Yemeklerin besin değerini ve lezzetini artırmak için birçok
yöntem uygulanır. Kemik suyu; mutfak literatüründeki adıyla Fond (Fransızca),
Stock(İngilizce) ya da Bulyon bu yöntemlerden en öemlisidir.
Süt ve türevleri iyi birer kalsiyum ve fosfor deposudur. Ancak
eklemlerin sağlığını korumak ve hareket kısıtlılığını ortadan kaldırmak için
kemik suyundaki kollajen dokuya ihtiyaç
vardır. Kollajen doku aynı zamanda hücre yenileyici ve anti aging özelliklere
sahiptir.
Yapılan klinik çalışmalarda beslenmesinde uygun yöntemlerle
hazırlanmış kemik suyu kullanılan çocukların kemiklerinin daha güçlü,
boylarının daha uzun olduğu tespit edilmiş. Ayrıca özellikle kemik kırıkları ve
ortopedik ameliyatlar sonrasında ilikli kemikden hazırlanmış fond
kullanıldığında iyileşmenin daha hızlı olduğu görülmüştür.
Kendi çocuklarımdan örnek vermek istiyorum. Ayşenur ve Elif
prematüre doğdular. Onları büyütürken hep içim titredi. Sağlıklı beslenmeleri
için doğal malzemelerden mamalar hazırladım. En büyük yardımcım kemik suları
oldu.Sonuçta her ikisi de bir yaşına basmadan yürüdüler.İlkokula gidinceye
kadar nezle bile olmadılar.Elif 13 yaşında ve boyu akranlarından daha uzun.Her ikisi de lezzet konusunda kemik suyunun yemeklere yaptığı katkıyı çok seviyorlar.
Menopoz sonrası görülen diz ağrıları, kaslardaki ve ciltteki
sarkmalar kollajen dokudaki azalma nedeniyle olur. Vücut ilerleyen yaşla
birlikte artık kollajen doku üretemez hale gelir.
Eğer her gün büyüyor, gelişiyor, kaslarımız ve bedenimizle
hareket ediyorsak; kısacası yaşayıp, yaşlanıyorsak, vücudumuzda bir şeyler
sürekli eksiliyor demektir. Bu eksilenleri besinlerle ve çeşitli takviyelerle
yerine koymak zorundayız.
Kemiklerin güçlü ve sağlıklı olması için kalsiyum ve fosfor içeren süt ve türevleri ne kadar gerekliyse, eklemlerin sağlıklı olması,
hareket özgürlüğü, cilt sağlığı ve bağışıklık sistemi için kollajen ve jelâtin
içeren kemik suyu da o kadar gereklidir.
Kemik suyu ya da fond, stock, bulyon kullanılacağı yere göre
tavuk, balık, kuzu, dana ya da av hayvanlarının kemiklerinden hazırlanabilir.
Fakat en kaliteli fond ilikli sığır kaval kemiklerinden elde edilir.
İyi bir kemik suyu (fond ) hazırlamak için eklemli bir sığır
kaval kemiği kasaba kırdırılarak küçük parçalara ayrılır. Kaynama suyuna bir
miktar sirke ya da limon suyu koyulursa minerallerin açığa çıkması kolaylaşır.
Kemiğin istenmeyen kokusu için sebze buketi, defneli soğan, baharat torbası
gibi malzemeler kullanılabilir. Bu malzemeler ayrıca fondun lezzetini de
artırır.
Fondu bir seferde fazla miktarda hazırlayıp sonradan
kullanmak üzere küçük kaplarda dondurarak saklamak mümkündür. Ben de bir çok
yemeğimi hazırlarken önceden hazırladığım donmuş kemik sularını kullanıyorum.
Tariflerde ‘’et suyu’’ olarak bahsettiğim aslında bu fondlardır.Hazır et suyu
tabletlerine göre hem çok ucuz, hem de daha besleyicidir.Ayrıca taş devri
diyeti gibi özel beslenme programlarında vücudun performansını korumak için iyi
bir alternatif olabilir.
Özetle doktorlar kalsiyum açısından bir değeri olmadığını
söyleseler de kollajen doku ve bağışıklık sistemi için önemi inkar edilemez.
Üstelik yemeklere de muhteşem bir lezzet katıyor. Özellikle çorba ve pilavların
vazgeçilmez malzemesidir. Kullanıyorum ve öneriyorum. Bence sağlıklı ve lezzetli yemekler
hazırlayabilmek için evinizden eksik etmeyin.
Herkesin bir kemik suyu formülü vardır. Ben de naçizane
kendi tarifimi sizlerle paylaşacağım.Fakat yine fotoğraflarım iyi çıkmadığı için resimleri internetten aldım.Benim gibi kemik suyunu tercih eden ve resimlerini paylaşan tüm blog yazarı yemek dostlarına özellikle Tümay'ın Mutfağı'na teşekkür ediyorum.
MALZEMELER
2 adet eklemli ve ilikli sığır kaval kemiği (kasapta
kırdırılacak)
1 adet havuç
Birkaç dal maydanoz ya da kereviz sapı
1 adet soğan
7-8 adet karanfil
1 tatlı kaşığı tane karabiber
2 adet defne yaprağı
½ çay bardağı sirke ya da ½ limon suyu
Yeterince su
YAPILIŞI
1-Kırılmış kemikler 1 saat üzerini örtecek kadar soğuk suda
bekletilir.Üzerine yapışan kirler, kıllar ve kandan arındırılır.
2-Kemikler sudan çıkarılıp süzülür. Akarsu altında yıkanır.
3-Büyük ve derin bir tencereye kemikler ve üzerini örtecek
kadar su konup ocak açılır. Su kaynayınca kısılır. Suyun üzerinde oluşan kefler
toplanarak 10-15 dakika kaynatılır.
4-Ocak kapatılıp kemikler süzülerek çıkarılır. İlk kaynama
suyu dökülür. Buna ön haşlama (blanching) denir.
5-Tencere yıkanıp kenara yapışan kirler temizlenir.
6-Kemikler tekrar tencereye alınır. H avuç yıkanır, kök
kısmı kesilir. Maydanoz ya da kereviz sapları ile sarılır
(sebze buketi)
Defne yaprakları karanfil yardımıyla kök kısmı kesilip dış kabuğu alınmış bütün soğana sabitlenir
(defneli soğan).
(sebze buketi)
Defne yaprakları karanfil yardımıyla kök kısmı kesilip dış kabuğu alınmış bütün soğana sabitlenir
(defneli soğan).
7-Tüm
bu malzemelere ek olarak tane karabiber ve sirke konulup tencere taşmayacak
şekilde su ile doldurulur.
8-Ocak
açılır tencere üzerine oturtulur. En az 7-8 saat suyu azaldıkça sıcak su
eklenerek kaynatılır. Bu işlem basınçlı tencerede 3-4 saatte yapılabilir.
9-Ocak
kapatılıp soğumaya bırakılır. Bu sırada eğer yağsız bir kemik suyu isteniyorsa
yüzeye toplanan yağlar alınabilir. Ancak bu yağın vücut için en uygun yağlardan
biri olduğu unutulmamalıdır.
10-Soğuyan
fond süzülerek hemen kullanılabildiği gibi küçük kaplar içerisinde dondurularak
daha sonra kullanmak üzere saklanabilir.
NOT:Eğer
kemik üzerinde bir miktar et de varsa pişirdikten sonra didiklenerek düğün
çorbası yapılabilir. Bebekler için çok lezzetli bir çorbadır.
AFİYET
OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder