20 Mayıs 2015 Çarşamba

ETLİ PAZI SARMA



Bu günlerde elim hep yeşilliklere gidiyor. Mutfağımda yeşillik ve taze sebze olmayınca hiç bir şey yok gibi geliyor bana. Rahmetli babacığımda diyabet olduğu için annem her gün mutlaka bir sebze yemeği yapardı. Onu bıktırmamak için çeşit çeşit yeşillik, ot, sebze denerdi. Bizler de evin çocukları olarak bu zengin mutfak kültürü içinde büyüdük. Şimdi ‘’bizim evde sebze pişmez ‘’ diyenlere; Çocuklar ne görürlerse, onu öğrenir. Diyorum.
Aman şu güzel yeşillik mevsimini kaçırmayın. Ben de pişirdikçe sizlerle paylaşacağım. Fakat bu gün tarif annemden. Etli Pazı Sarma. Tabii hazırlarken yanında olmadığım için sadece tabakta resmini çekebildim. Lezzeti muhteşemdi. O tane tane anlattı. Ben de sizler için not ettim.
 Rabbim anneciğime sağlık ve bizimle uzun yıllar nasip etsin. Babacığıma da rahmet eylesin. 

MALZEMELER
1çay bardağı sıvı yağ
3-4 demet pazı
1 adet büyük boy çok ince doğranmış soğan
500gram dana kıyma
1su bardağından 2 parmak eksik köftelik bulgur
1çay bardağı su
1tatlı kaşığı tuz içine+1çorba kaşığı haşlama suyuna
1çorba kaşığı domates salçası
1tatlı kaşığı biber salçası
1çay kaşığı karabiber
1tatlı kaşığı pul biber

Üzerine
250gram yoğurt , 4diş dövülmüş sarımsak, 100gram tereyağı 1tatlı kaşığı pul biber

YAPILIŞI
1-Geniş bir tencereye yarısına kadar su koyup kaynatılır. Bir çorba kaşığı tuz eklenir.
2-Pazılar dikkatlice ayıklanır ve yıkanır.
3-Uzun sapları yaprak dibinden kesilir.
4-Kaynamakta olan su içerisinde pazı yaprakları 1-2 dakika haşlanıp çıkarılır. Fazla tutulmamalıdır. Yapraklar çok ince olduğundan eriyebilirler.
5-Bir yoğurma kabında kıyma, bulgur, çok ince doğranmış soğan, domates salçası, biber salçası, karabiber, pul biber, su ve tuz iyice macun kıvamına gelene kadar yoğrulur.
6- Pazıların ortadaki sert kısmı bıçakla uzunlamasına alınır. Her yapraktan iki şerit çıkarılır.
7- Pazı yapraklarının uç kısmına bir miktar kıymalı iç harcı konulur.
8- İstenirse muska şeklinde, istenirse de başparmak kalınlığında dolmalar hazırlanır.
9- Tencerenin alt kısmına kesilen sap kısımları küçük doğranarak döşenir. Bu şekilde sarmalar dibe yapışmadan pişebilirler.
10- Sarmalar tencereye aralıksız sıkıca dizilir. Son katın üzerine sıvı yağ ve tuz gezdirilir.
11- Tencerenin yarısına kadar su konulur. En üstüne tabak ters kapatılır. Tabak ağırlık yaparak sarmaların pişerken hareket etmesini engeller.Kapak kapatılır.
12- Önce harlı ateşte, kaynayınca altı kısılarak 30 dakika pişirilir. Pişmişlik kontrolü yapılır. Gerekirse 10 dakika daha pişirilir.
13- Servis için tereyağı eritilir, pul biber eklenir. Yoğurt sarımsaklanır. Tabağa önce sarma, sonra sarımsaklı yoğurt, en üste de tereyağı ve pul biber gezdirilir.   İstenirse sade de servis edilebilir.
AFİYET OLSUN






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder