Bu
günlerde elim hep yeşilliklere gidiyor. Mutfağımda yeşillik ve taze sebze
olmayınca hiç bir şey yok gibi geliyor bana. Rahmetli babacığımda diyabet
olduğu için annem her gün mutlaka bir sebze yemeği yapardı. Onu bıktırmamak
için çeşit çeşit yeşillik, ot, sebze denerdi. Bizler de evin çocukları olarak
bu zengin mutfak kültürü içinde büyüdük. Şimdi ‘’bizim evde sebze pişmez ‘’ diyenlere;
Çocuklar ne görürlerse, onu öğrenir. Diyorum.
Aman
şu güzel yeşillik mevsimini kaçırmayın. Ben de pişirdikçe sizlerle
paylaşacağım. Fakat bu gün tarif annemden. Etli Pazı Sarma. Tabii hazırlarken
yanında olmadığım için sadece tabakta resmini çekebildim. Lezzeti muhteşemdi. O
tane tane anlattı. Ben de sizler için not ettim.
Rabbim anneciğime sağlık ve bizimle uzun
yıllar nasip etsin. Babacığıma da rahmet eylesin.
MALZEMELER
1çay
bardağı sıvı yağ
3-4
demet pazı
1
adet büyük boy çok ince doğranmış soğan
500gram
dana kıyma
1su
bardağından 2 parmak eksik köftelik bulgur
1çay
bardağı su
1tatlı
kaşığı tuz içine+1çorba kaşığı haşlama suyuna
1çorba
kaşığı domates salçası
1tatlı
kaşığı biber salçası
1çay
kaşığı karabiber
1tatlı
kaşığı pul biber
Üzerine
250gram yoğurt , 4diş dövülmüş sarımsak, 100gram tereyağı 1tatlı kaşığı pul biber
YAPILIŞI
1-Geniş
bir tencereye yarısına kadar su koyup kaynatılır. Bir çorba kaşığı tuz eklenir.
2-Pazılar
dikkatlice ayıklanır ve yıkanır.
3-Uzun
sapları yaprak dibinden kesilir.
4-Kaynamakta
olan su içerisinde pazı yaprakları 1-2 dakika haşlanıp çıkarılır. Fazla tutulmamalıdır.
Yapraklar çok ince olduğundan eriyebilirler.
5-Bir
yoğurma kabında kıyma, bulgur, çok ince doğranmış soğan, domates salçası, biber
salçası, karabiber, pul biber, su ve tuz iyice macun kıvamına gelene kadar yoğrulur.
6- Pazıların
ortadaki sert kısmı bıçakla uzunlamasına alınır. Her yapraktan iki şerit
çıkarılır.
7- Pazı
yapraklarının uç kısmına bir miktar kıymalı iç harcı konulur.
8- İstenirse
muska şeklinde, istenirse de başparmak kalınlığında dolmalar hazırlanır.
9- Tencerenin
alt kısmına kesilen sap kısımları küçük doğranarak döşenir. Bu şekilde sarmalar
dibe yapışmadan pişebilirler.
10- Sarmalar
tencereye aralıksız sıkıca dizilir. Son katın üzerine sıvı yağ ve tuz
gezdirilir.
11- Tencerenin
yarısına kadar su konulur. En üstüne tabak ters kapatılır. Tabak ağırlık
yaparak sarmaların pişerken hareket etmesini engeller.Kapak kapatılır.
12- Önce
harlı ateşte, kaynayınca altı kısılarak 30 dakika pişirilir. Pişmişlik kontrolü
yapılır. Gerekirse 10 dakika daha pişirilir.
13- Servis
için tereyağı eritilir, pul biber eklenir. Yoğurt sarımsaklanır. Tabağa önce
sarma, sonra sarımsaklı yoğurt, en üste de tereyağı ve pul biber
gezdirilir. İstenirse sade de servis
edilebilir.
AFİYET
OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder