,birkaç damla pekmez ve sıvıyağ
YAPILIŞI
1-Bir yoğurma kabına ılık su,toz şeker ve maya eriyinceye kadar karıştırılır.
2-Tereyağı eritilir.Üzerine sütün yarısı ve sıvı yağ konup ılıklaştırılır.
3-Yoğurma kabında kabarmış olan mayanın üzerine eklenir.Kalan süt,yumurtalar ve tuz konup karıştırılır.
4-Hazırlanan bu sıvı karışıma un kontrollü olarak eklenir ve yoğrulur.
5-Ele yapışmayan,yumuşakve düzgün bir hamur elde edinceye kadar un eklenerek yoğurmaya devam edilir.
6-Yoğurma beş dakika daha sürdürülür.Kabın üzeri örtülür.Ilık bir ortamda bir saat mayalandırılır.Hamur iki katına çıkmalıdır.
7-Bir saatin sonunda iyice kabaran hamur açılır.Bir kez daha yoğrularak kabarıklık indirilir
8-Hamur üç parçaya ayrılır.Üzerleri kurumaması için örtülür.
Ben her parça ile farklı bir şekil  denedim.Poğaça,açma ve simit  hazırladım.
Birinci parça ile Poğaça yapımı
1-Hamurdan yumurta kadar parçalar ayrılır.Avuç içinde yuvarlanır.Parmak uçlarıyla 10 cm. çapında açılır.
2-Ortasına ezilmiş peynir konup kenarları ortada kapatılır.
3-Kapanma yeri alta gelecek şekilde kağıt yayılmış tepsiye aralıklı dizilir.
4-Fırın 100 dereceye ayarlanır.
5-Poğaçalar üzerine bir şey  sürmeden   fırında 10 -15 dakika  mayalandırılır. Buna tepsi mayası denir.
6- Üzeri için ayrılan yumurta bir kâseye kırılır. Bir kaşık sıvı yağ ve birkaç damla pekmez konup iyice çırpılır.
7-Tepsi mayası tamamlanmış poğaçalar fırından alınır. Fırın 200 dereceye yükseltilir.
8- Poğaçaların üzerine yumurta sürülür. İstenirse susam ve çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış fırında  15-20 dakika üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir. 
İkinci parça ile Açma yapımı
1-Hamur yumurta kadar parçalara ayrılır. Parmak uçları ile 10 cm çapında açılır. Üzerine ezilmiş peynir tereyağı sürer gibi yayılır.
2-Hamur rulo haline getirilir. Bir ucu sol elle tutulur, diğer ucu sağ elle döndürerek hamurun uzaması ve burgu şeklini alması sağlanır.
3-İki uç birleştirilir. Birleşme yeri döndürülerek sabitlenir. Açmalar tepsiye dizilir.
Bundan sonraki işlemler poğaça gibidir.
Üçüncü parça ile Simit yapımı
1-Hamur ceviz kadar parçalara ayrılır. Parçalar elde yuvarlanarak uzun çubuklar hazırlanır.
2-İki çubuk alınır. Birbirlerinin üzerine dolayarak burgular elde edilir. İki ucu iki elle tutulup kendi ekseni etrafında sallayarak döndürülür. Biraz uzaması sağlanır.
3-İki uç birleştirilip döndürülerek birleşme yeri kaybedilir. Simitler tepsiye dizilir.
  Bundan sonraki işlemler poğaça gibidir.
Sonuçta  üç farklı ürün elde edeceksiniz. Mayalı hamurlar evde yapıldığında katkısız olduğundan çabuk bayatlar. Bu nedenle tarifteki  ölçüyü üçe bölerek çıkan ürün sayısını azaltın. İsterseniz de  bizim yaptığımız gibi dostlarınıza ikram ederek hızlıca tüketin.
AFİYET OLSUN



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder