Mayalı ürünler genellikle çabuk bayatladıkları için hızlı
tüketilmelidir. Fakat malumunuz mayalı hamur çok bereketlidir. Her zaman
hesapladığımızdan fazla ürün çıkar. Biz de tazeliğini korumak için ne
yapacağımızı bilemeyiz.
Daha önce sizlerle ‘’Mayalı Hamurla Yumuşacık Tarifler ‘’imi
paylaşmıştım. Yazının sonunda da çabuk bayatladığını belirtmiştim. Bu gün
tarifi biraz geliştirerek bayatlamayan bir poğaça hazırladım. Karadeniz
gezisine giderken yolda yemek için hazırlamıştım. Üç günlük gezinin sonunda
hala çok tazeydi. Tabii kapalı bir kapta saklanması gerekiyor.
Aslında sırrı, yağ oranının fazla olması. Yağ hem
bayatlamayı geciktiriyor, hem de lezzeti artırıyor.
Bu sefer farklı bir şekil tarif etmek istedim.Kesik poğaça
gerçekten çok hoş görünüyor.Ben hazırlarken çok eğlendim.Sizin de
beğeneceğinizi sanıyorum.
Mayalanma sürecini ‘’Mayalı Hamurla Yumuşacık Tarifler ‘’yazımda ayrıntılı ve fotoğraflı olarak anlattığım için bu tarifte daha çok şekil verme bölümünü fotoğrafladım.
Mayalanma sürecini ‘’Mayalı Hamurla Yumuşacık Tarifler ‘’yazımda ayrıntılı ve fotoğraflı olarak anlattığım için bu tarifte daha çok şekil verme bölümünü fotoğrafladım.
MALZEMELER
2 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı sıvı yağ
125 gram margarin
½ paket yaş maya
2yumurta (aklar içine, sarılar üzerine)
2 çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İÇİNE
Ezilmiş beyaz peynir
ÜZERİNE
Susam ve çörek otu
YAPILIŞI
1-Derin bir tencerede margarin eritilir. Üzerine su ve toz
şeker eklenir.
2-Parmak ucu ile kontrol edilir. Eğer ılıklaşmışsa maya
ufalanarak elle karıştırılır. 10 dakika beklenir.
3-Maya kabardığında süt, yumurta akları, sıvı yağ ve tuz
konup karıştırılır.
4-Aldığı kadar unla yumuşak bir hamur hazırlanır. Ilık bir
ortamda 30 dakika mayalandırılır.
5-Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınır.
Avuç içinde yuvarlanır.
6-Hamur çok az un serpilmiş tahta üzerinde uzun ve ince açılır. Ortalama 20 cm boyunda olmalıdır.
6-Hamur çok az un serpilmiş tahta üzerinde uzun ve ince açılır. Ortalama 20 cm boyunda olmalıdır.
8-Açıkta kalan uçta kenardan 1 cm bırakılarak peynirli kısma
doğru bıçakla boyuna ve yan yana 5 kesik açılır. Kesiklerin kopmamasına dikkat
edilir.
10-Sardığımız yönün tersine doğru iki uç birbirine
yaklaştırarak ay şekli verilir.Bu şekilde kesikler açılarak hoş bir görünüm
alır.
11-Fırın 100 dereceye ayarlanır. Poğaçalar kağıt yayılmış
tepsiye dizilerek 15 dakika mayalandırılır.(Tepsi mayası)
12-Tepsi fırından alınır. Fırın ısısı 200 dereceye
yükseltilir.
13-Tepsi mayası yapılan poğaçalara bir çorba kaşığı sıvı yağ
eklenerek çırpılmış yumurta sarısı sürülür. Susam ve çörek otu serpilir.
14-Isıtılmış fırında 15-20 dakika kızarıncaya kadar
pişirilir. Fırından çıkan sıcak tepsi bir ızgara üzerinde soğutulur.
AFİYET OLSUN
Mayalı Hamurlar İçin Püf Noktası: Tepsi doğrudan düz bir
zemin üzerinde soğumaya bırakılırsa, altı zemini ısıtacağından, terleme yapar
bu da ürünün altının hamurlaşmasına neden olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder