Helva bizim mutfağımıza İslamiyeti kabul edişimizle birlikte
Ortadoğu mutfağından gelmiştir. Bu nedenledir ki, dini ritüellerin tatlısı
olmuştur. Kandil günlerinde, doğum, ölüm, düğün gibi sosyal birlikteliklerde
mutlaka hazırlanır.Osmanlı Saray Mutfağında da çok özel bir yeri vardır.
Bugün Mevlit Kandili; Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (sav.)
doğum günü. Tüm İslam âlemine kutlu olsun. Bu güne özel dualar ettik, kandil
simitleri ve helvalar hazırlayıp dağıttık.
Ben de naçizane cevizli un helvası kavurdum ve komşularıma
dağıtarak kandillerini kutladım. Öyle güzel koktu ki, mutfağım tüm varlığıyla
kandili kutlarken, sizlerle tarifi paylaşmak istedim. Bir dahaki kandilde hep
birlikte helva yapar, sonra da deneyimlerimizi paylaşırız inşallah.
Helvanın hazırlanması sabırdan başka hiçbir şey gerektirmiyor.
Özellikle unun kavrulması sırasında hiç acele etmeden ağır ağır pişirirseniz,
helvanız muhteşem olacaktır.
MALZEMELER
250 gram tereyağı2,5 su bardağı un
2 su bardağı süt
1.5 su bardağı tozşeker
1 paket vanilya,1su bardağı irice kıyılmış ceviz
YAPILIŞI:
1-Bir kâsede soğuk süt, toz şeker ve vanilya
karıştırılıp bir kenara bırakılır. Ara sıra karıştırılır.
2- Un ve tereyağı bir tencereye koyup,
yaklaşık 1 saat boyunca en kısık ateşte kavrulur.
3- Un 40 dakika sonra sıvılaşmaya başlayınca,
cevizi eklenir. Kavurmaya devam edilir.
4- Rengi hafif koyulaşmaya başlayınca, sütü
ekleme vakti gelmiştir. Un ve yağ karışımının tencereye ve kaşığa yapışmaması
gerekir. 1 kaşık sütlü karışıma bir damla kavrulmuş undan koyduğunuzda coss
sesini duyarsanız, oldu demektir.
5- Un kavrulduktan sonra, şekerli süt
karışımını tencereye eklenir.Hızlı bir şekilde karıştırılır.
6- Bu sırada ocağın altı daha harlı açılır.Kısa
bir sürede un sütü çekecektir.
7-Çekene kadar hızlı karıştırmaya devam
edilir. Katılaşınca altı kapatılır. Bir kaç dakika sonra kaşık yardımıyla
servis tabağına dizerek, bir kalıp yardımıyla ters çevirip süsleyerek
istediğiniz gibi servis edebilirsiniz.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder