28 Mayıs 2015 Perşembe

TAHİNLİ ÇÖREK




 Tahin Türk Mutfağının en lezzetli yağlarından biridir. Hem tatlılara, hem de tuzlulara çok yakışıyor. Kış aylarında çocukların en sevdiği kahvaltılık, tahin pekmez ikilisidir. Enerji verir, vücut ısısını dengede tutar ve besin değeri açısından zengin bir yiyecektir.
Humus Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz mutfağının çok sevilen mezelerinden biridir. Nohut ve tahinin mükemmel uyumu bu kez de tuzlu olarak çıkar karşımıza.
Hele bir de tahinli çörek var ki tadına doyulmaz. Hemen hemen Anadolu’nun her tarafında bilinir. Farklı şekillerde yapılsa da ortak yanları, arasına tahin serpilerek katmerlendirilen  mayalı bir hamur kullanılmasıdır. Şeker ve ceviz kullanılırsa tatlı olur. Sadece tahinle yapılırsa hafif tuzlu bir çörek elde edilir.
Bizim evde cevizli ve şekerli olanı tercih ediliyor. Bu gün Elif’in sabah kahvaltısı için hazırladım. Dumanı üstündeyken de sizlerle paylaşmak istedim.

MALZEMELER
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
½ paket yaş maya
2 çorba kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
ARASINA
1 su bardağı tahin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı ince dövülmüş ceviz
Üzerine
Yumurta sarısı ve susam

YAPILIŞI
1-Bir tencerede ılık su, toz şeker ve ufalanmış maya karıştırılarak 10 dakika kabarmaya bırakılır.
2-Tuz, süt, sıvı yağ eklenip karıştırılır. Aldığı kadar unla yumuşak bir hamur hazırlanır. Ilık bir ortamda 30 dakika mayalandırılır.
3- Mayalanma sonunda hamur iki ya da üçe bölünür.  Bir parça alınır. Olabildiğince ince açılır.
4-Bir kâsede tahin ve sıvı yağ iyice karıştırılır. Kaşıkla açılan hamurun üzerine her tarafına gelecek şekilde gezdirilir. Bir avuç toz şeker serpilir.

5-Yufka kenarından sıkıca sarılır. Uzun bir rulo elde edilir. Kendi etrafında çevrilip daire şekli verilir. Üzeri örtülerek tekrar mayalanmaya bırakılır.

6-Tüm hamurlar aynı şekilde hazırlanır.
7-İlk hazırlanan hamur alınıp tekrar açılır. Açılan hamura yine tahin ve yağ karışımı ve toz şeker gezdirilir. Bu kez dövülmüş ceviz de serpilir.

8- Yine uzun bir rulo şeklinde sarılır. Rulo elle masa üzerinde yuvarlanarak olabildiğince uzatılır.

9-Rulo tam ortasından uzunlamasına keskin bir bıçakla ikiye bölünür. Elde edilen katmerli şeritler birbirine sarılarak bir burgu elde edilir. Tepsinin ortasına yerleştirilir. Tüm hamur bitene kadar aynı işlem tekrarlanır.
 
10-Tepside oluşan çöreğin üzerine bastırılarak hafif inceltilir. Fırın 200 dereceye ayarlanır.

11-Yumurta sarısına kalan tahinli sıvı yağ karıştırılıp çırpılır. Çöreğin üzerine sürülür. Susam serpilir. Isıtılmış fırında 30-40 dakika her iki tarafı kızarana kadar pişirilir.
Soğuyunca servis edilir. Bol yağlı olduğu için birkaç gün tazeliğini koruyacaktır.

AFİYET OLSUN





 

  
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder