22 Aralık 2015 Salı

CEVİZLİ UN HELVASI




Helva bizim mutfağımıza İslamiyeti kabul edişimizle birlikte Ortadoğu mutfağından gelmiştir. Bu nedenledir ki, dini ritüellerin tatlısı olmuştur. Kandil günlerinde, doğum, ölüm, düğün gibi sosyal birlikteliklerde mutlaka hazırlanır.Osmanlı Saray Mutfağında da çok özel bir yeri vardır. 
Bugün Mevlit Kandili; Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (sav.) doğum günü. Tüm İslam âlemine kutlu olsun. Bu güne özel dualar ettik, kandil simitleri ve helvalar hazırlayıp dağıttık.
Ben de naçizane cevizli un helvası kavurdum ve komşularıma dağıtarak kandillerini kutladım. Öyle güzel koktu ki, mutfağım tüm varlığıyla kandili kutlarken, sizlerle tarifi paylaşmak istedim. Bir dahaki kandilde hep birlikte helva yapar, sonra da deneyimlerimizi paylaşırız inşallah.
Helvanın hazırlanması sabırdan başka hiçbir şey gerektirmiyor. Özellikle unun kavrulması sırasında hiç acele etmeden ağır ağır pişirirseniz, helvanız muhteşem olacaktır.

MALZEMELER
250 gram tereyağı
2,5 su bardağı un
2 su bardağı süt
1.5 su bardağı tozşeker

 1 paket vanilya,1su bardağı irice kıyılmış ceviz

YAPILIŞI:
1-Bir kâsede soğuk süt, toz şeker ve vanilya karıştırılıp bir kenara bırakılır. Ara sıra karıştırılır.
2- Un ve tereyağı bir tencereye koyup, yaklaşık 1 saat boyunca en kısık ateşte kavrulur.
3- Un 40 dakika sonra sıvılaşmaya başlayınca, cevizi eklenir. Kavurmaya devam edilir.

4- Rengi hafif koyulaşmaya başlayınca, sütü ekleme vakti gelmiştir. Un ve yağ karışımının tencereye ve kaşığa yapışmaması gerekir. 1 kaşık sütlü karışıma bir damla kavrulmuş undan koyduğunuzda coss sesini duyarsanız, oldu demektir.

5- Un kavrulduktan sonra, şekerli süt karışımını tencereye eklenir.Hızlı bir şekilde karıştırılır.

6- Bu sırada ocağın altı daha harlı açılır.Kısa bir sürede un sütü çekecektir. 

 7-Çekene kadar hızlı karıştırmaya devam edilir. Katılaşınca altı kapatılır. Bir kaç dakika sonra kaşık yardımıyla servis tabağına dizerek, bir kalıp yardımıyla ters çevirip süsleyerek istediğiniz gibi servis edebilirsiniz.




AFİYET OLSUN

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder